Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haiseeko kodissasi tupakka? Asunnon arvon voi pitää korkealla ihan itse – tässä asuntomyyjän vinkit

Siivous ja yleinen kunnossapito ovat tärkeitä, kun asunnon arvo halutaan säilyttää. Asuntoa myydessä sen yleisilme on aina isossa roolissa.

Asunnon arvoon vaikuttavat monet tekijät, kuten sijainti, rakennusvuosi ja tulevat remontit. Omistaja voi lisäksi itse tehdä paljon, että asunnon arvo pysyy mahdollisimman korkeana. Siksi on erittäin tärkeää olla laiminlyömättä siivousta ja yleistä kunnossapitoa, toteaa rakennusyhtiö JM Suomen asuntomyyjä Sirpa Plyhm.

Plyhm nostaa esille virheen, joka useimmiten vaikuttaa suoraan myyntiarvoon.

– Savukkeen hajua on vaikea poistaa. Jos sisällä on tupakoitu, edes asunnon maalaaminen kokonaan ei tavallisesti täysin poista hajuja, hän sanoo tiedotteessa.

Ylipäätään säännöllinen siivous pitää pinnat siistimpänä pidempään, Plyhm vinkkaa ja muistuttaa, että huolletun näköinen koti on myös myyntivaltti asuntoesittelyssä.

Asuntoa on hyvä kunnostaa ja uudistaa säännöllisesti, Plyhm huomauttaa. Töitä tehtäessä on kuitenkin syytä olla tarkkana. Esimerkiksi hankittavat kodinkoneet tai käytettävät materiaalit voivat vaikuttaa asuntoa myydessä.

Plyhm suosittelee kestäviä materiaaleja ja energiatehokkaita kodinkoneita.

Yksi tärkeimmistä oman asunnon arvoa varjelevista teoista on osallistuminen taloyhtiön toimintaan.

Monella saattaa olla houkutus jättää esimerkiksi taloyhtiön kokous välistä, mutta Plyhm varoittaa, että niissä tehtävät päätökset saattavat näkyä asunnon myyntihinnassa.

– Osallistuminen on ainoa tapa vaikuttaa koko yhtiötä koskeviin asioihin, ja hyvin hoidetussa yhtiössä asunnon arvo säilyy paremmin. Olemalla mukana toiminnassa, välttyy ainakin ikäviltä yllätyksiltä.

Asuntomarkkinoilla on Plyhmin mukaan nyt nähtävillä selkeästi suuntaus, jossa ympäristöystävällinen rakentaminen nousee esiin. Hän ennakoi, että ympäristöystävällisesti rakennettu koti säilyttää tulevaisuudessa arvonsa paremmin kuin samaan aikaan ja samalle alueelle rakennettu asunto, jossa ympäristöä ei ole huomioitu.

Hyvillä palveluilla ja liikenneyhteyksillä on luonnollisesti myös merkitystä asunnon arvoon. Pääkaupunkiseudulla kannattaa vilkuilla etenkin raiteiden varrella sijaitsevia kohteita.