Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poikkeuksellinen varoitus pelastuslaitokselta: Vältä autoilua – Pyry voi jopa rikkoa ennätyksen vuodelta 1937

Tiistain vastaisena yönä alkavasta lumipyrystä odotetaan niin kovaa, että Helsingin pelastuslaitos julkaisi sosiaalisessa mediassa poikkeuksellisen pyynnön:

– Huonon ajokelin vuoksi pelastuslaitos kehottaa välttämään ylimääräistä liikkumista autolla. Runsaampi lumisade alkaa ennusteen mukaan Helsingissä ensi yönä puolen yön jälkeen, ja lunta tulee ilmeisesti yhtäjaksoisesti ainakin keskiviikon aamuun saakka, pelastuslaitos twiittaa.

Lumipyrystä odotetaan niin kovaa, että jopa meteorologit käyttävät siitä sanaa poikkeuksellinen. Ilmatietoeen laitoksen mukaan sanaa käytetään vain, kun sääilmiö esiintyy sadan vuoden aikana tilastollisesti keskimäärin 2–3 kertaa.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantanen kirjoittaa Twitterissä, että tilastojen valossa poikkeuksellisuuteen ylletään Helsingissä, jos lunta sataa kerralla ainakin 15 senttimetriä.

Nyt tulossa on Etelään ennusteiden mukaan jopa lähemmäs 40 senttimetriä kerralla. Jos ennuste toteutuisi Helsingissä, se voisi jopa rikkoa ennätyksen. Rantasen twiittaamien tilastotietojen mukaan voimassa oleva lumisade-ennätys on mitattu Kaisaniemessä joulukuussa 1937: 38 senttimetriä.

Kuluvan vuosisadan lumisade-ennätys on vuodelta 2008, jolloin Kaisaniemen lumipeite kasvoi kerralla 30 senttiä.

Muokattu 11.1.2021 klo 13.16: Korjattu ennusteiden mukainen kerralla satava lumimäärä ja muokattu ennätys-kohtaa muotoon "voisi jopa rikkoa". klo 15.27: Lisätty tieto, että kovin lumisade on luvattu etelään ja jos se toteutuisi Helsingissä, tiedossa voisi olla ennätys.