Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Urheilukentän korvaavat kerrostalot saivat nuivan vastaanoton Haagassa – "Meitä on yritetty lepytellä, mutta rakentaminen on uudessakin suunnitelmassa massiivista"

Asuminen: Steniuksenkentän rakentamissuunnitelmat saivat kovaa kritiikkiä asukkailta Kerro Kantasi -palvelussa. Päivitetty kaavaluonnos on taas nähtävillä.

Steniuksenkentän, eli Haagan urheilukentän rakentamissuunnitelmia on muutettu asukkaiden palautteiden perusteella.

Uudisrakennusten sijainteja on muutettu, jotta naapuritalojen näkymät paranisivat. Myös muita rakennuksia on sijoiteltu uudestaan siten, että korttelit ovat hieman väljentyneet.

Rakennusten räystäskorkeuksien suhdetta nykyisiin rakennuksiin on tutkittu tarkemmin. Uusien rakennusten räystäskorkeudet myötäilevät pääosin olemassa olevaa rakennuskantaa. Talot kuitenkin edelleen ovat viisikerroksisia, vaikka monien asukkaiden toiveena on ollut matalammat rakennukset.

– Ei sitä massiivista rakentamista ole kohtuullistettu. Henkilökohtaisesti en ole täydennysrakentamista vastaan, mutta rakennusmassaa on kerta kaikkiaan liikaa, sanoo kentän laidan taloyhtiöitä edustava tekninen isännöitsijä, Vesa Itkonen päivitetystä kaavaluonnoksesta.

– Esitimme, että kerrosalaa pienennettäisiin enemmän alueelle sopivaksi ja Haagan erityispiirteet huomioiden, hän jatkaa.

Tarmo, 69, lainasi jopa pyörätuolia, että pystyi auttamaan naapuriaan – palkittiin nyt Helsingin korkeimmalla tunnustuksella: "Aina voi kysyä, mitä kuuluu"

Pelkän arvostelun sijaan Itkonen teetti kesällä hankkeen viereisen taloyhtiön toimeksiannosta arkkitehtitoimisto Huvilalla oman suunnitelmaluonnoksen keskustelun luomiseksi. Siinä arkkitehti Katja Maununaho ideoi esimerkiksi parkkitaloon kuntoiluportaita ja puistomaista kattoterassia.

Uudesta suunnitelmasta Maununaho kommentoi, että tarkennukset ovat positiivisia, mutta on liioittelua sanoa että ne olisi varsinaisesti myönnytyksiä mihinkään suuntaan.

– Ennemminkin normaalia suunnitelmien tarkkuustason kehittymistä, hän kuittaa.

"Samaan sumppuun tuodaan pikaraitiotievaunuja kolmelta suunnalta" – Pikaratikka kulkisi Jakomäestä keskustaan 42 minuuttia

Kesän lopulla Itkonen ja Maununaho tapasi kaavan suunnittelijat Steniuksenkentän laidalla.

– Meille tehtiin selväksi, että meidän ylitse jyrätään ja tehokkuuslukuja ei tulla korjaamaan. Meitä on uudessa suunnitelmassa yritetty lepytellä erityisesti avartamalla hieman Urheilutie 10:n edustaa, Itkonen sanoo.

Haagalaisia on myös ihmetyttänyt se, että edellistä vuonna 2013 hyväksyttyä kaavaa valmisteltiin seitsemän vuotta, mutta nyt se korvataan nopealla aikataululla uudella kaavalla, jossa rakennusoikeutta on huomattavasti enemmän. Tiivistä rakentamista perustellaan muun muassa raidejokerilla, joka on tulevaisuudessa vain muutaman sadan metrin päässä Steniuksenkentästä.

– Alueen asukkaita suorastaan loukkaa se, että niitä kuulemisia ja keskusteluja, mitä silloin käytiin kaavasta, heitettiin romukoppaan.

Itkosen mielestä raidejokeri ole riittävä peruste sille, että vuorovaikutusprosessin seurauksena syntynyttä uudehkoa kaavaa muutetaan.

Osa asukkaista vastustaa täydennysrakentamista kokonaan, ja haluaisi säilyttää Steniuksenkentän sellaisenaan. Moni vastustaa myös Haaganpuistoon suunniteltua korvaavaa urheilukenttää.

Matti sai Viron-reissullaan loistoidean – Helsingissä toimii nyt tehdas, joka tuottaa 2 000 pussia käsityönä tehtyjä sipsejä viikossa

Tämä "hävettävä" suosikkitatuointi halutaan nyt piiloon – "Huomauttaisin, että elämme vuotta 2020"