Korona: Rajoituksia lasten ja nuorten harrastustoiminnassa päätettiin viime viikolla edelleen jatkaa. Urheilussa ollaan huolissaan pitkän tauon vaikutuksesta motivaatioon.
Kevään 2020 lasten ja nuorten harrastustoiminnan lopettamispäätös epidemian alussa oli liikuntaseuroille shokki. Jääkiekkoseura Karhu-Kissojenkin kausi päättyi kuin seinään. Reilut viisi sataa lasta jatkoi harrastamista ”etänä” valmentajien ohjeistuksilla.
– Erittäin haastava oli rakentaa ryhmiä tulevalle kaudelle, kun ei ollut paikkaa try out -jäille. Onneksi kesäkuussa saimme jonkin verran jäätä, jotta kykenimme ikäkausiryhmät rakentamaan, Karhu-Kissojen valmennuspäällikkö Timo Lehkonen muistaa.
Julkiset harrastustilat suljettiin toisen kerran marraskuun lopussa.
Viime viikon lopulla odotettiin seuroissa pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmältä hyviä uutisia, niitä ei tullut. Kaikki organisoitu harrastustoiminta julkisissa tiloissa on edelleen keskeytetty. Pormestari Vapaavuoren mukaan ollaan kipurajoilla.
– Raskasta on. Jo aiemmin vältimme jäällä kontakteja, eikä pelejä ole pelattu sitten marraskuun. Harjoittelun painopiste oli taitoharjoittelussa, missä oli mahdollista pitää hyvät etäisyydet toisiin pelaajiin. Varusteiden pukeminen, peseytyminen ja suihkussa käynnit tapahtuivat harjoituksien jälkeen kotona. Palaverit ja keskustelut on pidetty etäyhteyksillä, Lehkonen sanoo.
Urheilujärjestöt ovat yhdessä pyrkineet vaikuttamaan koronarajoitusten höllentämiseen lasten ja nuorten osalta.
Jääkiekossa on toimittu erittäin vastuullisesti läpi kauden, tartuntoja ja altistumisia on ollut erittäin vähän kokonaisuuteen nähden. Lasten ja nuorten liikkumisen vähentymisestä pandemian aikana on syytä olla huolissaan.
– Jääkiekon tekeminen tällaisissa olosuhteissa on haastavaa. Kun olen kysynyt jääkiekkoseurojen edustajilta koronasta, on käynyt ilmi, että seuroissa tapahtuneet koronatartunnat tai altistumiset ovat olleet todella harvinaisia. Siksi jatkuva panna tuntuu turhauttavalta, Lehkonen summaa.
– Olemme olleet pakotettuja siirtämään toimintamme etävalmennukseen ja pienryhmäharjoitteluun, joka tapahtuu ulkona.
Julkisten tilojen avaamisesta keskustellaan viikoittain. Jäähallit saattavat aueta nopeastikin.
– Toivonkin, että viranomaiset päästäisivät lapset ja nuoret nopeasti harrastamaan koronavirusrajoitteista huolimatta. Liikunta on lasten ja nuorten fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin peruspilari. Liikunta ehkäisee passiivista elämäntapaa ja syrjäytymistä.
– Mitä pidemmän ajan lapset joutuvat harjoittelemaan ulkotiloissa, sitä enemmän motivaatio luonnollisesti laskee. Tämän seurauksena voi tulla lopettamisia, jotka olisivat valitettavia. Hyvällä suunnittelulla ja motivoituneiden valmentajien avulla olemme onneksi vielä saaneet pidettyä fiiliksen hyvänä ja pelaajat motivoituneina, Lehkonen toteaa.