Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Harvinainen lentelijä napattiin kiinni korkeasta toimistotalosta Helsingissä – popsi Korkeasaaressa jauhomatoja

Korkeasaaren Villieläinsairaalaan päätyi joulukuussa erikoinen talvivieras eli kimolepakko. Viron ja Ruotsin puolella yleisempiä kimolepakoita tavataan Suomessa vain harvakseltaan, kerrotaan Korkeasaaren tiedotteessa.

Ensimmäisinä kimolepakon havaitsivat Helsingin Munkkiniemessä sijaitsevan toimiston työntekijät, kun lepakko lenteli rakennuksen aulassa. Hätiin kutsuttiin Avescapes, joka on erikoistunut siivekkäiden pelastamiseen sisätiloista. Lepakon epäiltiin löytäneen rakennuksen remontoitavasta osasta hyvän lepopaikan ja paenneen sisätiloihin töiden jatkuttua.

– Tämä on ensimmäinen Suomessa talvikaudella havaittu kimolepakko. Eteläisessä Suomessa kimolepakot ovat esiintymisalueensa pohjoisrajoilla ja talvien lämpeneminen on mahdollistanut talvehtimisen yrittämisen täällä. Laji on alun perin kotoisin vuoristoalueilta ja talvehtii kaupunkiympäristössä tyypillisesti korkeissa rakennuksissa, jollainen Munkkiniemen rakennuskin oli, kertoo tiedotteessa lepakkotutkija Ville Vasko Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Kimolepakko toimitettiin Korkeasaaren Villieläinsairaalaan, jossa se todettiin fyysisesti hyväkuntoiseksi. Hyönteissyöjinä lepakot eivät löydä talvisesta luonnosta riittävästi ravintoa. Siksi ne viettävät talven horrostaen paikassa, jossa lämpötila pysyy muutaman asteen nollan yläpuolella. Munkkiniemestä löytynyt kimolepakko ei mahdollisesti ollut päässyt vielä horrostamaan ja se söi Korkeasaaressa sille tarjottuja jauhomatoja.

Lepakkotutkija mittasi ja rengasti kimolepakon sekä määritti sen nuoreksi naaraaksi. Lepakolle alettiin selvitellä sopivaa talvehtimispaikkaa ja sellainen järjestyi Helsingin edustan saaren luolasta. Keväällä kimolepakko lähtee saalistamaan jälleen hyönteisiä ravinnokseen, sanotaan tiedotteessa.

Suomessa on rengastettu vasta viisi kimolepakkoa. Niistä ensimmäinen löydettiin Helsingin Vuosaaresta syyskuussa 2015. Sekin pääsi jatkamaan matkaansa vietettyään muutaman päivän Korkeasaaren Villieläinsairaalassa jauhomatoja tankaten.

Nahkasiipisen lentäjän puraisussa piilee tappavan taudin vaara – "Päivänvarjoa avattaessa varjon sisällä ollut lepakko näykkäisi"