Hulppeilla pyöräkaistoilla vain muutama käyttäjä – Yrittäjää mietityttää kuinka asiakkaat löytävät taas Hämeentielle: "Tammikuun jälkeen sen näkee"

Peruskorjaus: Hämeentiellä ratikoita ja busseja riittää, ei pyöräilijöitä.

Hämeentiellä asuva Anna Tulusto on yksi harvoista Hämeentien pyöräilijöistä. Busseja joukkoliikennekaduksi muuttuneella kadulla riittää. – Pyörätiet voisivat tosin olla paremmin auratut. Päivi Tuovinen

Sanna Jompero-Lahokoski

Bussi- ja ratikkaliikenne soljuu jo hyvin joukkoliikennekaduksi muutetulla Hämeentiellä. Katua on remontoitu noin kaksi vuotta.

Kaikkiaan noin 21 miljoonaa euroa maksaneen remontin piti valmistua viime vuoden lopussa, mutta jättiremontin valmistuminen myöhästyy muutamalla kuukaudella.

– Nyt tehdään vielä pintatöitä. Tiettyjä asioita joudumme odottelemaan ja tekemään maaliskuussa. Tärkeää on, että ratikkalinjat saatiin kulkemaan. Myös kevyen liikenteen väylät ovat varsin hyvässä kunnossa, toteaa rakennuttamispäällikkö Erkki Nurmi kaupunkiympäristön toimialalta.

Osa Hämeentien tavarantuojista joutuu kantamaan tavaroitaan pitkänkin matkaa, sillä pysähtyä saa vain erikseen merkatuille lastauspaikoille. Päivi Tuovinen

Hämeentien remontissa ratikkapysäkkien paikkoja muutettiin ja pyöräilijät saivat odotetut omat kaistansa molemmin puolin katua. Henkilöautot ohjattiin Sörnäisten rantatielle.

Pyöräilijöitä ei juurikaan näy, sen sijaan ylikomisario Dennis Pasterstein twiittasi maanantaina, että Hämeentiellä on havaittu runsaasti kiellettyä henkilöautojen läpiajoa.

Uusi sakkorysä? Joukkoliikennekaduksi muuttuneella Hämeentiellä heti ongelmia – Poliisi: "Ei näin!"

Remontin aikana kaikilla oli vaikeaa. Nyt on parempi.

Hämeentiellä asuva, Ultra Brasta muistettu Anna Tulusto on uskaltautunut pyörällä liikkeelle ja on tyytyväinen remonttiin.

– Olen kommentoinut sosiaalisessa mediassakin, että rakastan tätä remonttia ja olen tietenkin seurannut sitä. Pyörätiet ovat erinomaiset, mutta voisivat olla ehkä paremmin auratut näin talvella.

Yrittäjä Jalili Es-haqn mukaan tammikuun jälkeen pystyy näkemään, kuinka paljon asiakkaita remontin hiljentämässä liikkeessä käy. Päivi Tuovinen

Hämeentien urakka sai kirittyä, ratikat tekevät paluun ensi kuussa

Koiraansa Hämeentien yli Torkkelinkadulle taluttava Päivi kertoo myös olevansa tyytyväinen remonttiin, mutta huolestuneensa Sörnäisten rantatiellä sijaitsevan koirapuiston kohtalosta.

– Kaavassa koirapuisto on katoamassa. Siitä olen huolissani. Hämeentien toisella puolella on koirapuisto, mutta tällä alueella on koiria ihan hirveästi.

Hämeentien Helakaupan Marina Ritchkoff on tyytyväinen melun ja remontin päättymiseen. Päivi Tuovinen

Vieressä eli Hämeentie 48:ssa sijaitseva talon julkisivuremontti on herättänyt tienkäyttäjissa ihmetystä.

Alkuvuoteen 2022 kestävä työmaa tukkii suojatien ja erityisesti pyöräilijät ovat poukkoilleet pätkän matkaa ajoradalla. Asukas- ja yrityspalvelupäällikkö Antti Mäkinen sanoo olevansa tietoinen haastavassa paikassa olevasta remontista, joka ei liity Hämeentien peruskorjaukseen.

– Kyseessä on varsin haasteellinen kohde. Työstä vastaavan kanssa pyritään löytämään mahdollisimman toimiva ratkaisu huomioiden kaikki liikkumismuodot. Kiinteistöremonttia ja Hämeentien peruskorjausurakkaa ei voitu toteuttaa samanaikaisesti, jonka vuoksi kiinteistöremontti on voitu aloittaa vasta katuremontin valmistuttua.

Vastapäätä katua valokuvausliike Omid Studion ovea availeva yrittäjä Jalili Es-haq ei vielä osaa sanoa, kuinka paljon vastavalmistuneen remontin päättyminen vilkastuttaa myyntiä. Joulu- ja tammikuu ovat tavallisestikin hiljaisia kuukausia. Vasta sen jälkeen näkee, mitä tapahtuu, hän sanoo.

– Remontin aikana kaikilla oli vaikeaa. Nyt on parempi, mies toteaa.

Pitkin Hämeentietä maahan on merkitty keltaisilla rasteilla maalattuja lastausalueita. Päivi Tuovinen

Erityisesti yrittäjät ovat olleet pitkään kestäneen remontin aikana kovilla. Osa on joutunut lopettamaan ja osa kitkutellut työmaan läpi. Yksi tällaisista on Hämeentien puolivälissä sijaitseva Helakauppa.

– Työmaa on lähes koko kahden vuoden ajan ollut meidän kohdaltamme auki. Sillä on ollut todella paljon meille vaikutusta. Asiakkailta on tullut palautetta, että nyt tänne jopa pääsee, toteaa myyjä Marina Ritschkoff.

Hämeentien alkupäässä Kelloseppien Työhuoneen kelloseppä Milla Mäkinen toivoo, että asiakkaat löytäisivät liikkeeseen remontin jälkeenkin.

– Totta kai se mietityttää. Tänne on hankala tulla.

Hämeentien remontti tuskastuttaa kauppiaita – "Myynti on laskenut kymmeniä prosentteja ja pahin on vielä edessä"

Remontin valmistumista hidastivat jopa yli kolme metrin syvyydessä olevat yli satavuotiaat vesijohdot, joiden sijainneista ei ollut tarkkaa tietoa.

– Katuremontit eivät ole katuremontteja, vaan kunnallistekniikkaremontteja. Vesijohtojen paikat heittävät ja kunto on mitä sattuu, kaupungin rakennuttamispäällikkö Erkki Nurmi sanoo.

Vesijohtojen päälle asennettiin vielä kaukolämpö- ja kaukokylmäputket.

Hakaniemen härdelli pahenee: edellisiä kuoppia ei saatu umpeen, kun jo kaivetaan uusia – "Ei tämä tähänkään lopu"

Helsingin alla risteilee yli 100 kilometriä 1800-luvun vesiputkia – "Seuraavat isot rikot rumentaisivat jo tilastot"

Hämeentien remontti vaikeuksissa – ratikat eivät ehkä pääsekään kulkemaan vielä tänä vuonna

Mäkelänkadulle jättiremontti: 2,5-metriset pyörätiet, jalkakäytävä leveimmillään 3,7 metriä – "Katutila jaetaan uusiksi palvelemaan kaikkia"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut