Konttori lähemmäs kotia: Herttoniemen co-working-tila tarjoaa vaihtelua sekä rajan kodin ja etätöiden välille – "Täällä pääsee ihmisten ilmoille"

Työ: Yhteistyöskentelytila tarjoaa vaihtelua ja rajanvetoa etätyöskentelyyn. "Toimistoihmiseksi" itsensä kokeva David Tsalani löysi coworking-tilan läheltä kotiaan.

Vuosaarelainen David Tsalani on luuri korvalla puhelinkoppiin sulkeutuneena Herttoniemessä sijaitsevan Mesta Coworkingin tiloissa.

Kuten monen muunkin, myös konsulttiyrityksessä asiakkuusjohtajana työskentelevän Tsalanin työt siirtyivät koronaepidemian myötä toimistolta kotioloihin. Viime vuoden lopulla hän päätti hyödyntää Hiihtomäentie 18:ssa sijaitsevan yhteistyöskentelytiloja tarjoavan Mesta Coworkingin palveluita.

– Olen aina ollut toimistoihminen eli olen tehnyt todella paljon toimistolla töitä. Joskus haluan vaihtelua, ettei tarvitse koko ajan nähdä sitä omaa keittiötä. Jotenkin tuntui, että työ on työ ja koti on koti, Tsalani kuvailee.

Mesta Coworking on ainoa Itä-Helsingin alueella toimiva yhteiskäytössä oleva työtila. Mirka Nalimova perusti sen yhdessä isänsä kanssa elokuussa 2018. Idea lähti Nalimovan oman etänä tehtävän konsulttityön kautta, jota hän teki usein kahviloissa tai kotona.

– Olemme yrittäneet yhdistää kotona, kahviloissa ja toimistolla työskentelyn hyviä puolia. Halusimme tehdä tästä kodikkaan ja rennon paikan, mutta kuitenkin ergonomisesti hyvän. Täällä pääsee ihmisten ilmoille, mutta silti ei tunnu, että tulisi toimistoon. Töitä saa tehdä rauhassa, Nalimova kuvailee.

Nalimova on isänsä kanssa remontoinut Mesta Coworkingin tiloja monipuolisiksi. Yrityksen tiloista löytyy yksi iso kokoustila, työpisteitä, hiljaisen työskentelyn tila, puhelinkoppeja, vuokrattava toimistohuone sekä podcast-studio.

Keittiössä voi lämmittää ruokaa tai säilyttää eväitään. Jäsenenä tiloja voi käyttää joko rajoittamattomasti, viitenä tai kymmenenä päivänä kuussa tai iltaisin ja viikonloppuisin. Kuukausipassi, jolla voi työskennellä rajoituksetta kuukauden ajan sitoutumatta jäsenyyteen on Nalimovan mukaan noussut aiempaa suositummaksi koronan aikana, kun paluu työpaikalle on epävarmaa.

– Viime vuoden keväällä käyttäjämäärissä tuli pieni kuukauden mittainen kuoppa, ja täällä oli ehkä yksi tai kaksi ihmistä kerrallaan. Tilanne kuitenkin palautui yllättävän nopeasti. Vanhat asiakkaamme tulivat takaisin ja alkoi tulla uusia, jotka olivat jääneet kotiin tekemään töitä eivätkä saaneet siellä niin paljon aikaan esimerkiksi lasten takia. Meillä on aina ollut aika laaja skaala sekä yrittäjiä että palkkatyössä käyviä, mutta nyt on tullut enemmän opiskelijoita, koska yliopistot ovat kiinni, Nalimova kertoo.

Pääsääntöisesti asiakaskunta koostuu lähialueen asukkaista. Eri alojen ammattilaisia tulee niin Herttoniemestä, Herttoniemenrannasta, Vuosaaresta, Roihuvuoresta, Laajasalosta kuin Puotilasta ja Kulosaarestakin.

Ajan säästäminen työmatkoissa oli myös Tsalanille tärkeää.

– Olen pidemmän aikaa halunnut siirtyä työskentelemään lähemmäs kotia. Asun Aurinkolahdessa, josta on aika pitkä matka Keilarantaan toimistolle. Koen, että pystyn keskittymään täällä töihin. Se on se pääasia. Tulevaisuudessa haluaisin jatkaa täällä työntekoa. Ideaalitilanteessa tekisin 20–30 prosenttisesti kotoa, 20–30 täällä ja 20–30 prosenttia toimistolla, Tsalani pohtii.

Nalimova uskoo joustavan ja liikkuvan etätyöskentelyn lisääntyvän entisestään tulevaisuudessa. Mesta Coworking sijaitsee myös Kotkassa ja aikoo laajentua tämän vuoden aikana pääkaupunkiseudulla ja perustaa kolmannen toimipisteen. Tarkka sijainti on vielä epävarma.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut