Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Koronatestaukset vähenivät juhlapyhinä huolestuttavasti – Hus: Epidemia voi pahentua äkillisesti

Koronavirustestiin hakeutuneiden määrä väheni joulun ja uudenvuoden aikaan huomattavasti, tiedottaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus).

Moni on mahdollisesti jättänyt menemättä testiin oireita huolimatta.

– Ihmisten liikkuminen pyhien aikaan ei ole vähentynyt ja sen vuoksi meillä terveydenhuollossa on huoli siitä, että tartuntoja on jäänyt toteamatta. Tämä voi johtaa epidemian äkilliseen pahentumiseen. On tärkeää, että testiin mennään välittömästi, jos on mitään koronavirustartuntaan viittaavia oireita, sanoo Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen tiedotteessa.

Testiin on syytä mennä, jos on akuutti hengitystieinfektio – yksikin oire riittää: kuume, yskä, kurkkukipu, kurkun karheus, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys, lihaskivut. Myös jos on ripulia, pahoinvointia tai oksentelua ilman muuta selkeää syytä.

Näytteenottopisteiden verkosto palvelee Uudellamaalla alueellisesti kattavasti ja laajoin aukioloajoin, Hus tiedottaa.

Uudenmaan asukkaat voivat varata ajan koronatestiin itsepalveluna Koronabotista osoitteesta koronabotti.hus.fi. Botin kautta voi varata ajan myös alle 16-vuotiaalle lapselle.

Helsinkiläisten ajanvarauskanava on Omaolo-palvelu. Ajanvaraukseen tarvitaan pankkitunnukset tai mobiilivarmenne.

Puhelimitse ajan koronatestiin voi varata kuntien koronaneuvontapuhelimista tai kunnan ohjeiden mukaan terveysasemalta.

Uudellamaalla oleskelevat ulkopaikkakuntalaiset voivat hakeutua testiin puhelinpalveluiden kautta. Samoin muualla Suomessa matkustavat Uudenmaan asukkaat voivat hakeutua testiin oleskelupaikkakunnan koronaneuvontapuhelimeen soittamalla.

Husin koronavirustestaus on aina maksutonta ja tulokset saapuvat nopeasti tekstiviestinä..