Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Koronakoirat nuuhkivat 800 alokkaan näytteet Santahaminassa – ja tarkka kuono löysi myös osumia

Koronakoirat merkitsivät neljän alokkaan antamat näytteet maanantaina Santahaminan varuskunnassa.

Päivän aikana koirat nuuhkivat noin 800 näytettä saapumiserästä, joka aloitti eilen varusmiespalveluksen Kaartin jääkärirykmentissä. Jokainen alokas otti kyynärtaipeestaan hajunäytteen, jonka hän laittoi kannelliseen purkkiin.

Koronakoirat nuuhkivat purkit 25 kappaleen erissä erillisessä tilassa.

– Kaikista otetuista näytteistä koirat merkitsivät neljä ja niiden antajat on eristetty muista, kertoo Kaartin jääkärirykmentin tiedottaja Lotta Laaksonen.

Merkittyjen näytteiden antajat olivat oireettomia. Varsinainen koronatesti tehdään heille joidenkin päivien kuluttua.

Kaartin jääkärirykmentti on ainoa varuskunta, jossa normaalin terveydentilakyselyn lisäksi on käytössä koronakoiratestaus.

– Portilta käännytettiin terveydentilakyselyn perusteella maanantaina jonkin verran tulijoita eli he eivät tulleet varuskuntaan asti, Laaksonen sanoo.

Käännytetyillä oli esimerkiksi flunssaoireita tai he ovat mahdollisesti altistuneita. Heidät ohjattiin koronatestiin julkisen terveydenhuollon puolelle.

Koronakoirien käyttäminen Santahaminassa oli kokeilu eikä sillä korvata Puolustusvoimien käyttämää validioitua koronadiagnostiikkaa. Kaartin palvelukseen astui maanantaina noin 800 varusmiestä.

Tiedottaja Laaksosen mukaan ajatus koronakoirien käyttämisestä oli tullut varuskunnan kouluttajilta.

– Se oli tukitoimenpide ja varmistus. Tärkeintä on, että varuskuntaan ei tulla oireellisena.

Marraskuun lopulla Santahaminassa ilmeni varusmiesten keskuudessa kahdeksan koronatartuntaa, jotka olivat kaikki samaa tartuntaketjua. Viruksen kantajat eristettiin.

Laaksosen mukaan tartuntaketjuja on saatu katkaisua aika hyvin ja tilanne varuskunnassa on nyt normaali.

Alokkaiden antamia näytteitä nuuhkineet WiseNose ry:n koronakoirat ovat tuttuja Helsinki-Vantaan lentoasemalta.

Koronakoirat eivät ole WiseNosen varapuheenjohtajan ja pääkouluttajan Tommy Wirenin mukaan koskaan nuuhkineet samalla kertaa yhtä paljon näytteitä kuin Santahaminassa.

– Koronakoirat voivat haistaa koronatartunnan jopa neljä päivää ennen tavallista testiä. Koirat haistavat myös, jos henkilö on aikaisemmin sairastanut koronan. Koirat ovat erittäin herkkiä tunnistamaan koronaviruksen, pääkouluttaja Wiren sanoo tiedotteessa.

Sotilaslääketieteen keskus ei ole mukana testauksessa, mutta seuraa testaamista ja vastaa myös jatkotoimista, mikäli koronakoira merkitsee alokkaan näytteen positiiviseksi.

Virallinen koronadiagnostiikka tehdään Puolustusvoimissa aina validoidulla pcr-testillä.

Korjaus tehty 7.1.2020 klo 11.45: Portilta käännytettyjen määrä oli enemmän kuin kuusi, mikä jutussa mainittiin alunperin. Varuskunnasta ei kuitenkaan haluta kertoa käännytettyjen tarkkaa määrää.