Lena Grenat asui 20 vuotta USA:ssa ja palasi sitten Suomeen – ”Osasin odottaa Trumpin lietsomia mellakoita"

USA: Valta vaihtuu Yhdysvalloissa sekavissa tunnelmissa. Lena Grenatilla on USA:n suuntaan aitiopaikka.

Suomi-Amerikka Yhdistysten Liiton toiminnanjohtaja Lena Grenat toivoo, että Yhdysvalloista tulisi presidentti Bidenin kaudella nykyistä yhtenäisempi. Mia Järvisalo
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Presidentti Donald Trumpin myrskyisä valtakausi päättyy Yhdysvalloissa ensi keskiviikkona – tuolloin supervallan johtoon astuu uusi presidentti Joe Biden.

Maailmalla on seurattu USA:n levottomuuksia ällistyneenä. Etenkin loppiaisena tehty kongressitalon väkivaltainen valtaus herätti huolta myös Suomessa.

– Olen seurannut USA:n sisäpolitiikkaa herkällä mielellä jo pitkään, eivätkä Trumpin lietsomat mellakat minua sinänsä yllättäneet, kertoo Suomi-Amerikka Yhdistysten Liiton toiminnanjohtaja Lena Grenat.

– Olen viimeisten neljän vuoden aikana sanonut, että tällaiset ikävät levottomuudet ovat aivan mahdollisia. Ja niin kävi.

Grenat tuntee Yhdysvaltain elämänmenon omakohtaisesti, sillä hän on asunut maassa parisenkymmentä vuotta. Hän on myös Suomen ja USA:n kaksoiskansalainen.

Grenat muistuttaa, etteivät alkuvuoden kahakat syntyneet äkkiä eivätkä tyhjästä.

Toivottavasti Biden tuo mukanaan yhtenäisyyttä.

– Vaikka viime aikojen ilmiöt ovat olleet pohjavirtaa jo pitkään, kieltämättä USA on nyt entistä sirpaloituneempi kuin vielä neljä vuotta sitten.

– Toivon todella, että Joe Biden pystyisi jatkossa luomaan Yhdysvaltoihin enemmän sisäistä yhtenäisyyttä, Grenat mainitsee.

Suomessa ei Grenatin mukaan välttämättä ymmärretä sitä, että Yhdysvallat on monessa suhteessa tavattoman kirjava ja moni-ilmeinen maa.

– Esimerkiksi uskonnon ja kristillisten arvojen suuri merkitys monille amerikkalaisille voi olla suomalaisten mielestä aika käsittämätön ilmiö.

Myös Suomessa asuvilla amerikkalaisilla on toisistaan hyvinkin poikkeavia poliittisia näkemyksiä.

– Täällä on samalla tavoin Trumpin ja Bidenin kannattajia kuin Yhdysvalloissakin.

Grenat on luotsannut neljä vuotta Suomi-Amerikka Yhdistysten Liittoa. Liitossa on lähes 5 000 jäsentä, joista noin 2 000 on helsinkiläisiä.

– Aina kun Yhdysvalloissa tapahtuu jotain, se merkitsee sitä, että kaikkien katse suuntautuu Suomessa USA-ystävyysseuroihin.

– Meidän missiomme on lisätä Amerikka-tietämystä ja sen merkittävyys on kieltämättä näiden neljän vuoden aikana vain kasvanut, Grenat arvioi.

Suomessa on nykyisin jo 39 Suomi–USA-ystävyysseuraa. Grenatin johtama kattojärjestö on perustettu jo vuonna 1943.

Kuka?

Lena Grenat

Suomi Amerikka Yhdistysten Liiton toiminnanjohtaja vuodesta 2016.

Asunut 20 vuotta Yhdysvalloissa.

Suomen ja Yhdysvaltain kaksoiskansalainen.

Harrastaa liikuntaa ja lukemista.

57-vuotias. Asuu Töölössä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut