Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsinkiläiset Toni, 26, ja Tiina, 25, edustavat puoluetta, jota moni ei vieläkään tunne – silti ura politiikassa kiinnostaa ja puolisokin löytyi sieltä: "Moni muu olisi varmaan jo kyllästynyt"

Pariskunta: Nuoresta iästään huolimatta Toni ja Tiina Ahva ovat syvällä politiikan pauloissa.

Vaikka on nuorin Helsingin pormestarikisaan ilmoittautunut ehdokas, Tiina Ahva, 25, kertoo olleensa mukana politiikassa jo 10 vuotta.

– Olen kotoisin Kangasalta ja olin siellä nuorisovaltuustossa puheenjohtajana, Tiina kertoo.

Hänen vanhempansa eivät olleet poliittisesti aktiivisia, mutta kodissa oli keskusteleva ilmapiiri ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja ratkaisujen etsimiseen kannustettiin. Tiinaa motivoi se, että kuntapäätöksenteossa pääsee konkreettisesti vaikuttamaan arjen asioihin.

Poliittisesti sitoutumattoman nuorisovaltuuston jälkeen Tiina valitsi puolueekseen perussuomalaiset.

– Liityin siksi, koska uskoin, että puolueesta tulee Jussi Niinistön ja Sampo Terhon johtamana merkittävä myönteinen ja uudistusmielinen suomalaisuusliike Suomessa.

Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan kesällä 2017 puolue hajosi sinisiin ja perussuomalaisiin. Tiina Ahva vakuuttaa, että olisi alusta asti valinnut siniset, jos puolue olisi ollut jo aiemmin olemassa.

Voi sanoa, että on saanut politiikasta paljon.

Samoilla linjoilla on puoliso Toni Ahva, 26. Myös hän oli tahollaan liittynyt perussuomalaisiin ja pyrki Helsingin kaupunginvaltuustoon vuoden 2012 vaaleissa. Valtuustoon asti hän ei tuolloin yltänyt, mutta tuli valituksi opetuslautakuntaan. Nykyisin Toni on sinisten varavaltuutettu ja valtuustoryhmän puheenjohtaja. Tiina on puolueen 1. varapuheenjohtaja.

Ahvat korostavat, että siniset vastaavat puolueena heidän arvojaan.

– Turvallisuus, perheet ja pienyrittäjyys, Tiina linjaa tärkeimmiksi.

Nämä kolme toistuvat Ahvojen puheessa usein. Mutta eikö näkyvä poliittinen ura olisi helpompi saavuttaa isommissa puolueissa, kuten vaikkapa kokoomuksessa tai perussuomalaisissa? Niistä jälkimmäinen puhuu myös paljon esimerkiksi turvallisuudesta.

– Olen iloinen, että sama asia on pinnalla muillakin, mutta ehkä perussuomalaiset lähtevät tähän vähän väärällä kärjellä, koska turvallisuus ei ole vain maahanmuuttokysymys, Tiina vastaa.

On rehellistä kuulua puolueeseen, joka vastaa omia arvoja.

– Se on paljon laajempi asia ja sisältää myös koulukiusaamisen, jengiytymisen ja esimerkiksi poliisin resurssit, Toni komppaa.

Tiinan mukaan sinisillä pääpaino on siinä, että yhteiskunnassa pitäisi jämäkämmin puuttua turvattomuutta luoviin asioihin. Toni jatkaa, että esimerkiksi maahanmuuttokeskustelu on jumiutunut eipäs–juupas-jankkaamiseen.

– Olemme puolueessa painottaneet kotoutumista ja sitä, että tänne tullessa noudattaa Suomen lakeja ja tapoja, Tiina sanoo maahanmuutosta.

Anni Sinnemäki odotetusti vihreiden pormestariehdokkaaksi – Helsingin kokoomuksella ratkaisu venyy: "Tämä on hassu kulma tähän asiaan, että kiire, kiire"

Ahvat uskovat, että sinisillä on mahdollisuuksia menestyä kuntavaaleissa, sillä monet jakavat puolueen arvot. Sen sijaan tunnettuudessa on yhä parantamisen varaa.

– Moni tulee kysymään mikä se siniset on, Toni kertoo.

"Emme ole mikään vihreiden tai kokoomuksen apupuolue" – Helsingin pormestariksi pyrkivä SDP:n Nasima Razmyar listaa tavoitteensa ja kertoo mikä häntä riepoo nuorisojengikohussa

Samalla hän muistuttaa, ettei mikään puolue ei ole ollut suuri hetkessä, vaan kehitys ottaa aikansa.

– Siniset on vähän niin kuin politiikan start-up.

– On rehellistä kuulua puolueeseen, joka vastaa omia arvoja. Kipinä lähteä politiikkaan syntyi minulla juuri siitä, että haluan muuttaa asioita ja koko politiikan tekemistä. Ja sen verran minussa on kapinallista, että en usko, että sitä tehdään 100 vuotta vanhan puolueen sisältä, Tiina naurahtaa.

Pormestarina Tiina Ahva palauttaisi kotihoidontuen kuntalisän, jota Helsingissä leikattiin toistamiseen, nyt päättymään 1-vuotiaisiin. Hänen mielestään lisän poisto oli siksikin älytöntä, että varhaiskasvatuksen ryhmäkoot ovat jo nyt suuria.

– Kaupunkisuunnittelussa linjani on se, että Malmin kenttään ja Keskuspuistoon ei kosketa. Muuten asuntoja pitää kyllä kaupunkiin rakentaa ja niitä voisi rakentaa aiempaa korkeammalle. Kaupunkibulevardeja en oikein ymmärrä, miksi hankaloittaa turhaan liikkumista Helsinkiin ja sen ulkopuolelle?

Tiina Ahva jatkaa, että autoilua ei tule vastustaa vain ideologisista syistä.

– Jotkut ihan oikeasti tarvitsevat autoa ja varmasti löytyy ratkaisu, jolla kaikki mahtuvat liikkumaan.

Halla-aho: Rivipoliisit kertovat aivan toisenlaisesta todellisuudesta kuin viralliset tiedotteet – Näin poliitikot kommentoivat jengiväkivaltaa

Aalto-yliopistolla tuotantotaloutta opiskeleva Tiina ja Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa opiskeleva Toni tapasivat politiikan parissa. He ovat olleet nyt naimisissa 4 vuotta. Tuleeko kiistoja koskaan?

– Harvoin ollaan eri mieltä, vaan enemmänkin väitellään siitä, kumpi osaa paremmin perustella jonkin argumentin. Meillä kotona puhutaan politiikasta niin paljon, että moni muu olisi varmaan kyllästynyt, Tiina tunnustaa.

– Voi sanoa, että on saanut politiikasta paljon, kun on saanut puolisonkin sieltä, Toni naurahtaa.

Helsingillä on pakkomielle kasvaa, sanoo pormestarikisaan lähtenyt Jussi Halla-aho – "Valtaosa muuttovoitosta tulee ulkomailta ja se edistää kaikkea kielteistä"

Paavo Arhinmäki vasemmistoliiton pormestariehdokas – "Julkinen keskustelu brändää kuntavaaleista pormestarivaaleja"

Hjallis Harkimolla kova suunnitelma kevään kuntavaaleissa – romahtaako kokoomus Helsingissä kakkospuolueeksi?

Helsingin uusi johtamismalli keskitti valtaa pormestarille – ongelmina ohijohtaminen ja apulaispormestarien epäselvä rooli