Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Tämä oli aivan romu, mutta hyvin se on palvellut" – Työmaakopissa luistimia teroittava seura-aktiivi Veikko, 77, on tehnyt talkootyötä HIFK:lle jo yli 50 vuotta

Luistelu: Käpylässä asuva Veikko Niemelä on teroittanut luistimia jo yli 50 vuotta. Konkarin mukaan teroituksissa on isoja eroja.

Helsingissä on useita paikkoja, joissa luistimia saa teroitettua ammattitaitoisesti, mutta harvalla paikalla on yhtä pitkät perinteet kuin Oulunkylässä.

Oulunkylän luistelukentän ylätasanteella sijaitseva työmaakoppi on ollut käpyläläisen Veikko Niemelän, 77, valtakuntaa kirjaimellisesti jo lähes 30 vuotta.

– Vuonna 1970 tulin HIFK:n jääpallojoukkueen huoltajaksi ja vuonna 1993 ostimme eräältä rakennusliikkeeltä tämän kopin, Niemelä muistelee tänä vuonna jo 51 vuotta jatkunutta uraansa.

Moskovasta aikanaan tullut, katostaan vuotava työmaakoppi kunnostettiin ja siihen teetettiin ikkunat.

– Tämä oli aivan romu, mutta hyvin se on palvellut. Nyt se on pysynyt aika hyvässä kunnossa, Niemelä toteaa ja katsahtaa työmaakopin seinälle, joka on täynnä jääpallopelaajien kuvia. Osa lajin mestareista on jo kuollut.

Katosta roikkuu tangon varassa luistimia, joita Niemelä on vaimonsa kanssa ostanut kirpputoreilta, teroittanut ja jotka ovat nyt myynnissä.

Lauantaisin ja sunnuntaisin on väkeä.

– Ei niitä paljon mene, mutta kyllä aina joku tulee välillä kyselemään, jos edelliset ovat jääneet pieniksi. Itse me ne vaimon kanssa olemme maksaneet.

Legendaarinen kioski sai uuden isännän Helsingissä – "Vain mielikuvitus on rajana"

Niemelä pyörittää palveluaan puhtaasti talkootyönä, rakkaudesta lajiin, eikä saa siitä euroakaan rahaa. Kaikki tuotto menee seuralle.

– Seuratyö on hienoa hommaa. Ajattelen, että pienikin raha auttaa seuraa. Tämä on elämäntapa. Paljon muuta ei mahdu.

Vuosien varrella ikäpolvikin on ehtinyt vaihtua, mutta mies on pysynyt lajilleen uskollisena toiminnassa mukana. Vaimo korjailee välillä pelivarusteita ja leipoo pullia seuran peleihin.

Niemelän teroituspalvelu tekojääradalla on auki kuutena päivänä viikossa. Kauno- sekä jääkiekkoluistinten eli hokkareiden teroitus maksaa kahdeksan euroa käteisenä.

Tekojäästä tuli niin suosittu, että innokkaimmat kiipeävät luistelemaan aitojen yli – "Turvallisuussyistä kävijämääriä on pakko rajata"

Tänä vuonna ovi saattaa pysyä kiinni tiistaisin, koska porukkaa käy vähemmän.

– Lauantaisin ja sunnuntaisin on väkeä. Muut päivät ovat hiljaisempia, Niemelä sanoo ja arvelee, että tämä kausi saattaa olla hänelle viimeinen.

Niemelä on teroittanut joka talvi tuhansia luistimia. Lajille uskollinen aktiivi käy edelleen teroittamassa HIFK:n jääpallon ykkösjoukkueen pelaajien luistimet jokaisin harjoituksiin ja tietenkin peleihin joukkueen kotihallissa Brahen kentällä.

Muun ajan mies on Oulunkylässä työmaakopissa odottamassa asiakkaita.

– Koronan takia kenttä on ollut välillä kiinni, mutta kun koululaiset olivat lomalla, olin täällä päivälläkin.

Nyt sitä piisaa, mutta vähälumisissa talvissa on myös huolestuttava ilmiö: "Marialle tämä on ihan uusi juttu", sanoo 6-vuotiaan isä

Niemelän käsissä luistimet teroittuvat hetkessä. Omalla harjaantuneella tyylillään. Teroituksissa ja työnjäljessä on konkariteroittajan mukaan isoja eroja.

– On on on, mies pyyhkäisee kädellä ilmaa.

– Välillä luistimet on teroitettu niin vinoon, että joutuu kauan jauhamaan, että terän saa hyväksi. Olen aina sanonut, että suutari pysyköön lestissään, Niemelä naurahtaa.

Valtavalle luisteluareenalle tontti Malmilta – Kaupunki pohti varausta, koska tuoreessa muistissa on epäonninen hanke Helsingissä 

Helsingissä myös useat suutarit ja urheiluvälinekaupat teroittavat luistimia. Urheilukauppaketju XXL:ssä teroitus maksaa kahdeksan euroa. Liikkeitä on Kluuvissa, Kalasatamassa ja Itäkeskuksessa. Intersporteissa Itäkeskuksessa, Pasilassa ja keskustassa kaunoluistinten teroitus maksaa 12 ja jääkiekkoluistimien 10 euroa.

Teroituspalvelua on myös useimmilla jäähalleilla, kuten Paloheinässä, Malmilla ja erikseen sovittuna Vuosaaressa. Palvelua saa myös Hockey Basesta Roihupellosta.

Töölön Hockey Cornerin työntekijä Samu Pitkälä kertoo, että ulkojäät ja koronarajoitukset nostivat alkuvuodesta asiakasmääriä räjähdysmäisesti.

– Päivät ovat olleet aika kiireisiä. Teroituksia on ollut 30–40 per päivä. Viime lauantaina olimme auki neljä tuntia. Teroituksia oli yli 30.

Normaaliteroitus maksaa 8,50 euroa.