Suomessa tarvitaan nykyään myös harvinaista U-negatiivista verta, mutta yhtään luovuttajaa ei ole toistaiseksi löytynyt – "Kaikkea ei voi korvata lääkkeillä"

Terveydenhoito: Maahanmuuton myötä tarve on kokonaisille uusille luovuttajaryhmille. Kivihaan perinteinen verenluovutuspiste etsii uutta tilaa.

Pakilalaiselle Kari Piispalle, 59, Kivihaka on tuttu käyntikohde: Kivihaassa toimivassa verenluovutuspaikassa hän on käynyt jo kymmeniä kertoja.

– Vuoden lopussa taisi olla jo 46. luovutuskerta. Ensimmäisen kerran luovutin verta 19-vuotiaana, kun olin armeijassa eli tasan 40 vuotta sitten, Piispa muistelee.

– Täällä on helppo käydä, sillä asun melkein naapurissa.

Piispan kaltaiset verenluovuttajat joutuvat kuitenkin pian etsimään uuden paikan vapaaehtoiselle auttamistyölleen.

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu muuttaa ensi vuoden syksyllä Vantaan Vehkalaan. Sen sijaan nykyinen verenluovutuspiste ei sinne siirry.

– Etsimme parhaillaan pääkaupunkiseudulta sopivaa toimitilaa verenluovutukselle, kertoo Veripalvelun viestintä- ja henkilöstöjohtaja Willy Toiviainen.

– Vaihtoehtona voisi olla esimerkiksi jokin kauppakeskus tai muu paikka, jossa liikkuu runsaasti ihmisiä ja johon on helppo tulla.

Ovi käy Kivihaassa vilkkaasti, sillä viikoittain luovuttajia käy talossa keskimäärin 280. Heistä noin 250 on kokoveren luovuttajia ja loput hiutaleluovuttajia.

Kivihaka on ainoa paikka koko maassa, missä afereesi eli verihiutaleiden luovuttaminen on mahdollista.

Plasmanluovutukset Kivihaassa loppuivat jo muutamia vuosia sitten.

– Verenluovuttajien tarve on viime vuosina jonkin verran supistunut. Esimerkiksi leikkaustekniikoiden kehittyessä verensiirrot ovat vähentyneet, Toiviainen kertoo.

Toiviaisen mukaan verenluovutusten tarpeen loppuminen on kuitenkin erittäin epätodennäköistä vielä pitkään aikaan.

– Jos joku keksisi keinon, millä happea elimistössä kuljettavat punasolut voisi korvata, silloin joistain verensiirroista voitaisiin luopua. Tuskin niin ainakaan heti tapahtuu. Kaikkea ei voi korvata lääkkeillä.

Veren tarve on Suomessa nykyisin noin 200 000 veripussia vuodessa. Vuosituhannen alusta lähtien tarve on kutistunut kolmanneksella.

Maahanmuuton myötä myös kokonaan uusia luovuttajaryhmiä tarvitaan.

Esimerkiksi U-negatiivinen veriryhmä on nimenomaan afrikkalaissyntyisillä esiintyvä harvinainen veriryhmä, mutta yhtään tällaista verenluovuttajaa ei vielä ole löytynyt Suomesta.

Tällä hetkellä afrikkalaistaustaisia luovuttajia on siis koko maassa liian vähän suhteessa väestöryhmän kasvavaan kokoon ja potilaiden määrään.

Veripalvelu Kivihaassa

Tuttu paikka jo lähes 50 vuoden ajan

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu on toiminut Kivihaassa vuodesta 1972.

Paikkaan on keskitetty tuotanto- ja laboratoriotoiminnot sekä hallinto.

Kivihaassa voi luovuttaa kokoverta ja verihiutaleita.

Tavoitteena Kivihaassa on 220 luovuttajaa viikossa. Nyt luovuttajia on enemmän.

Muuttaa syksyllä 2022 pois Kivihaasta. Hallinto, tuotanto ja laboratoriot siirtyvät Vantaalle, mutta verenluovutus etsii yhä sopivaa uutta paikkaa.

Kiinteät verenluovutuspaikat myös Sanomatalossa ja Espoon Isossa Omenassa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut