Anni Sinnemäki odotetusti vihreiden pormestariehdokkaaksi – Helsingin kokoomuksella ratkaisu venyy: "Tämä on hassu kulma tähän asiaan, että kiire, kiire"

Vihreät tähtäävät Helsingissä nyt toden teolla kaupungin suurimmaksi puolueeksi. Aiemmin paikkaa on pitänyt kokoomus. Johanna Erjonsalo
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Apulaispormestari Anni Sinnemäki ilmoitti Helsingin Sanomissa ja Twitterissä tänään asettuvansa vihreiden ehdokkaaksi Helsingin pormestariksi kevään kuntavaaleissa.

Sinnemäen ratkaisu oli odotettu ja vihreiden sisällä hänelle ei edes ilmaantunut haastajia. Muun muassa sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on jo aiemmin ilmaissut tukensa Sinnemäelle.

Muista puolueista Sinnemäen kanssa pormestarin paikasta kilvoittelevat muun muassa Nasima Razmyar (sd.) ja Jussi Halla-aho (ps.).

"Emme ole mikään vihreiden tai kokoomuksen apupuolue" – Helsingin pormestariksi pyrkivä SDP:n Nasima Razmyar listaa tavoitteensa ja kertoo mikä häntä riepoo nuorisojengikohussa

Helsingillä on pakkomielle kasvaa, sanoo pormestarikisaan lähtenyt Jussi Halla-aho – "Valtaosa muuttovoitosta tulee ulkomailta ja se edistää kaikkea kielteistä"

Helsingin kokoomus sen sijaan ei vielä ole päättänyt pormestariehdokastaan huhtikuisiin kuntavaaleihin.

Valtuustoryhmän puheenjohtaja Daniel Sazonov kertoi HU:lle torstaina, että ehdokkaan valinta on kesken ja ehdokas asetetaan tammi–helmikuun vaihteessa.

– Mitään uutta kerrottavaa ei tässä vaiheessa ole.

Sazonov ei halua spekuloida, onko uusia nimiä tullut valintapohdintoihin mukaan, mutta toteaa, että osa henkilöistä on kertonut julkisestikin harkitsevansa ehdokkuutta.

Tällaisia nimiä on muun muassa Helsingin Sanomien haastatteleman Alexander Stubbin loppusyksystä esille nostama viestintäkonsultti ja entinen kansanedustaja Kirsi Piha, joka tosin on vaikuttanut Helsingin kuntapolitiikassa viimeksi 1990-luvulla, sekä puolueen oikeaa laitaa edustava kansanedustaja Wille Rydman, joka on ilmoittanut kiinnostuksensa pormestarin tehtävään.

Luontoa puolustava uusi liike pyrkii Helsingin valtuustoon – onko se kantona kaskessa vihreille?

Tuleeko ilmoitus tammi–helmikuun vaihteessa hieman myöhään, kun vaalit käydään jo huhtikuussa?

– Tämä on hassu kulma tähän asiaan, että kiire, kiire, kiire, Sazonov sanoo, ja arvelee kiireen tunnun tulevan siitä, että pienemmät puolueet, joilla ei ole realistisia mahdollisuuksia nousta kaupungin suurimmaksi, ovat asettaneet ehdokkaansa jo varsin varhaisessa vaiheessa.

– Ihan samassa aikataulussa ollaan kuin viime kuntavaaleissa, hän jatkaa.

– Vaalit eivät lähde ihmisten mielissä todella liikkeelle ennen maaliskuuta, Sazonov toteaa.

Miksi lähiössä asuvan poliitikon on vaikea päästä läpi Helsingin kuntavaaleissa – asuinpaikkaa vaihtava Paavo Arhinmäki: – "Siellä missä on vaurautta..."

Helsingin Uutiset kysyi joulukuussa kaupunkiympäristön apulaispormestarilta Sinnemäeltä, lähteekö hän vihreiden pormestariehdokkaaksi. Sinnemäki vastasi tuolloin viestillä, että hänen ratkaisunsa siirtyy tämän vuoden puolelle.

Sinnemäki pyrki pormestariksi myös vuoden 2017 vaaleissa, mutta hävisi paikan silloisten vaalien ääniharavalle Jan Vapaavuorelle, kun kokoomus jatkoi Helsingissä suurimpana puolueena.

Vapaavuori kertoi alkysyksystä, ettei hän enää pyri pormestariksi jatkokaudelle. Julkisuudessa on spekuloitu Vapaavuoren kohdistaneen katseensa jo vuoden 2024 presidentinvaaleihin.

Kuntavaaleissa luvassa kiivas kamppailu suurimman puolueen paikasta – "Helsingissä on tehty aika vasemmistoliittolaista politiikkaa"

Helsingin uusi johtamismalli keskitti valtaa pormestarille – ongelmina ohijohtaminen ja apulaispormestarien epäselvä rooli

Keskusta ei huolinut Paavo Väyrystä pormestariehdokkaaksi

Helsinki joutuu pähkäilemään myös kevään vaaleja aivan uudella tavalla – Tämä on suurin muutos aiempaan

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut