Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Meillä avautuu väylä Siperian hyytäville ilmamassoille" – Meteorologi povaa Suomeen erityisen ankaraa talvea: ilmiö on tuttu takavuosilta

Edessämme voivat olla hyvin kylmät ja lumiset ajat, ennakoi Forecan meteorologi blogissaan uudenvuodenaattona.

Hänen mukaansa sää lähtee kylmenemään Euroopan alueella, kun Siperian korkeapaine ja arktinen ilmamassa nytkähtävät liikkeelle kohti länttä. Vuoden vaihteeseen saakka kylmät ilmamassat ovat pysyneet visusti loitolla tiiviin polaaripyörteen vuoksi, mutta tähän on tulossa muutos.

– Siperian yllä on vasta ikään havaittu stratosfäärissä noin 10 kilometrin korkeudessa tapahtunut voimakas lämpeneminen, meteorologi Markus Mäntykangas kertoi 31. joulukuuta.

Stratosfäärin voimakkaan lämpenemisen ja polaaripyörteen hajoamisen vuoksi Eurooppa koki ankaraa talvisäätä kahtena talvena peräkkäin vuosina 2010 ja 2011.

– Nyt asetelma näyttää samanlaiselta: meillä avautuu väylä Siperian hyytäville ilmamassoille ja pakkanen pääsee kiristymään varsinkin Itä- ja Pohjois-Euroopassa.

– Tämä sääasetelma voi kestää viikkokausia, joten jo tässä vaiheessa on syytä henkisesti varautua ankarimpaan talvisäähän miesmuistiin. Toppatakit, sukset ja pitkät kalsarit esiin! Mäntykangas kannustaa.

Sään nopea kylmeneminen voi Mäntykankaan mukaan aiheuttaa myös Pietarin lumitykiksi kutsutun ilmiön, jossa sulan meren yllä syntyy jatkuvalla syötöllä Suomen etelärannikolle ohjautuvia sakeita lumikuuroja. Suomenlahti oli vielä vuodenvaihteessa täysin jäätön.

Sää onkin kääntynyt tammikuun alussa selvästi kylmempään ja lunta saatiin eteläänkin, mutta toistaiseksi meteorologin povaamat hirmupakkaset eivät näy ainakaan 7 vuorokauden Forecan tai Ilmatieteen laitoksen sääennusteissa, joka ennustavat pääkaupunkiseudulle lähinnä pikkupakkasia.