Lentokoneasentaja harjoittelee oikealla koneella – liki puoli miljoona maksanut hankinta tuli Suomeen Liettuasta

Opiskelu: Käytännön harjoittelu korostuu lentokoneasentajan perustutkinnossa. Myös muut ilmailualan koulutukset hyötyvät hankinnasta.

Ammattiopisto Varia on saanut opetuskäyttöön uuden lentokoneen.

Kyseessä on 50-paikkainen liikenneluokan lentokone Canadair CRJ-200LR.

Vuoden 2001 malli soveltuu lentokone-asennuksen, avioniikka-asennuksen ja lentokonehuoltotyön opetukseen.

Käytännön harjoittelu on merkittävässä asemassa opetuksessa siitä huolimatta, että tutkintoon kuuluu työharjoittelujaksoja.

– Opetuksessa asennus- ja huoltotöitä voidaan harjoitella ilman minkäänlaisia aikataulupaineita, mikä on tärkeää, sanoo opettaja ja lentomekaanikko Tomi Kitola.

Lentokoneasentajan perustutkintoa suorittaa tällä hetkellä Variassa noin sata opiskelijaa. Tutkinnon suorittaminen kestää noin 2,5–3 vuotta.

Lentokoneasentaja voi 2–3 vuoden työkokemuksen jälkeen pätevöityä lupakirjalliseksi lentokoneen huoltomekaanikoksi. Traficomin myöntämä lupa pätee koko Euroopan alueella.

Nyt hankittu kone on nykyaikaisempi kuin vuodesta 2008 käytössä ollut opetuskone LearJet.

CRJ-200LR:ssa on vastaavanlaiset järjestelmät ja manuaalit kuin esimerkiksi Finnairin käyttämissä koneissa.

– Hankinta on koko Suomen mittakaavassa merkittävä, sillä kone on ensimmäinen ”täysverinen” liikennelentokone, joka on hankittu lentokoneasentajakoulutuksen opetuskäyttöön, kertoo Varian rehtori Pekka Tauriainen.

– Konehankinta mahdollistaa myös aikaisempaa laajemman maahuolinta- sekä matkustamohenkilökunnan koulutuksen toteutuksen, joten pystymme kouluttamaan entistä paremmin ja laajemmin alan toimijoita.

Koronapandemia keskeytti lentokoneasentajaksi opiskelevien työharjoittelujaksot viime keväänä.

Poikkeusjärjestelyin opiskelijat, joiden oli määrä valmistua keväällä, saivat tutkintonsa suoritettua. Kitolan tietojen mukaan he ovat työllistyneet yllättävän hyvin lentoliikenteen tyrehtymisestä huolimatta.

Lentoyhtiöiden lisäksi asentajia työskentelee lentokoneita huoltavissa, korjaavissa ja valmistavissa yrityksissä sekä puolustusvoimissa ja rajavartiolaitoksessa.

Vantaan kaupunki maksoi lentokonehankinnasta Varian investointina noin 480 000 euroa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön avustus hankinnalle oli 120 000 euroa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut