Kuvataiteilija Kati Rapia, 48, sai asunnon ja työtilan Etu-Töölöstä – "Kyllä tätä voisi verrata melkein lottovoittoon"

Taide: Työtila Helsingissä on taiteilijan onnenpotku.

Residenssin eli oman väliaikaisen työtilan saaminen on monelle taiteilijalle kiven alla. Ja jos ateljeetila järjestyy vielä Helsingistä, se voi siivittää taiteilijan luovuutta kokonaan uudelle tasolle.

Loviisalainen kuvataiteilija ja käsikirjoittaja Kati Rapia, 48, sai oman residenssin Töölöstä viime syyskuussa. Jenny ja Antti Wihurin rahasto myönsi Rapialle työtilat vuoden ajaksi.

– Tämän tilan saaminen juuri korona-aikaan on enemmän kuin sopiva ratkaisu minulle. Kyllä tätä voisi verrata melkein lottovoittoon, iloitsee Rapia Temppelikadun residenssistään.

Nyt hänellä on käytössään ensi syksyyn saakka 75-neliöinen työtila ja asunto.

Uusi työtila mahdollistaa paitsi taiteen tekemisen myös kollegoiden helpomman tapaamisen ja yhteistyöprojektit – vaikkakin koronarajoituksin.

– Ajatustenvaihto muiden taiteilijoiden kanssa on ainakin minulle hyvin tärkeää. Samoin Helsingin taidenäyttelyihin tutustuminen on nyt helpompaa kuin Loviisasta käsin, Rapia arvioi.

Nyt voin tehdä erilaista taidetta eri tiloissa.

Hänen perheensä asuu edelleen Loviisassa. Helsingissä työhuoneellaan Kati Rapia on käynyt syksyn mittaan parisen kertaa viikossa.

Rapia on monipuolinen taiteilija: hän muun muassa käsikirjoittaa, piirtää ja valokuvaa. Sarjakuvataiteen valtionpalkinnon hän sai vuonna 2018.

Nyt hän valmistelee Töölössä omaa valokuvanäyttelyään, joka avautuu 5. maaliskuuta Studio Hippolytessä Yrjönkadulla.

– Pidän siitä, että voin tehdä erilaista taidetta eri tiloissa. Kun käytössä on ateljee, voin pitää keskeneräiset työt työpöydillä esillä ja käydä niihin sitten heti käsiksi, Rapia myöntää.

Helsingissä on kymmenittäin taiteilijoille tarkoitettuja residenssejä, joista valtaosaa hallinnoivat säätiöt ja rahastot.

– Aivan tarkkaa lukua ei ole varmaankaan kenenkään tiedossa, mutta arvioisin, että koko maassa noin 70 toimijaa myöntää taiteilijoille residenssejä. Näistä moni sijaitsee Helsingissä, kertoo Suomen taiteilijaseuran Ateljeesäätiön suunnittelija Riikka Suomi-Chande.

Helsinki International Artist Programme HIAP tarjoaa residenssitilat Suomenlinnassa ja Kaapelitehtaalla.

Koneen säätiön residenssi puolestaan toimii Lauttasaaren kartanossa. Uuden sirkuksen keskuksella on residenssi Suvilahdessa ja Greta ja Willem Lehtisen säätiöllä taiteilijahuoneisto Katajanokalla.

Residenssit toimivat keskenään hyvin eri tavoin.

– Osa niistä ei sisällä majoitusta lainkaan. Esimerkiksi Tero Saarinen Company tarjoaa Kaapelitehtaalla työtilan, tekniikan, ohjeistuksen sekä yleisökohtaamisia, Suomi-Chande mainitsee.

Taiteilijaresidenssit Helsingissä

Paikka keskittyä taiteen tekemiseen

Residenssi on taiteilijoille tarkoitettu paikka tehdä taidetta.

Säätiöt, rahastot ja yhdistykset tarjoavat residenssejä hakemuksesta.

Helsingissä residenssejä on useita ympäri kaupunkia.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut