Lukiolaisten 1800-luvulta asti jatkunut perinne katkeaa nyt koronan vuoksi – opiskelijat harmissaan: "Tuntuu epäreilulta ja surulliselta"

Koronakoordinaatioryhmä päätti kokouksessaan myös, että penkinpainajaiset eli penkkarit perutaan tältä vuodelta pääkaupunkiseudulla. Vanhojen tanssit sen sijaan näillä näkymin siirtyvät toukokuulle, ja ne pidetään, jos koronavirustilanne niin sallii.

Ressun lukiossa opiskeleva Lukas Virtala harmittelee, että häneltä penkkarit jäävät nyt välistä.

– Vaikka penkkarit ja vanhat eivät olekaan opiskelujen kannalta oleellisia, ne ovat lukion kohokohtia. On todella ikävää, että nyt se viedään meiltä pois, Virtala sanoo.

Hän toivoo, että penkkarit oltaisiin voitu järjestää edes tietynlaisin turvatoimin. Virtala pitää mahdollisena, että lukioissa saatetaan järjestää joitakin omatoimisia penkkareita.

Lukiokoulutuksen päällikkö Harri Korhonen kuitenkin toivoo, että niin ei toimittaisi.

– Se voisi vesittäisi päätöksen, että penkkareita ei järjestetä. Päätöksen tarkoitus on turvata abien lukuloma ja yo-kirjoitukset, Korhonen sanoo.

Hän myöntää, että päätös penkkareiden perumisesta oli erittäin vaikea. Penkinpainajaisten historia yltää 1860-luvulle saakka. Korhosella ei ole tietoa, milloin viimeksi perinne on katkennut, mutta tietää, että se on lukiolaisille tärkeä.

Myös Lukiolaisten Liitto otti päätökseen kantaa.

– Penkkarit ovat monen nuoren elämän kohokohta, jota on odotettu pienestä asti ja muistellaan vielä vanhana. Tuntuukin epäreilulta ja surulliselta, että tämä perinne ollaan päätetty kokonaan perua, kun taas toista perinnettä, vanhojen tansseja, on päätetty vain siirtää, sanoo Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Emilia Uljas kannanotossaan.

Lukiolaisten Liitto huomauttaa, että penkkareiden perumisen sijaan erilaiset vaihtoehtoiset toteutustavat selkeillä turvajärjestelyillä ja pienemmissä ryhmissä voisivat olla mahdollisia kevään aikana.

– Penkkareita ei ole mahdollista järjestää koronaturvallisesti. Niitä ei myöskään siirretä, koska lukuloman ja kirjoitusten jälkeen abiturientit ovat jo päästäneet henkisesti irti lukiosta ja alkaa muun muassa pääsykokeisiin lukeminen ja kesätyöt, Korhonen perustelee.

– Kannustamme abeja virtuaalisiin penkkareihin. Toivomme, että abit päästävät luovuuden valloilleen, hän jatkaa.

Virtuaaliset penkkarit eivät kuitenkaan varmastikaan korvaa lukiolaisten mielissä oikeita penkkareita.

Vanhojen tanssien siirtäminen sen sijaan on Korhosen mukaan perustellumpaa, koska vanhat jatkavat lukiossa vielä seuraavan vuoden. Ressun lukiota käyvä Saska Kolehmainen kertoo, että tansseja on tähän saakka harjoiteltu etänä. Askelkuvioita on opeteltu yksin kotona.

– Toiveena oli, että olisimme tammikuussa päässeet harjoittelemaan niitä ihan paikan päälle. Tilanne on se, että harjoittelemme koko jakson etänä. Pakko myöntää, että onhan se vähän kummallista. Siinä korostuu se, että ei pääse fyysisesti harjoittelemaan kunnolliseen tilaan jonkun muun kanssa, Kolehmainen kertoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut