Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Joka viides pysäköi taloyhtiön pihalla vaaralliselle paikalle – näitä virheitä ajattelematon autoilija tekee piittaamatta muista

Joka viides autoilija pysäköi taloyhtiön pihalla paikalle, joka voi aiheuttaa vaaratilanteen. Kaaosta pihoilla aiheuttavat erityisesti pelastusteille pysäköiminen, eli pysäköinti muualle kuin merkityille paikoille (noin 22 prosenttia ongelmatapauksista), toisten paikoille pysäköiminen (21 prosenttia) sekä pysäköinti ilman pysäköintikiekkoa vieraspaikoille (noin 19 prosenttia), kertoo pysäköintialan yhtiö ParkkiPaten tiedote.

Ongelmien taustalla vaikuttaa autoilijoiden suhtautuminen sääntöihin, ajattelemattomuus ja viime kesäkuun alussa voimaan tullut uusi tieliikennelaki on Kiinteistöliiton mukaan muuttanut pysäköintitilanteen kaoottiseksi monen taloyhtiön pihalla, sanotaan tiedotteessa. Lakimuutoksen myötä useat kaupungit ja kunnat eivät enää valvo taloyhtiöiden pysäköintialueita.

– Moni autoilija ei tiedosta, kuinka tärkeää on pysäköidä sääntöjen mukaan. Jos pysäköi esimerkiksi pelastustielle, autoilija ei välttämättä tule ajatelleeksi, että auto voi silloin aiheuttaa vaaratilanteen. Väärinpysäköity auto voi olla turvallisuusriski, jos se estää pelastusajoneuvon liikkumisen alueella, ParkkiPaten toimitusjohtaja Christian Metsäranta toteaa tiedotteessa.

– Piittaamattomuudesta on usein kyse, jos autoilija pysäköi ilman lupaa sellaiselle paikalle, josta toinen henkilö maksaa kuukausivuokraa. Samasta syystä näkee monesti kiekottomia autoja, jotka on jätetty pysyvästi vieraspaikalle, tai invapaikalle pysäköityjä autoja, joissa ei näy paikan käyttöön oikeuttavaa liikkumisesteisen pysäköintitunnusta, Metsäranta jatkaa.

Pysäköinti taloyhtiöiden pihoilla ajautunut jopa kaoottiseksi – lainmuutos vei tärkeän valvontakeinon

Viime kesäkuun alussa voimaan tulleeseen uuteen tieliikennelakiin ei tiedotteen mukaan enää sisälly säännöstä, jonka mukaan pysäköinti yksityisellä alueella olisi kiellettyä ilman maan omistajan tai haltijan lupaa.

Lakimuutos muutti kaupunkien ja kuntien tulkintaa taloyhtiöiden piha-alueiden pysäköinninvalvonnasta. Uudistuksen jälkeen kaupungit ja kunnat eivät enää monissa paikoissa ole valvoneet taloyhtiöiden pysäköintialueita.

Juttua muokattu 18.1.2021 kello 9.37: Lisätty pysäköintiongelmatapauksien prosenttiosuudet ensimmäiseen kappaleeseen.

Kotihoitajat saamassa kipeästi kaivatun parkkitunnuksen Helsingissä – näihin paikkoihin auton saa jättää ilmaiseksi

Joko tiesit tämän: Poliisi voi keskeyttää ajosi, vaikka promilleraja ei ylity – "Yleensä ajokiellon pituudeksi riittää tapauksesta ja mittaustuloksesta riippuen 1–2 tuntia"