Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli puolet romutuspalkkiota hakeneista haluaa sähköavusteisen polkupyörän – Yli 100 hakijan löytämä porsaanreikä tukitaan laista pikavauhtia

Viime joulukuun alussa voimaan tullutta henkilöautojen romutuspalkkiota on toistaiseksi haettu vajaa tuhat kertaa. Sähköpyörien osuus hakemuksista on yli puolet.

Nyt tammikuussa hallitus on esittänyt romutuspalkkiota koskevan lain pikaista tarkentamista niin, että mahdollisuus palkkioiden niputtamiseen tukitaan.

Lakimuutos varmistaisi ettei yksittäinen henkilö voi saada kohtuutonta hyötyä käyttämällä useita romutuspalkkioita yhden uuden auton hankintaan. Nykyisessä laissa tällaista mahdollisuutta ei selkeästi kielletä.

Tarkastelun alla on tällä haavaa yli sata niputushakemusta, kerrotaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.

Romutuspalkkioiden määrän rajaaminen yhteen varmistaisi myös, että valtion romutuspalkkioihin varaamat varat riittävät useamman uuden ajoneuvon hankintaan.

Romutuspalkkio on 2 000 euroa, kun se käytetään uuden vähäpäästöisen auton, esimerkiksi sähköauton, hankintaan.

Palkkion voi käyttää myös uuden sähköavusteisen polkupyörän, joukkoliikenteen kausilipun tai joukkoliikenteen matkustusoikeutta sisältävän liikkumispalvelun hankintaan, jolloin palkkio on enintään 1 000 euroa.

Traficomin mukaan romutuspalkkiota varten hakemuksia on tähän mennessä saapunut 954 kappaletta. Niistä sähköpyörien osuus on 554 kappaletta ja joukkoliikenteen ja muiden osuus 29 kappaletta.

Romutuspalkkiota voi hakea tämän vuoden loppuun asti. Sen tarkoituksena on vähentää liikenteen päästöjä ja uudistaa Suomen ajoneuvokantaa. Lisäksi sen toivotaan piristävän koronavirusepidemian hidastamaa autokauppaa.

Lue lisää: Vanhoista autoista saa pian taas romutuspalkkion – mutta miten tuki riittää uuden auton hankintaan?

Lue lisää: Hallitus esittää auton romutuspalkkion palauttamista määräajaksi – Palkkion voisi käyttää myös sähköpyörään tai joukkoliikenteeseen