Alle 25-vuotiaiden työttömyys kasvoi Helsingissä 111 % – naisten osuus työmarkkinatuen saajissa kasvoi miehiä enemmän

Koronakevät toi rajun piikin nuorisotyöttömyyteen. Ella Kajaste / arkisto
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Työttömyysluvut kasvoivat viime vuoden koronamaaliskuuna koko maassa rajusti samaan aikaan kun avoimien työpaikkojen määrä romahti.

Samalla kuntien maksamat työmarkkinatukien kuntaosuudet kasvoivat voimakkaasti. Viime heinäkuussa Suomessa oli Tilastokeskuksen mukaan noin 50 000 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Koronakriisi voi leimata nuoria ikäluokkia pitkälle tulevaisuuteen – Asiantuntija näkee samoja piirteitä kuin 90-luvun lamassa: "Vaarana on eriarvoisuuden kasvu"

Helsingin kaupungin elinkeino-osaston marraskuussa valmistuneesta raportista ilmenee, että kun vuonna 2019 työttömyys aleni voimakkaimmin juuri helsinkiläisten nuorten kohdalla, vuonna 2020 työttömien nuorten määrä kasvoi korkeimmillaan alle 25-vuotiaiden kohdalla peräti 111 prosenttia sekä 25–29-vuotiaiden kohdalla 96 prosenttia.

– Pandemiatilanne toi rajuun käänteen hyvin alkaneeseen vuoteen. Vuonna 2019 alle 25-vuotiaiden työttömien määrä Helsingissä oli alentunut ilahduttavasti noin 10 prosenttia ja 25–29-vuotiaiden määrä 12 prosenttia. Nyt sitä mukaa kun alle 30-vuotiaiden työttömyys on kasvanut, avoimien työpaikkojen määrä on laskenut. Jyrkintä kasvua on tapahtunut 20–24- ja 25–29-vuotiaiden helsinkiläisten työttömien ryhmissä, Helsingin kaupungin maahanmuutto- ja työllisyysasioiden johtaja Ilkka Haahtela sanoo tiedotteessa.

Pahimmin koronakriisi on iskenyt palvelu- ja myyntialoihin. Palvelualoista se on koetellut eniten myynti- ja ravitsemusalaa. Myös sukupuolivaihtelua on.

– Tarkasteltaessa alle 30-vuotiaiden helsinkiläisten työttömien ikäryhmää sukupuolittain nähdään myös, että naisten osuus kasvoi neljä prosenttia. Naisten osuus kunnan osarahoittaman työmarkkinatuen saajien määrissä oli myös kasvusuhdanteessa viime vuoden aikana, kun taas miesten osuus väheni hieman, Haahtela toteaa.

 Pandemiatilanne toi rajuun käänteen hyvin alkaneeseen vuoteen.

Maaliskuussa alkava työllisyyden kuntakokeilu on merkittävä kehitysaskel helsinkiläisen työttömyyden hoidossa. Kuntakokeilun alkaessa hieman alle 50 000 helsinkiläistä työtöntä siirtyy kunnan työllisyyspalvelujen piiriin.

– Siirto koskee muun muassa pitkäaikaistyöttömiä ja ylipäätään vaikeammin työllistyvien ryhmiä. He pääsevät täysin uudenlaisten palvelusuunnittelun piiriin, joskin konkreettinen työ aloitetaan vasta maaliskuussa ja mitään valmista ratkaisua meillä ei ole tietenkään heti tarjota. Kokeilu on tarpeellinen juuri siksi, että en usko jo tunnettujen keinojen pystyvän siivittämään yhteiskuntaa tarvittavaan työllisyyskehittymiseen, Haahtela pohtii tiedotteessa.

Mikä konkreettisesti muuttuu?

– Helsingin työllisyyspalvelut ovat olleet olemassa jo ennen kuntakokeilua, mutta palvelukokonaisuus kokee nyt uudenlaisen muutoksen, kun yhdistämme voimamme TE-palveluista kaupungille kokeilun ajaksi siirtyvän osaajajoukon kanssa.

– Meillä on verkostot sekä työllistävien tahojen että koululaitosten kanssa, joten yhdessä TE-palvelujen ammattilaisten kanssa pystymme aloittamaan täysin uudenlaisen ammatillisen ekosysteemin rakentamisen työnhakijoille ja työvoimaa tarvitseville, Haahtela uskoo.

Uudenlaisen palvelumallin rakentaminen alkaa alusta. Esimerkiksi työttömien palkkatuen avulla työllisyyskokeilussa tavoitellaan aikaisempia vaikuttavampia tuloksia ns. välityömarkkinoiden ratkaisujen sijaan.

– Palkkatukitoiminta on hyvin keskeistä etenkin pitkäaikaistyöttömyyden ratkaisemiselle, mutta tällä hetkellä sen vaikuttavuusprosentti on parhaimmillaan 45 prosentin luokkaa. Tämä tarkoittaa sitä, että puolen vuoden seurantajaksolla vain 45 prosenttia kunnallisen palkkatuen kautta tuetussa työpaikassa olevista työllistyy tavalliseen työsuhteeseen, ja se on kestämätön tilanne. Kuntakokeilun myötä aiomme muun muassa paketoida työllisyysratkaisuja uudella tavalla siten, että asiakkuuspolku suunnitellaan palkkatukityöpaikkaa pidemmälle potentiaalisten työnantajien kanssa, Haahtela kuvaa.

Nuoret yrittäjät avasivat trendipizzerian koronasta huolimatta, työllistävät jo 10 ihmistä – "Tuumimme, että pelko pois"

Muotikauppa kutistuu vauhdilla, miinusta luvassa yli 500 miljoona euroa – polkupyörien kova menekki puolestaan tuki urheilukauppaa

"Tämä on muutoksena nopein ikinä" – Korona nosti Helsingin työttömyysluvut pilviin, tällainen on tyypillinen työtä vailla oleva nyt

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut