Kamppiin nousi jättimäinen lumivuori – Ensi viikolla alkaa katujen täysputsaus: Pois hinattavan auton omistajaa odottaa noin satasen lasku

Talvi: Lumityöt jatkuvat vielä viikkoja. Talvihoitoon on varattu 24 miljoonaa.

Valtava lumivuori on kipattu Kampin metroaseman kulmille Sähkötalon eteen. Poikkeuksellisessa paikassa oleva poikkeuksellisen suuri kasa kertoo siitä, että lunta on tullut paljon, eikä kippauspaikkoja tiiviisti rakennetun kantakaupungin alueella ole.

– Lunta on tullut niin paljon, että sen ajoa riittää vähintään pariksi viikoksi. Vähintään siis, korostaa Staran vastaava työnjohtaja Jari Kyngäs.

Tällä viikolla satanut Toini-pyry sai aikaan lumikaaoksen, jonka jälkiä Helsingissä korjataan vielä viikkoja.

Lunta on Helsingin keskustassa ollut viikon aikana ajamassa noin 400 aura-autoa. Kunnossapidon ykkösluokkaan kuuluvat pääkadut, kakkoseen kuuluvat kokoojakadut ja kolmoseen asuntokadut. Pyörä- ja jalkakäytävät on luokiteltu samoihin luokkiin.

– Koko kapasiteetti on ollut käytössä. Eniten rajoittava tekijä on kuitenkin ollut lumitila. Kaupunki on rakennettu ahtaasti. Tilaa ei yksinkertaisesti ole, Kyngäs toteaa.

Tällä viikolla Helsingissä satoi lunta kahden päivän aikana yli puoli metriä, mikä on poikkeuksellisen paljon.

Eniten rajoittaja tekijä on ollut lumitila.

–Tällainen tilanne on 5–10 vuoden välein, totesi yksikön johtaja Ville Alatyppö Staralta keskiviikkona.

– Jo nyt tiedetään, että valitettavasti laatuvaatimuksiin ei päästy kaikkialla Helsingissä, kertoo tilaajapuolella oleva kaupunkiympäristön tiimipäällikkkö Tarja Myller.

Periaatteellinen tavoite on ollut pitää ykkös- ja kakkosluokan kadut liikennöitävässä kunnossa.

Ympäri Helsinkiä on yhteensä kahdeksan lumen vastaanottopaikkaa.

– Tärkein on Hernesaaren kärjen merivastaanottopaikka. Kyläsaaressa on sulatussiilot ja Viikissä sulatusallas, kertoo kaupunkiympäristön toimialan yleisten alueiden yksikön päällikkö Pekka Isoniemi.

Hernesaari on auki ympäri vuorokauden. Näiden lisäksi paikkoja on Maununnevalla, Herttoniemessä, Oulunkylässä, Malmin kentän kupeessa ja Vuosaaressa.

Vuosittaiset vastaanottopaikoille tuodut lumimäärät vaihtelevat suuresti.

– Joinain talvina tuodaan alle 10 000 kuormaa, kuten viime vuonna. Parhaimmillaan tuodaan yli 300 000 kuormaa, Isoniemi havainnollistaa talvien erilaisuutta.

Helsinki on varannut talvihoitoon 24 miljoonaa euroa.

Ensi viikolla erityisesti kantakaupungissa alkaa katujen kokonaisvaltainen siivoaminen lumesta.

– Katajanokalla ajetaan kaikki lumet pois. Autot hinataan, jos asukkaat eivät ole niitä itse siirtäneet. Koko katualue puhdistetaan lumesta, sanoo Kyngäs.

Kyngäs arvioi jo etukäteen, että osa autoista joudutaan siirtämään. Kaduille jääneet autot hinataan lähimpään mahdolliseen paikkaan.

– Se aina vähän vaihtelee. Osa autoista on seissyt koko talven. Ne joudutaan tavallisesti hinaamaan. Osa ihmisistä on valveutuneita ja siirtävät itse pois. Keväisin hiekkannostoviikoilla käydään läpi kaikki samat kadut. Silloin kadut myös pestään.

Helsinki vetosi jo alkuviikolla autoilijoiden pysäköimään katujen putsauksen nopeuttamiseksi parkkihalleihin, mikäli mahdollista sekä seuraamaan siirtokehotuksia. Monet kantakaupungin pysäköintihallit myöntävät asukaspysäköintitunnuksella alennusta.

Lähikadulle siirretystä autosta peritään 85–118 euron suuruinen siirtomaksu. Siirtokehotuksista saa etukäteen tietoa osoitteesta www.puhdistussuunnitelmat.fi/helsinki.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut