Yksikään Helsingin outlet-kylän vuokralainen ei lopettanut koronavuonna – Kotimaanmatkailu paikkasi hieman ulkomaisten turistien puutetta

Kaupat: Outlet-kylän yrittäjät tietävät, että alkuvuosi tulee olemaan haastava, mutta kesään on isot odotukset.

Helsinki Outletin toimitusjohtaja Johanna Haltia kertoo, että heinäkuu oli paras kuukausi viime vuonna. Arkistokuva. Arkisto/Johanna Erjonsalo
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Outlet-kylä Helsinki Outletissa on lumikinosten keskellä satumaista, vaikkakin hiljaista. Kovat lumisateet Helsingissä ovat pitäneet ihmiset sisätiloissa kaikkialla.

– Tämä on hyvin poikkeuksellista, ihan tällaista lumentulo Suomessa ei yleensä ole. Mutta tähänkin on varauduttu hyvillä kalustoilla. Aamuviideltä on traktoreiden oltava paikalla, Helsinki Outletin johtaja Johanna Haltia kertoo.

Poikkeuksellinen oli myös lähes koko viime vuosi. Helsinki Outlet avasi ovensa loppusyksystä 2019 loppusyksystä ja starttasi hyvin. Sitten tuli sateinen talvi – ja perään korona.

– Vaikka tilanne on ollut haasteellinen ja vaatinut venymistä, uutena toimijana halusimme olla lähellä meidän vuokralaista. Sopeutimme vuokranalennusten ja aukioloaikojen keinoin toimintaa, Haltia kertoo.

Vaikka sää onkin joskus haasteellinen ulkotilakonseptin outlet-kylässä, koronan aikana se koettiin turvalliseksi.

Kesäkuussa oltiin Haltian mukaan vielä varovaisia, mutta heinäkuussa kotimaiset ostajat löysivät Helsinki Outletiin. Syksy oli tasaista.

Olimme selkeästi vaihtoehto Suomi-turismille.

– Olimme selkeästi vaihtoehto Suomi-turismille. Perheen kanssa oltiin matkalla Helsinkiin ja olimme yksi pysähdys matkalla, Haltia sanoo.

Kotimainen turismi ei kuitenkaan kokonaan paikannut ulkomaisia turisteja. Haltia arvioi, että ulkomaalaisten matkailijoiden osuus normaalina vuonna on noin 15 prosenttia.

Haasteiden ylittämisestä kertoo Johanna Haltian mukaan se, ettei yksikään vuokralainen lopettanut viime vuoden aikana. Outletissa on yhteensä yli 50 liikettä ja ravintolaa.

– Kaikki ovat realistisesti asennoituneet siihen, että alkuvuosi ei tule olemaan missään helppo. Uskon, että pääsiäisenä tulee käännekohta. Kaikilla on jo aikamoiset odotukset ensi kesään ja loppuvuoteen, Haltia sanoo.

Vapaita liiketiloja myöskin kysellään jatkuvasti. Outlet-kylässä ei kuitenkaan ole kuin kaksi tyhjää liiketilaa, ja niidenkin sopimusneuvottelut ovat jo pitkällä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut