”Kaikki pelivarat syöty, jo nyt olemme riskipolulla” – raidejokerin rakentaminen etenee, mutta yksi oikeuskiista varjostaa koko hanketta

Rakentaminen: Raidejokeri etenee, mutta Patterimäen kiista varjostaa koko hanketta.

Raidejokerin arvioituun käyttöönottoon on kolme ja puoli vuotta. Mitä raidejokerihankkeelle kuuluu, tilaajan projektipäällikkö Juha Saarikoski Helsingin kaupungilta?

– Pääsääntöisesti hyvää. Työt etenevät hyvin, olemme mieluummin edellä kuin jäljessä. Rakennustöitä on tehty 44 prosenttia, hän kertoo.

25 kilometriä pitkät raiteet Espoon Keilaniemestä Itäkeskukseen ovat parhaillaan rakenteilla monessa kohtaa. Joissakin kohdissa työt etenevät aikataulua edellä, toisaalla ollaan aikataulussa ja joissakin paikoissa jäljessä.

Allianssin projektipäällikkö Ari Bergström YIT:ltä kertoo, että hanke on kokonaisuudessaan aikataulussa. Moni sellainen kohta, jonka rakentaminen piti alkaa vasta tänä vuonna, onkin saatu aloitettua jo viime vuonna esimerkiksi järjestelemällä joukkoliikennettä uudelleen aikaisemmin.

– Pystyimme myös hyödyntämään viime vuoden vähälumisen talven hyvin, jolloin saimme kirittyä aikataulua, hän sanoo.

Niin pitkälle matkalle mahtuu kuitenkin paljon ikäviä yllätyksiä, kuten putkia, joiden olemassa olosta ei tiedetty.

– Usein ihmetellään, kun työmailla ei näytä tapahtuvan mitään. Se johtuu siitä, että sieltä on löytynyt jokin rakenne, mitä ei tiedetty siellä olevan. Silloin joudumme tekemään uusia suunnitelmia ja siksi aikaa kalusto ja resurssit suunnataan tekemään töitä muualle, Bergström selventää.

Hän sanoo, että erinäisiä negatiivisia yllätyksiä maan alta on löytynyt ”kaikkialta”. Ne kuitenkin kuuluvat työn luonteeseen, ja ne ovat huomioitu aikataulussa.

Raidejokerin kuulumisia kuitenkin varjostaa edelleen Pajamäen Patterimäen kohta ja se askarruttaa Juha Saarikoskea ja Ari Bergströmiä.

Heinäkuussa ely-keskus myönsi luvan poiketa liito-oravan suojelusta Patterimäen puistossa, mutta Pajamäki-seura ry ja Pro Luonto ry valittivat päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus päätti joulukuussa, ettei ely-keskuksen päätöstä ole syytä muuttaa.

Hallinto-oikeus kumosi Patterimäen valitukset – Raidejokerin rakentaminen jatkuu ensi vuoden alussa

Puunkaatoja ei kuitenkaan voida aloittaa, ennen kuin ely-keskuksen poikkeama on lainvoimainen, eli kun hallinto-oikeuden valitusaika on päättynyt tammikuun lopussa.

– Puut täytyisi kaataa tammikuun aikana. Jos se menee maaliskuun loppuun, puhutaan ryntäämisestä, eli aikataulun kiristämisestä. Silloin kustannukset vähän nousevat, mutta silloin vielä ehtisimme tehdä työt aikataulussa, Bergström laskeskelee.

– Kaikki pelivarat on aikalailla syöty. Jo nyt olemme riskipolulla. Kaiken rakentamisen täytyisi sujua ongelmitta, eikä saisi tulla negatiivisia yllätyksiä vastaan, Juha Saarikoski sanoo.

Pajamäen kaava kumottiin hallinto-oikeudessa – ei ottanut liito-oravaa riittävästi huomioon

Jos asia etenee korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyyn, ollaan Saarikosken mukaan ongelmissa kokonaisaikataulun kanssa.

Haastattelun teon jälkeen perjantaina 8. tammikuuta Pajamäki-seura ry ja Pro Luonto ry ilmoittivat jättäneensä korkeimmalle hallinto-oikeudelle valituslupahakemuksen.

– Loppuvaiheessa teemme useita kuukausia käyttöönottotestauksia. Se on vielä ratkaisematta, kuinka mahdollisesta Patterimäen myöhästymisestä huolimatta saisimme kiristettyä muun muassa käyttöönottovaiheen aikataulua esimerkiksi tekemällä sitä pala kerrallaan. Tämä aiheuttaisi lisää kustannuksia, Saarikoski toteaa.

Raidejokeri jumiutui valituskierteeseen Helsingissä – asukasyhdistys ja luonnonsuojelijat haluavat muuttaa pikaratikan linjausta

Oulunkylässä Norrtäljentien ja Käskynhaltijantien varsia ovat värittäneet jo pitkään työmaa-aidat. Emma Saarela on kävelemässä neljävuotiaan tyttärensä Stellan kanssa luistelemaan. Hän uskoo, että liikennejärjestelyt työmaiden kohdalla on järjestetty niin hyvin kuin mahdollista.

– Lapsi on Veräjämäessä päiväkodissa ja siitä kuljemme päivittäin. Siinä suunnassa liikkuminen ei ole hankaloitunut. Vaunujen kanssa kulkeminen on kuitenkin välillä haasteellista, hän myöntää.

”Työmaa vei puolet tuloista” – massiivinen ratikkatyömaa pani yrittäjät ahtaalle Länsi-Helsingissä

Saarela odottaa myönteisin mielin raidejokerin valmistumista, koska se lyhentää työmatkaa kymmenellä minuutilla.

Juha Saarikoski toteaakin, että kokonaisuudessaan raidejokerihanke on otettu myönteisesti vastaan.

– Näkemykseni mukaan raidejokeri on valtakunnan historian näkyvin rakennustyömaa. On olemassa euromääräisesti moninkertaisesti suurempia rakennushankkeita, mutta ne tehdään tyypillisesti poissa silmistä. Raidejokeri kulkee Helsingin ja Espoon olemassa olevilla kaduilla, siellä missä on asukkaita, kulkijoita ja työpaikkoja, hän toteaa.

Raidejokeri sulki katuja töiden nopeuttamiseksi – nyt niitä avataan taas liikenteelle, Ravitielle pääsee jo ensi viikolla

Raidejokeri

Tällä hetkellä pysytty aikataulussa

Toteutusvaihetta on takana 31 prosenttia.

Rakennustöistä on tehty 44 prosenttia. Rakennustöiden jälkeen tehdään testauksia ja aloitetaan koeliikenne.

Kaksoisraidetta on asennettu yhteensä yli 9 kilometriä.

Ratikkatunnelia on louhittu 300 metriä.

Koko projektin kustannuksista on laskutettu 47 prosenttia.

Valmistuttuaan radan pituus on noin 25 km, josta noin 16 km sijoittuu Helsinkiin ja 9 km Espooseen.

Raideyhteys korvaa runkobussilinja 550:n, joka on Helsingin seudun vilkkaimmin liikennöity bussilinja.

Lähde: www.raidejokeri.info

Helsinki houkuttaa muuttajia – "Tänne halutaan monesta muustakin syystä kuin työn perässä"

Luontoa puolustava uusi liike pyrkii Helsingin valtuustoon – onko se kantona kaskessa vihreille?

Mellunmäessä aiotaan repiä lähes 130 kotia maan tasalle – Asukas: "Minua melkein itkettää"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut