Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näitkö "jäätyneen" joutsenen? Jokavuotinen ilmiö tuo taas turhaa työtä pelastuslaitokselle – toimi näin ennen kuin soitat hätäkeskukseen

Jäällä kyhjöttävät joutsenet ovat saaneet huolestuneet kansalaiset jo soittamaan hätäkeskukseen, tiedottaa Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos Instagramissa. Sen mukaan ilmoituksia on tullut jo muutama.

Pelastuslaitos muistuttaa kuitenkin, että useimmilla jäällä nököttävillä joutsenilla on asiat ihan ok.

Ei ole kovinkaan harvinaista, että joutsen oleskelee paikoillaan pitkiä aikoja . Toisaalta taas terve lintu ei hevillä jäädy kiinni, koska sen jalat ovat viileät ja höyhenpeite eristää hyvin.

– Edes 30 asteen pakkanen ei tuota terveelle joutsenelle "jäätymisongelmia", päivityksessä sanotaan.

On myös normaalia, että painavan linnun lentoonlähtö jäältä näyttää raskaalta. Avovedestä joutsen pelastuslaitoksen mukaan pääsee matkaan ketterästi, mutta liukkaalla jäällä voi näyttää siltä kuin lintu tarvitsisi apua. Yleensä se kuitenkin pääsee jäältäkin ilmaan omin avuin.

Jos kuitenkin epäilee joutsenen olevan vahingoittunut, ennen hätänumeroon soittamista kannattaa pelastuslaitoksen mukaan yrittää hätistellä lintu liikkeelle – rannalta käsin, sillä ihmistä jäät eivät vielä kanna. Keinoksi pelastuslaitos esittää esimerkiksi käsien heiluttelua ja huutamista.

– Useimmiten lintu lähtee liikkeelle, jos se ei ole vahingoittunut.

Vahingoittuneelle linnulle kannattaa pelastuslaitoksen mukaan tiedustella apua ensisijaisesti paikallisilta lintuyhdistyksiltä tai eläinhoitoloilta.