Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muuntunutta virusta lisää Suomessa – tautitapauksia jo puolensataa, kymmeniä ihmisiä karanteeniin

Suomessa on todettu 29 uutta muuntuneen koronaviruksen aiheuttamaa tapausta aiemman 20 tapauksen lisäksi. Uusista tapauksista 18 on todettu 20. joulukuuta jälkeen Suomeen saapuneilla henkilöillä, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Matkustajat ovat saapuneet Suomeen seuraavista maista: Britannia, Ghana, Ruotsi, Etelä-Afrikka, Bosnia-Hertsegovina, Tanska, Turkki ja Viro. Näytteistä 8 on peräisin jo aiemmin tiedossa olleiden tapausten lähikontakteilta. Kolmen henkilön tartunnan alkuperää selvitetään edelleen. Ainakin 55 mahdollisesti tartunnalle altistunutta henkilöä on asetettu karanteeniin.

Uusi muuntunut virus voi tarttua ja levitä aiempaa nopeammin. Ei kuitenkaan ole näyttöä siitä, että muuntunut virus aiheuttaisi aiempaa vakavampaa tautia. Koronavirusrokotteen arvioidaan suojaavan myös muuntuneen viruskannan aiheuttamalta taudilta.

Kaikista todetuista muuttuneen viruksen aiheuttamista tapauksista 47 on Britanniassa havaittua muuntunutta virustyyppiä ja 2 Etelä-Afrikassa havaittua virustyyppiä. Nyt havaituista uusista tautitapauksista 28 on Britannian varianttia ja 1 Etelä-Afrikan varianttia.

THL:n lausunnon perusteella Liikenne- ja viestintävirasto on keskeyttänyt Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta Suomeen saapuvan matkustajalentoliikenteen 18. tammikuuta asti. THL suosittelee, että jokainen näissä maissa vieraillut ja eri reittejä Suomeen matkustava testataan maahan tullessa kahdesti. Maahantulija ohjeistetaan niin, ettei kontaktia ja tartunnan mahdollisuutta muihin perheen ulkopuolisiin ihmisiin molempien testitulosten valmistumiseen asti ole olemassa.

Mikäli tartunnanvaaran estymisestä ei voida muutoin varmistautua, henkilö voidaan asettaa karanteeniin, kunnes kahdella negatiivisella testituloksella voidaan osoittaa, että henkilöllä ei ole koronavirustartuntaa.

Lisäksi THL suosittaa raja-asemilla tehtävän testaustoiminnan laajentamista siten, että kaikki matkustajat joko testataan maahan saapuessa tai varmistetaan, että heillä on negatiivisen testituloksen osoittava todistus enintään 72 tuntia aiemmin otetusta testistä.

Muuntuneen koronaviruksen aiheuttamalle tartunnalle altistuneet täytyy tunnistaa mahdollisimman nopeasti. Altistuneiden täytyy noudattaa tiukasti karanteenimääräystä ja pysyä erillään muista ihmisistä 14 vuorokautta. Altistuneet tulee oireista riippumatta testata heti, kun altistuminen on havaittu, toistetusti karanteenin aikana ja uudelleen ennen karanteenin lopettamista, sanotaan tiedotteessa.

HS: Koronataudin vaikeaa muotoa yritetään torjua hyytymisenestolääke hepariinilla kotihoidossa

"Ikääntyneidenkin rokottaminen voi kestää muutaman kuukauden" – Näin koronarokotukset etenevät Hus-alueella nyt ja kevään mittaan

Suomeen saapuvien matkustajien koronatestaaminen laajenee Helsinki-Vantaalla – myös koronakoirat jatkavat työtään

THL suosittaa kaikkien Suomeen tulevien lentomatkustajien testaamista – Isossa-Britanniassa ja Etelä-Afrikassa olleet halutaan varmuudella testeihin

Koronatestaukset vähenivät juhlapyhinä huolestuttavasti – Hus: Epidemia voi pahentua äkillisesti