Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koskelassa murhatun pojan luokkakaverit kertovat HS:lle pitkäkestoisesta koulukiusaamisesta helsinkiläiskoulussa – toimialajohtaja ei kommentoi

Koskelassa joulukuussa tapahtuneen murhan 16-vuotias uhri oli joutunut pitkällisen koulukiusaamisen kohteeksi. Helsingin Sanomat on nyt haastatellut murhatun pojan lapsuudessa ja nuoruudessa tunteneita ikätovereita.

– Aika moni saattoi kiusata häntä välillä. Kaikki vaan ajattelivat, että hän on helppo kohde eikä vastusta ikinä. Hän oli tosi kiltti kaikille, eikä tehnyt kenellekään pahaa, kertoo HS:lle yksi uhrin entinen luokkakaveri.

Kiusaaminen oli lehden haastattelemien nuorten mukaan nimittelyä ja esimerkiksi tönimistä sekä lippiksen tai jonkin muun tavaran viemistä.

Murhasta epäillään yhteensä kolmea 16-vuotiasta poikaa, joista kaksi uhri oli tuntenut päiväkoti-ikäisestä lähtien. Kolmas epäilty tuli kaveriporukkaan yläasteiässä.

Viime syksynä yläaste oli jo jäänyt taakse: aiempien tietojen mukaan ainakin kahdella epäillyllä oli opiskelupaikka ammattikoulussa.

Uhrin tunteneiden luokkatovereiden mukaan häntä kiusattiin sekä ala-, että yläasteella. Osa lehteen haastatelluista oli havainnut myös epäiltyjen kiusanneen uhria.

Koulun rehtori ei kommentoinut HS:lle, miten kiusaamiseen peruskoulun puolella oli mahdollisesti puututtu, eikä toimialajohtaja Liisa Pohjolainen kommentoinut asiaa yksityisyydensuojaan vedoten.

Poliisi on aiemmin kertonut julkisuuteen, että uhri vietti epäiltyjen kanssa aikaa, vaikka nämä olivat aiemminkin kohdistaneet häneen väkivaltaa.

Poliisi on kertonut myös uhrin vanhempien luvalla, että uhri oli sijoitettu asumaan lastensuojelulaitokseen. Murhan jälkeen Helsingin poliisi peräsikin nykyistä vahvempia keinoja, joilla lastensuojelulaitoksissa asuvien nuorten turvallisuus voidaan taata.

Kohtalokkaana päivänä 4. joulukuuta nuoret lähtivät ulos juhlimaan yhden epällyn syntymäpäiviä. Uhriin kohdistettiin erittäin raakaa ja pitkäkestoista väkivaltaa ja epällyt ovat myös videoineet väkivaltaa puhelimillaan. Poika löytyi menehtyneenä vasta viikonlopun jälkeen maanantaina.

Helsingin Sanomien haastattelemat entiset luokkatoverit kuvailevat uhria rauhalliseksi ja hiljaiseksi:

–  Hän oli todella ystävällinen, ei ikinä häirinnyt ketään.