Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Polkupyörille kaavaillaan 1 370 pysäköintipaikkaa ydinkeskustaan – yhden hinta 4 000 euroa

Kansalaistorilta Kaisaniemeen kulkevan pyörätunnelin yhteyteen aiotaan kaivaa pysäköintitilat yhteensä jopa 1 370 fillarille.

Kaupungissa tehtyjen aiempien kyselyiden mukaan pyörien huonot tai turvattomat säilytystilat ovat yksi suurimpia syitä sille, miksi helsinkiläiset eivät pyöräile. Uuteen pyöräpysäköintiin tulee muun muassa videovalvonta.

Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina hankesuunnitelmaa, jonka mukaan rautatieaseman pyöräpysäköinnin kokonaishinta on yhteensä enintään 5,6 miljoonaa euroa. Summa on jonkin verran kasvanut, sillä selvityksissä on todettu, että alikulun länsipäähän voidaan louhia aiottua suurempi tila. Näin pyöräpaikkoja mahtuisi enemmän ja samalla kustannukset paikkaa kohti alenisivat. Yhden maanalaisen pyöräpaikan hinta oli enintään 4 000 euroa, kun se muuten olisi ollut 4 000–5 000 euroa.

Lisäksi pysäköintilaitoksen vastaava laajentaminen vasta sen valmistuttua olisi merkittävästi kalliimpaa ja vaikeampaa.

Nykyisen aikataulun mukaan hanke valmistuu keväällä 2023. Aikataulu voi kuitenkin elää, sillä rakennuskohde on äärimmäisen haastava ja täynnä rajoitteita.

Tällä hetkellä rautatieaseman ympäristössä on noin 600 pyöräpysäköintipaikkaa, joista harvat ovat laatukriteereiltään nykyaikaisia. Tämä kapasiteetti ei riitä täyttämään tarvetta.