Kaivopuiston edustalle kaavaillaan näyttävää arkkitehtuuria – Hernesaaren Löylyä muistuttavat kuvat poistettiin netistä kiireellä
Pursiseura HSS haluaa rakentaa Liuskasaareen ja Liuskaluotoon uusia rakennuksia. Nykyaikaisia tiloja on suunniteltu muun muassa kesäravintolalle, kuten Liuskaluodolle toimivalle Skifferille, polttoaineasemalle, vierasvenesatamalle sekä purjehdusharrastajille- ja urheilijoille.
Liuskaluodon rakennukset tulisivat nykyisten rakennusten tilalle. Lisäksi yksi rakennus on tarkoitus nousta vuonna 2013 palaneen vajan paikalle.
Skiffer-ravintola on toiminut Liuskaluodon punaisessa puurakennuksessa vuodesta 2010 lähtien. Seuran hallituksen kiinteistö- ja tilavastaava Petteri Lautso kuvailee rakennusta vaatimattomaksi.
Pursiseuran suunnitelmat ja muu Merisataman saarten kehittäminen vaativat kaavamuutoksen, jonka suunnittelu on kesken Helsingin kaupungilla.
– Kaupunki edellyttää korkeatasoista ja hyvin matalaa rakentamista. Rakennukset eivät saa olla näköeste Merisatamasta merelle, Lautso sanoo.
Asiakkaat voivat nyt hyvittää ilmastopäästönsä Löylyssä – liha-annoksen hintaan 15 senttiä lisää
Helsingin Uutiset on nähnyt havainnekuvat uusista rakennuksista. Niiden arkkitehtuuri muistutti muun muassa Hernesaaren Löylyä ja Kauppatorille viime kesänä rakennettua Helsinki Biennaalin paviljonkia.
HU:n yhteydenoton jälkeen kuvat poistettiin suunnittelu- ja konsulttiyritys Rambollin sivulta. Syynä oli muun muassa huoli, herättäisivätkö kuvat vastustusta asukkaissa.
Kaupungin mukaan viitesuunnitelman kuvat olivat harhaanjohtavia, eikä kaava tulisi olemaan niiden näköinen.
– Rambollin havainnekuvat ovat kaavan viitesuunnitelmia, mutta kaava mahdollistaa myös muunlaista arkkitehtuuria. Sijainti on niin arvokas, että hankesuunnittelusta tullaan todennäköisesti järjestämään arkkitehtuurikilpailu, sanoo asemakaavoituksen arkkitehti Suvi Huttunen.
Kaavamuutoksen myötä seura etsii mahdollisuuksia vierasvenesataman palveluiden parantamiseen.
Monet vierasvenesataman käyttäjät asioivat Lautson mukaan Skifferin vessoissa koska vierassatamaa palvelevat wc:t sijaitsevat Liuskasaarella.
– Liuskaluoto on kiva paikka tulla veneellä vieraaksi. Uskon, että sataman kehittäminen on hyvä asia myös kaupungin kannalta.
Seuralla on puutteita myös muun muassa varasto- ja huoltotiloissa. Lautson mukaan hankkeiden toteuttamisella ei ole kuitenkaan kiire ja ne valmistuvat yksi kerrallaan, kun kaava sen mahdollistaa.
Liuskasaaren maamerkkeihin kuuluu Runar Finnilän 1940-luvun puolivälissä suunnittelema funkkis-paviljonki. Se on suojeltu asema-kaavassa. Pyöreästä HSS Paviljong -ravintolan salista tunnettu klubitalo on Lautson mukaan jatkuvan korjauksen tarpeessa.
– Vanhan rakennuksen julkisivua pitää korjata. Viime kesänä korjattiin kattoa.
Kaupungin tavoitteena on saada Merisatamasta merkittävä purjehdus- ja virkistyskeskus.
Liuskaareen rakennettaan uusi talvisilta. Yhdessä Uunisaaren talvisillan kanssa se muodostaa yhtenäisen reitin läpi Kaivopuiston ja saarien. Tämän odotetaan auttavan myös ravintoloiden toimintaa.
Liuskasaareen suunniteltiin alunperin myös esiintymislavaa, mikä olisi mahdollistanut pienimuotoisten konserttien järjestämisen saarella. Tämä hanke ei ole Lautson mukaan enää ajankohtainen.
Venepaikkojen määrää on tarkoitus kasvattaa.
Saarilla sijaitsee vanhoja rakennuksia, jotka ovat perua saarten pitkään historiaan kuuluneista teollisuus-, konepaja- ja telakka-ajoista.
Merisatama
Kaava voi valmistua tänä vuonna
Merisataman kaavoitus alkoi vuonna 2017.
Kaupunki sanoo, että kaavan suunnittelu on edistynyt aiottua hitaammin. Liuskasaaren ja Liuskaluodon lisäksi kaavasuunnitteluun otettiin mukaan myös Sirpalesaaren ja Uunisaaren kehittäminen. Uunisaaren kiinteistöt vaihtoivat omistajaa viime kesänä.
– Odotamme vielä heiltä viitesuunnittelmaa. Heidän tarkoituksenaan on kehittää Uunisaaren sauna- ja kylpylätoimintaa, sanoo asemakaavoituksen arkkitehti Suvi Huttunen.
Sirpalesaaressa vuokralaisena oleva Suomalainen pursiseura suunnittelee kaupungin mukaan pientä lisärakentamista.
Huttunen arvioi, että kaavaehdotus on nähtävillä kesällä. Valtuuston hyväksyttäväksi kaavaa odotetaan loppuvuodesta 2021.
Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.