Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Koronataudin vaikeaa muotoa yritetään torjua hyytymisenestolääke hepariinilla kotihoidossa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) koettaa ehkäistä koronataudin vaikeaa muotoa suosittamalla hyytymisenestolääke hepariinia vuodepotilaiksi joutuneille yli 40-vuotiaille myös kotihoidossa, jo taudin alkuvaiheessa.

Asiasta kertoo Helsingin Sanomat. Hepariini estää tukoksia verisuonissa. Lisäksi se saattaa rauhoittaa tulehdusreaktiota ja jopa estää koronaviruksen lisääntymistä.

HS:n mukaan lääkkeen määrääminen uuden suosituksen mukaan alkoi Espoossa ja Vantaalla joulunalusviikolla. Helsingissä suositus tuli voimaan maanantaina.

Lääkitystä on ehtinyt saada uusilla kriteereillä arviolta sata potilasta, sanoo HS:lle hyytymissairauksien professori Riitta Lassila suosituksen laatineesta Husin tromboosiryhmästä.

Sairaalassa annettu hepariinihoito näyttää vähentäneen koronakuolleisuutta merkittävästi.

Joidenkin tutkimusten mukaan sairaalakuolleisuus on jopa puolittunut, jos potilaalle on annettu hyytymisenestolääkitys kahden vuorokauden kuluessa.

Hepariinia on käytetty hyytymisenestolääkkeenä yli 80 vuotta, mutta sillä on myös muita vaikutuksia, joilla voi olla merkitystä taudinkulussa.

HS kertoo Husin suosituksesta, jonka tavoitteena on vähentää vaikean tautimuodon riskiä, ei vain tukoksia. Kokeilu on kansainvälisesti poikkeuksellinen.

Hepariini on elimistön oma aine, joka normaalisti suojaa verisuonten pintaa ja tyynnyttää tulehdusta. Koronavirus lisää hyytymistä vaurioittamalla verisuonten seinämiä. Hyytyminen on ensimmäinen reaktio verisuonten vaurioon.