Taloyhtiöiden pyykkituvat vähenevät, mikä tuo itsepalvelupesuloille bisnestä – myymäläpäällikkö paljastaa kaksi yllättävää käyttäjäryhmää

Palvelut: Korona on lisännyt maksuttoman kuljetuspalvelun käyttöä.

Helsingissä on useita itsepalvelupesuloita, joissa ihmiset voivat itse käydä pesettämässä omat pyykkinsä. Erityisesti kantakaupungissa koneissa pestään tilaa vievien tekstiilien lisäksi paljon arkipyykkiä.

– Erityisesti kivijalkapesuloissamme Vallilassa ja Töölössä on enemmän niin sanottua arkipyykkiä. Se näkyy selkeästi. Koneita käytetään viikoittain ja kaiken pyykin pesuun, kertoo 24 Pesula -ketjun markkinointivastaava Nico Nevala.

Pesuloiden suosioon vaikuttaa myös se, että monissa taloyhtiöissä pyykkituvat alkavat olla poistuva trendi ja kylpyhuoneet ovat pieniä.

– Myös putkiremontit ovat jatkuvasti Helsingissä käynnissä, Nevala huomauttaa.

Ketjulla on ympäri Suomea yhteensä 38 itsepalvelupesulaa, joista seitsemän sijaitsee Helsingissä.

Yksi pesuloista sijaitsee Itäkeskuksessa kauppakeskus Eastonin alakerrassa. Roihuvuoressa asuva Niini Vartia on tullut pesettämään lastenhuoneen varapatjan suojusta, joka ei mahtunut taloyhtiön pesutuvan pyykkikoneeseen.

Perheelliset näkyvät meillä isosti.

– Tämä vaikuttaa tosi kätevältä. Kuulin itsepalvelupesulasta äidiltäni, kun manailin tätä ongelmaa. Aikaakaan ei mene kuin puoli tuntia.

Kone pesee patjansuojuksen 30 minuutissa.

Tavallista arkipyykkiä Vartia ei toisi pesulaan pestäväksi, sillä se tuntuisi liian työläältä ja kalliiltakin. Yksi koneellinen maksaa kuusi euroa. Pyykkikoneellisten hinnat vaihtelevat koneen koosta riippuen kuudesta 18 euroon.

Tyypillinen itsepalvelupesulan käyttäjä on Nevalan mukaan yli 30-vuotias ja autoileva.

– Perheelliset näkyvät meillä isosti. Kun on paljon lapsia, tulee paljon pyykkiäkin.

Arkipyykin lisäksi rummuissa pyörivät suuret peitteet ja untuvatekstiilit.

– Suurien tekstiilien ja mattojen peseminen saattaa kotikonstein vielä onnistuakin, mutta kuivaaminen välttämättä ei, Nevala sanoo.

Itäkeskuksen pesulassa on kuivausrumpuja ja lukittavia kuivaustankoja. Uusia liikepaikkoja etsitään jatkuvasti erityisesti pääkaupunkiseudulta päivittäistavarakaupan yhteydestä.

– Niistä paikoista, joissa ihmiset muutenkin liikkuvat. Vaatteet voi jättää kauppareissun ajaksi koneeseen pyörimään ja mennä itse vaikkapa kauppaan.

Muutaman kilometrin päässä Eastonista sijaitsee pesula- ja itsepalvelupesulapalveluita tarjoava Pesumesta.

Korona on lisännyt erityisesti kuljetuspalveluita käyttävien asiakkaiden määrää. Kuljetukset ovat maksuttomia.

– Ihmiset jättävät pussin tai maton ovensa taakse ja me haemme ne sieltä, toteaa markkinointipäällikkö Tiina Metsä.

Metsän mukaan erityisesti itsepalvelupesuloiden käyttö on vuosi vuodelta hieman lisääntynyt. Kesällä ihmiset käyttävät itsepalvelupesulaa enemmän kuin talvella.

– Talvella vähän vähemmän ja riippuu, onko jokin juhla tulossa. Silloin on aina enemmän kävijöitä.

Pesumestan myymäläpäällikkö Erika Paananen viikkaa asiakkaan pyykkiä. Toisessa korissa on lakanoita ja toisessa paitoja, alushousuja, sukkia ja muita arkivaatteita.

– Usein kyseessä on suurperhe tai allergikko, joka ei halua käsitellä itse pyykkiä, koska se pölisee. Lakanat halutaan usein mankeloituna, eikä sitä välttämättä haluta tehdä itse.

Pesuaineet ovat hajusteettomia. Hinnat vaihtelevat 10–29 euron väliltä koneen koosta riippuen. Parhaimmillaan pyykin saa puhtaana kotiinsa jo seuraavana päivänä.

Itsepalvelupesulan asiakkaat ovat tavallisesti lähialueen asukkaita.

– Meille asiakkaat tulevat läheltä, kuten Mellunmäestä, Vesalasta ehkä pisimmillään. Itsepalvelupesuloissa palvelu pyritään löytämään mahdollisimman läheltä, Paananen sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut