Helsinkiläinen Tiuku, 16, tarjoaa nyt apua lumitöihin, toiveena taskurahan tienaus – "Jos aloittaa ansaitsemisen jo nuorena, se kannustaa itsenäiseen elämään"

Nuoret: Tiuku Myrsky tarjoutui tekemään lumitöitä ihmisten pihoilla. Toiveena on myös ensi kesäksi ensimmäinen kesätyö.

Lukion ekaluokkalainen Tiuku Myrsky, 16, kertoo kärsineensä jo jonkin aikaa etäkoulun aiheuttamasta koulustressistä ja kaivanneensa siihen helpotusta liikkumalla.

– Olin poikaystäväni kanssa tekemässä lumitöitä ja ajattelin, että tämähän on hauskaa ja fyysistä työtä.

Lumitöiden innoittamana Myrsky keksi muutama viikko sitten laittaa Tapanilan Facebook-sivuille ilmoituksen, jossa tarjoutui tekemään lumitöitä pientä korvausta vastaan.

– Jos pihalla on liikaa lunta ja tarttee lumityöntekijää, niin minut saa nopsasti pihalle touhuamaan, Myrsky kirjoittaa päivityksessään.

Myrsky kuvailee ilmoituksessaan itseään reippaaksi mimmiksi, joka etsii lumitöitä etäopiskelun oheen. Ja reippaalta Myrsky vaikuttaakin.

Työtilauksia on tähän mennessä tullut Tapanilasta ja Puistolan suunnalta yhteensä neljä. Myrsky pitää yhteydenottojen määrää odotettua vähäisempänä.

Laitan rahaa nyt aika lailla myös säästöön.

– Oletin, että töitä olisi ollut enemmän, mutta koronan vuoksi ihmiset ovat varmasti olleet paljon kotona ja heillä on itselläänkin aikaa tehdä lumitöitä, lukiolainen arvelee.

Tuntipalkaksi työstään Myrsky on määritellyt kymmenen euroa. Tähän asti kaikkien asiakkaiden kanssa on tuntipalkan sijaan kuitenkin sovittu tietty summa, jonka työn tilaaja on työstä maksanut.

– Olen saanut rahaa lumi- ja työmäärän mukaan. On ollut kiva, että olen voinut keskustella asiakkaan kanssa, mikä minun ja hänen mielestään on ollut sopiva hinta työstä.

Yksi Myrskyn suurimmista työnteon motiiveista on fyysisen liikunnan lisäksi oman rahan ansaitseminen.

– Jos aloittaa jo nuorena rahan ansaitsemisen, se kasvattaa itsenäiseen elämään. Haluan kerätä rahaa, jotta voin itse huolehtia omista hankinnoistani.

Rahaa arjessa kuluu muun muassa vaatteisiin, liikkumiseen, ruokaan, konsolipeleihin, tietokonelaitteisiin ja tietenkin säästöön. 

– Laitan rahaa nyt myös aika lailla säästöön sitä aikaa varten, kun muutan itsekseni. Jos tulisi ongelmia vaikkapa vuokranmaksun kanssa, niin silloin ei olisi hätää.

Myrsky suunnittelee muuttavansa omilleen, kun saa työpaikan opiskeluiden oheen.

– Välillä vanhemmat ärsyttävät ja haluaisihan sitä jo itsenäistyä sekä päästä oikeasti testaamaan jo omaa elämää, lukiolainen haaveilee.

Kesätöitä tulevalle kesälle ei vielä ole. Toiveena olisi päästä koko kesäksi töihin esimerkiksi kauppaan ja ansaita rahaa. Viime vuonna koronan vuoksi yksikään lukuisista työhakemuksista ei tuottanut tulosta.

Helsingin kaupungilla 16−17-vuotiaiden nuorten kesätyöhaku sekä Siisti kesä! -hankkeen haku alkavat helmikuun alussa. Haut päättyvät 15. helmikuuta kello 16.

Touko–syyskuussa kaupungilla työskentelee noin 4 000 kesätyöntekijää. Työntekijöitä palkataan kesäksi muun muassa hoitoalalle, puistotyöntekijöiksi, toimistotehtäviin, suunnittelijaharjoittelijoiksi, rakennusapumiehiksi ja liikuntapaikanhoitajiksi. Kaupunki tarvitsee opiskelijoita ja alan ammattilaisia myös sosiaali- ja terveystoimeen lomien sijaisiksi.

Kaupunki tarjoaa kaikille vähintään kuukauden työsuhteessa oleville käyttöön kaupunkipyörät, alennusta henkilöstöravintoloissa sekä pääsyn Stadikalla puoleen hintaan.

Avoimet kesätyöt ja -sijaisuudet löytyvät kaupungin sivuilta hakusanalla helsinkirekry.fi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut