"Vaarallisempia ruokakaupat ovat" – Moni kuntosali pitää ovensa auki: Elixialla on nähty tammikuussa myös nousua kävijämäärissä

Liikunta: Herttoniemeläisen kuntokeskuksen yrittäjä sanoo saaneensa enemmän kiitosta kuin kuittailua aukiolosta. Kaupungin sisäliikuntapaikat sulkeutuivat marraskuussa.

Perinteisesti vuodenvaihteen jälkeen kuntosalit täyttyvät uusista asiakkaista. Tänä vuonna koronaepidemia on kuitenkin tyrehdyttänyt jäsenyyksien kasvun.

Herttoniemen EasyFit-kuntosalilla on rauhallista. Salin toimitusjohtaja Henkka Hyttinen kertoo, että näky poikkeaa vahvasti aiemmista vuosista.

– Normaalisti tammikuussa solmimme yli toistasataa uutta jäsenyyttä, mutta tässä tammikuussa puhutaan kymmenistä. Ero on huomattava viime vuoteen tai edelliseen. Korona on siinä suurin tekijä. Ihmiset eivät uskalla tulla ja kokoontumisrajoitukset ovat alle kymmenen henkeä, Hyttinen kuvailee.

"Olemme vaarallisen korkealla tasolla" – koronatapausten määrän lasku jämähti Husin alueella noin 900 tapaukseen viikossa

Sama ilmiö on nähtävissä Elixialla. Suomen Elixian maajohtaja Jussi Raita kertoo, että normaalisti tammikuun myynnit voivat olla jopa kolminkertaiset verrattuna kesäkuukausiin. Elixialla on keskuksia muun muassa Pitäjänmäessä, Kalasatamassa, Salmisaaressa, Sörnäisissä, Talissa, Töölössä, Viikissä, Herttoniemessä ja useita keskustassa.

Mennyt vuosi ja uuden vuoden alku ovat olleet kuitenkin poikkeuksellisia.

– Kävijämäärät ovat olleet tasaisesti alle viime vuoden kävijämäärien. Nyt tammikuussa on kuitenkin pientä nousua ollut nähtävissä, Raita kertoo.

Meidät on turhaa leimattu pahaksi paikaksi.

Abit pääsevät pk-seudulla takaisin lähiopetukseen valmistautumaan yo-kokeisiin – suositellaan omaehtoista karanteenia 2 viikkoa ennen kokeita

Marraskuun lopussa Helsingin kaupunki sulki omat sisäliikuntatilansa muiden yleisölle avoimien julkisten tilojen mukana.

Myös yksityisiä toimijoita suositeltiin keskeyttämään sisätiloissa tapahtuva harrastustoiminta. Rajoitukset ovat toistaiseksi voimassa tammikuun loppuun saakka.

"Niitä varmuudella tulee lisää" – uuden koronavirustyypin aiheuttamat tautitapaukset ovat nyt iso huolenaihe Suomessa

Hyttisen ja Raidan mielestä tilanne on kohtuuton kuntosaleja kohtaan. Kummankin mukaan kuntosalit pystyvät toimimaan vallitsevassa kriisissä vastuullisesti antamalla ohjeistuksia asiakkailleen. Heidän mukaansa ohjeita myös noudatetaan.

Ohjeistuksiin kuuluu muun muassa maskisuositus salien yleisissä tiloissa, hygieniasta huolehtiminen ja turvavälien pitäminen. Myös ryhmäliikuntatuntien osallistujamäärä on rajoitettu Elixialla yhdeksään ja EasyFitillä kymmeneen.

Kumpikin yritys tarjoaa treenimahdollisuuksia myös verkossa.

Enemmän kiitosta kuin kuittailua.

– Sosiaali- ja terveysministeriön antamaan suositukseen ei ole perusteita ja valitettavasti he eivät ole tutkineet, miten vastuullisesti kuntosalit pystyvät toimimaan hyvien käytäntöjen kautta. Toivon jatkossa parempaa yhteistyötä viranomaisten kanssa ja aitoa mahdollisuutta siihen, Raita sanoo.

Nyt kannattaa harkita tavallista suurempaa D-vitamiinin annosta, sanoo professori – "Hyödyistä koronainfektioon liittyen on jo kohtalaisen runsaasti epäsuoraa näyttöä"

Hyttisen mukaan he ovat saaneet kiitosta siitä, että ovat auki.

– Enemmän kiitosta kuin kuittailua.

Hän ihmettelee salien leimaamista koronapesäkkeiksi.

– Yhdysvalloissa tehtiin tutkimus, jossa 50 miljoonan kuntosalikäynnin otannasta 0,0023 prosentissa todettiin tartuntoja. Sinänsä kuntosalit eivät ole vaarallisia paikkoja. Vaarallisempia ruokakaupat ovat, Hyttinen sanoo.

– Meidät on turhaan leimattu pahaksi paikaksi, ihmiset eivät uskalla tulla ja irtisanovat jäsenyyksiä. Tämä on elinkeinoni, eikä meillä ole puskuria, jolla pitäisimme keskuksen elossa, jos asiakkailta ei tule maksuja. Jos joutuisimme nyt sulkemaan, niin emme kyllä enää sen jälkeen avaisikaan, hän jatkaa.

Helsinki julkaisi kaupunginosien uudet koronatilastot – Kaikkein eniten tartuntoja nyt muualla kuin Itä-Helsingissä

"Tulee löhöttyä sohvalla ja sorrun mässäämään herkkuja" – Poikkeusaikana syömishäiriöinen voi kokea, ettei "ansaitse" ruokaa, psykologi antaa vinkit kuormittavaan tilanteeseen

Rasvaprosenttia tuijottaa entistä harvempi kuntoilija – tieto siitä voi kuitenkin motivoida muutokseen: "On häkellyttävää, kuinka pienillä asioilla voi olla isoja terveysvaikutuksia", sanoo UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari

Tasapaino-ongelmat uhkaavat yleistyä – näillä harjoituksilla voit treenata tasapainoasi vaikka olohuoneessa

Etätyö tuo helposti jumeja kroppaan – fysioterapeutilta kaksi vinkkiä kotikonttorilla puurtavalle

Aivoinfarktin saanut Toivo, 73, on kävellyt jo yli 13 kilometriä robotin avulla – "Viisi vuotta sitten en päässyt ylös sängystä"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut