Kaivopuiston edustalle kaavaillaan näyttävää arkkitehtuuria – Hernesaaren Löylyä muistuttavat kuvat poistettiin netistä kiireellä

Pursiseura HSS haluaa rakentaa Liuskasaareen ja Liuskaluotoon uusia rakennuksia. Nykyaikaisia tiloja on suunniteltu muun muassa kesäravintolalle, kuten Liuskaluodolle toimivalle Skifferille, polttoaineasemalle, vierasvenesatamalle sekä purjehdusharrastajille- ja urheilijoille.

Kaupunkilaisten joukkoliike haastaa kiinteistösijoittajat historiallisen saaren tarjouskilpailussa – "Saareen ovat kaikki tervetulleita vain piipahtamaan tai pysyvämmin"

Liuskaluodon rakennukset tulisivat nykyisten rakennusten tilalle. Lisäksi yksi rakennus on tarkoitus nousta vuonna 2013 palaneen vajan paikalle.

Skiffer-ravintola on toiminut Liuskaluodon punaisessa puurakennuksessa vuodesta 2010 lähtien. Seuran hallituksen kiinteistö- ja tilavastaava Petteri Lautso kuvailee rakennusta vaatimattomaksi.

Pursiseuran suunnitelmat ja muu Merisataman saarten kehittäminen vaativat kaavamuutoksen, jonka suunnittelu on kesken Helsingin kaupungilla.

– Kaupunki edellyttää korkeatasoista ja hyvin matalaa rakentamista. Rakennukset eivät saa olla näköeste Merisatamasta merelle, Lautso sanoo.

Asiakkaat voivat nyt hyvittää ilmastopäästönsä Löylyssä – liha-annoksen hintaan 15 senttiä lisää

Helsingin Uutiset on nähnyt havainnekuvat uusista rakennuksista. Niiden arkkitehtuuri muistutti muun muassa Hernesaaren Löylyä ja Kauppatorille viime kesänä rakennettua Helsinki Biennaalin paviljonkia.

HU:n yhteydenoton jälkeen kuvat poistettiin suunnittelu- ja konsulttiyritys Rambollin sivulta. Syynä oli muun muassa huoli, herättäisivätkö kuvat vastustusta asukkaissa.

Kaupungin mukaan viitesuunnitelman kuvat olivat harhaanjohtavia, eikä kaava tulisi olemaan niiden näköinen.

– Rambollin havainnekuvat ovat kaavan viitesuunnitelmia, mutta kaava mahdollistaa myös muunlaista arkkitehtuuria. Sijainti on niin arvokas, että hankesuunnittelusta tullaan todennäköisesti järjestämään arkkitehtuurikilpailu, sanoo asemakaavoituksen arkkitehti Suvi Huttunen.

Työpaikan, hotellin, ravintolan ja saunan erikoinen kokonaisuus avautui Helsinkiin – Hotellien "suurkuluttaja" kertoo saaneensa kipinän työmatkalla

Kaavamuutoksen myötä seura etsii mahdollisuuksia vierasvenesataman palveluiden parantamiseen.

Monet vierasvenesataman käyttäjät asioivat Lautson mukaan Skifferin vessoissa koska vierassatamaa palvelevat wc:t sijaitsevat Liuskasaarella.

– Liuskaluoto on kiva paikka tulla veneellä vieraaksi. Uskon, että sataman kehittäminen on hyvä asia myös kaupungin kannalta.

Seuralla on puutteita myös muun muassa varasto- ja huoltotiloissa. Lautson mukaan hankkeiden toteuttamisella ei ole kuitenkaan kiire ja ne valmistuvat yksi kerrallaan, kun kaava sen mahdollistaa.

Liuskasaaren maamerkkeihin kuuluu Runar Finnilän 1940-luvun puolivälissä suunnittelema funkkis-paviljonki. Se on suojeltu asema-kaavassa. Pyöreästä HSS Paviljong -ravintolan salista tunnettu klubitalo on Lautson mukaan jatkuvan korjauksen tarpeessa.

– Vanhan rakennuksen julkisivua pitää korjata. Viime kesänä korjattiin kattoa.

Kaupungin tavoitteena on saada Merisatamasta merkittävä purjehdus- ja virkistyskeskus.

Liuskaareen rakennettaan uusi talvisilta. Yhdessä Uunisaaren talvisillan kanssa se muodostaa yhtenäisen reitin läpi Kaivopuiston ja saarien. Tämän odotetaan auttavan myös ravintoloiden toimintaa.

Bilekeidas Hernesaaresta lähti – Nyt alueelle raijataan proomuilla jopa miljoona kuutiota kalliolouhetta

Liuskasaareen suunniteltiin alunperin myös esiintymislavaa, mikä olisi mahdollistanut pienimuotoisten konserttien järjestämisen saarella. Tämä hanke ei ole Lautson mukaan enää ajankohtainen.

Venepaikkojen määrää on tarkoitus kasvattaa.

Saarilla sijaitsee vanhoja rakennuksia, jotka ovat perua saarten pitkään historiaan kuuluneista teollisuus-, konepaja- ja telakka-ajoista.

Merisatama

Kaava voi valmistua tänä vuonna

Merisataman kaavoitus alkoi vuonna 2017.

Kaupunki sanoo, että kaavan suunnittelu on edistynyt aiottua hitaammin. Liuskasaaren ja Liuskaluodon lisäksi kaavasuunnitteluun otettiin mukaan myös Sirpalesaaren ja Uunisaaren kehittäminen. Uunisaaren kiinteistöt vaihtoivat omistajaa viime kesänä.

– Odotamme vielä heiltä viitesuunnittelmaa. Heidän tarkoituksenaan on kehittää Uunisaaren sauna- ja kylpylätoimintaa, sanoo asemakaavoituksen arkkitehti Suvi Huttunen.

Sirpalesaaressa vuokralaisena oleva Suomalainen pursiseura suunnittelee kaupungin mukaan pientä lisärakentamista.

Huttunen arvioi, että kaavaehdotus on nähtävillä kesällä. Valtuuston hyväksyttäväksi kaavaa odotetaan loppuvuodesta 2021.

Hiipuva ammatti: Pesijät ovat jo liki kadonneet Helsingin saunoista – Birgitta, 64, kertoo mikä työssä kiehtoo

"Valitettavasti ylilyöntejä on jo nähty" – Hanhiraivo voi leimahtaa puistossa, valkoposkihanhen hinta on 336 euroa

Saunabuumi jatkuu kuumana: Helsinkiin aiotaan perustaa lisää uusia yleisiä saunoja –  "Rauhoittuminen meren rannalla kiehtoo kaupunkilaisia"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut