"Purettavat teollisuusrakennukset ovat jo aikansa eläneitä" – Herttoniemen yritysalue muuttuu vauhdilla asuinalueeksi

Asuminen: Kun tehtaat ja työpajat puretaan, Herttoniemeen rakentuu koti tuhansille uusille asukkaille. Asukasaktiivien huolena on liian tiivis rakentaminen.

Herttoniemi-seuran puheenjohtaja Hilkka Helsti seuraa mielenkiinnolla Sohlberg-korttelin rakentamista. Taustalla alueen ensimmäinen kohde, Läkkiseppä. Jari Pietiläinen
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Herttoniemen yritysalue muuttuu parhaillaan kovaa kyytiä. Entisiä tehtaita puretaan ja tilalle rakennetaan asuinkerrostaloja.

Herttoniemen kasvojenpesu on ollut käynnissä jo muutaman vuoden – esimerkiksi Kirvesmiehenkadun varrelle valmistui parisen vuotta sitten ketjumainen kerrostalo, joka sisältää 13-kerroksisen tornitalon.

Tähän Hekan kohteeseen valmistui yhteensä 178 Hekan uutta asuntoa.

Alueella asuvat suhtautuvat kotikaupunginosansa kasvuun pääosin myönteisesti.

– Purettavat teollisuusrakennukset ovat jo aikansa eläneitä, eivätkä ne palvele enää liike-elämää, arvioi Herttoniemi-seuran puheenjohtaja Hilkka Helsti.

– Siitä kuitenkin täytyy huolehtia, että uudet asuinalueet ovat hyvin rakennettuja. Huolenaiheena on liian tiivis rakentaminen, joka voi tehdä alueesta synkeän.

Helsti ei sen sijaan pidä Herttoniemen ongelmana palvelujen puutetta.

– Lisää palveluja tuskin kukaan haluaa, sillä tarjontaa on jo nyt yllin kyllin. Uimahallin puute tosin harmittaa.

Yksi tulevista rakennuskohteista on Sohlberg-kortteli, johon tulee kaikkiaan kolmetoista uutta taloa. Korttelin valmistuttua se tarjoaa kodit noin tuhannelle asukkaalle.

Työnjohtajankadulla sijaitsevan korttelin keskiössä on GWS:n entinen tehdasrakennus, jonka uumenissa valmistui 1940-luvun lopulta lähtien muun muassa peltirasioita, maalipurkkeja ja kodinkoneita.

Punatiilistä tehdasrakennusta ei kuitenkaan aiota purkaa, vaan se jää tontille tuomaan ajallista kerrostumaa modernille asuinalueelle.

Parisen vuotta sitten valmistunut talo Kirvesmiehenkadulla on jo saanut asukkaansa. Jari Pietiläinen

Sohlberg-korttelin ensimmäinen valmistuva kohde on Asunto Oy Helsingin Läkkiseppä. Kyseessä on 17-kerroksinen tornitalo, joka käsittää kaikkiaan 147 asuntoa.

Asunnot ovat 27–106 neliön kokoisia yksiöitä, kaksioita, kolmioita ja neliöitä.

Läkkisepän alustava valmistumisaika koittaa näillä näkymin helmikuussa 2023.

Erikoisuutena on asukkaiden yhteiseen käyttöön tarkoitettu koko korttelin mittainen pysäköintilaitos, joka toimii samalla melumuurina Itäväylän suuntaan.

Rakentajana Sohlberg-korttelissa on JM Suomi.

Herttoniemen yritysalueen rakentaminen näkyy ja kuuluu myös katutöiden ansiosta.

Viime vuoden lopussa katu-urakoiden ensimmäinen vaihe päättyi Laivalahdenkadulla, Suunnittelijankadulla, Puusepänportilla ja Itäväylän rampilla.

Tammikuussa Laivalahdenkadulla jatketaan pontitustöitä, joista voi kantautua tavallista kovempaa melua ja tärinää lähirakennuksiin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut