Ravintola saatiin viimein auki Maunulassa, mutta kovia kokenut yrittäjä ei uskalla vielä riemuita – "Monet tulevat uteliaisuuttaan kokeilemaan"

Milja ja Elia pitävät taukoa etäopiskeluista ja tulivat kokeilemaan naapuriinsa avautunutta El Toritoa. - Olemme jonkin verran seuranneet tämän avautumista, Milja sanoo. Anniina Virtanen
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Kolmas kerta toden sanoo. El Torito -ravintola on vihdoin saanut ovensa auki tammikuun 1. päivä. Torstaina yhden aikaan ravintolassa on hiljaista, mutta pikku hiljaa väkeä alkaa lipua lounaalle.

Puolentoista kilometrin päässä asuvat eläkeläiset Ulla ja Erkki Karjalainen ovat tulleet ensimmäistä kertaa kokeilemaan ravintolaa. He ovat odottaneet uutta ravintolaa Maunulaan, koska yleensä heidän on lähdettävä keskustaan syömään, koska lähistöllä ei ole vastaavaa.

– Yritimme tulla tänne vuosi sitten. Jonotimme tuolla ulkona, kunnes ovet laitettiin kiinni, Ulla Karjalainen kertoo.

Alle päivän auki olleen ravintolan yrittäjä haki kaupungilta 160 000 euron korvauksia – Remontti kestänyt jo yli 9 kuukautta: "Se etenee hiiren askelin"

Reilu vuosi sitten, 20. joulukuuta 2019 ravintola ehti olla neljä tuntia auki, kunnes ilmastoinnissa ilmeni ongelmia (HU 3.1.2020). Nyt kaupunki on viimein saanut tehtyä tiloissa vaadittavat korjaukset ja testannut, etteivät hajut ja melu kantaudu asuntoihin.

– Viime vuonna joulukuun puolessa välissä kaupunki kertoi, että kaikki on kunnossa ja kysyi, milloin voin avata ravintolan, ravintolayrittäjä Baris Kaya sanoo.

Koronan vuoksi ravintolan avaaminen mietitytti, mutta Kayalla ei ollut muutakaan vaihtoehtoa, nyt kaupunki ei enää auttaisi vuokranmaksujen kanssa. Kayan oli saatava bisnes pyörimään.

Ravintola ehti olla auki yhden päivän, sitten tuli viranomaissulku – ja sen perään korona: "Uskaltaako tänne lopulta kukaan tulla kun avaamme"

Edellisestä kerrasta viisastuneena Kaya ei halunnut tällä kertaa tehdä isoa numeroa ravintolan avautumisesta sosiaalisessa mediassa. Jos vaikka jokin menisi taas pieleen.

– Pikkuhiljaa asiakkaat ovat löytäneet tänne ja pöytävarauksiakin tulee. Moni on onnitellut ravintolan aukeamista ja kertoneet odottaneensa tätä, Kaya kertoo.

Samaa sanovat lounaalle tulleet opiskelijat Elia ja Milja, jotka asuvat aivan El Toriton vieressä.

– Joskus käymme lounaalla Subwayssa ja Pakilassa House of sandwichesissä. Olemme jonkin verran seuranneet El Toriton avautumista Milja kertoo.

Ensin ravintola odotti avautumista vuoden, sitten kaupunki vaati sulkemista vain yhden päivän jälkeen – Yrittäjä: "Roskiin meni jopa 15 000 euron edestä ruokaa"

Pariskunta ei ole ehtinyt vielä alkuruokia pidemmälle, mutta he kehuvat salaattipöydän monipuolisuutta. Lounaaksi he tilasivat iskender-kebabit.

Ravintolayrittäjä Baris Kaya ei uskalla vielä iloita ravintolan avautumisesta, koska niin moni asia on matkan varrella mennyt pieleen. Maski otettiin pois kuvauksen ajaksi. Anniina Virtanen

Listalta löytyy meksikolaista ja italialaista ruokaa, on muun muassa lihaa grillistä, pastaa, pizzaa ja risottoa.

Ulla ja Erkki Karjalainen odottelevat välimerellisiä risottoja pöytään.

– Menu on kattava ja monipuolinen. Sieltä löytyi useampi, jota täytyy tulla kokeilemaan, Ulla Karjalainen sanoo Erkin nyökytellessä vieressä.

Avaaminen jännitti Kayaa. Pitihän ravintolan alun perin avautua jo lokakuussa 2018, kunnes tuli useita mutkia matkaan.

Baris Kaya ei osaa sanoa viikon aukiolon jälkeen, miten bisnes lähtee pyörimään.

– Monet tulevat uteliaisuuttaan kokeilemaan, miltä meidän ruoat maistuvat. Puolen vuoden päästä osaan sanoa, miten tämä lähti käyntiin ja olemmeko saaneet vakioasiakkaita.

Ravintola teippasi mainokset ikkunaan puoli vuotta sitten – ei ole vieläkään auennut

El Torito -ravintola

Yli kahden vuoden odotus

Ravintolayrittäjä Baris Kaya vuokrasi Hason asuintalon alakerran liiketilan elokuussa 2018, ja ravintolan piti avautua lokakuussa.

Kaya remontoi tilan, mutta rakennustarkastuksessa selvisi, että tilassa ei ole riittävää vesi- tai äänieristystä, vaikka siinä piti olla ravintolavalmius.

Kaupunki sai remontin valmiiksi vuoden 2019 lopulla, mutta ilmastoinnissa ja muualla ilmeni ongelmia, kun ravintola avasi ovensa ja se joutui sulkemaan saman tien.

Kaupunki sai toisen remontin valmiiksi 2020 lopulla.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut