Kolumni: Sinä päätät kunnallisvaaleissa Helsingin elinvoimasta ja työpaikoista

Markku Lahtinen on Helsingin seudun kauppakamarin johtaja. -

Helsingin kunnallisvaalitunnelmat ottavat vauhtia, kun puolueiden pormestariehdokkaat alkavat tulla esiin. Onko sinun ehdokkaasi Nasima Razmyar (sd), Anni Sinnemäki (vihr), Jussi Halla-aho (ps) vai joku muu? Pitkään kaupunginjohtajan ja pormestarin paikkaa hallussaan pitäneestä kokoomuksesta ei ole vielä löytynyt kärkiehdokasta, mutta sekin aika koittaa.

Helsingin vaalien kiinnostavuutta lisää se, pystyykö vihreät haastamaan kokoomuksen suurimman puoleen asemasta. Viimeksi marginaalia jäi kolme valtuustopaikkaa. Eikä sovi unohtaa, että Helsinki saa medioissa paljon huomiota, jota puolueet haluavat hyödyntää äänestäjien lämmittelyyn kahden vuoden päästä pidettäviin eduskuntavaaleihin.

Helsingin 85 kaupunginvaltuutettua päättävät muun muassa talousarviosta, kuntastrategiasta, kaupunkisuunnittelusta ja maankäytöstä, esiopetuksesta, perusasteen koulutuksesta sekä toisen asteen koulutuksesta. Iso muutos pk-seudulla on sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtyminen Helsingille ja neljälle muulle hyvinvointialueelle, mikä vähentää merkittävästi Helsingin kaupungin ja muiden Helsingin seudun kuntien päättäjien käytettävissä olevaa kunnallisverokertymää. Samalla tapahtuu jälleen iso tulonsiirto pk-seudulta muualle maahan, jos hallituksen sote-uudistus etenee esitetyllä tavalla.

On hyvä muistaa, että mediaotsikoiden loisteessa paistattelevien pormestariehdokkaiden lisäksi jokaisella valituksi tulevalla valtuutetuilla on oma poliittinen agendansa. Helsingin kannalta on tärkeää, että ehdokkaat ottavat kantaa myös uusien työpaikkojen luomiseen, verotulojen synnyttämiseen ja kestävän kasvun luomiseen.

Kuinka varmistat Helsingin keskustan kuihtuvan elinvoimaisuuden? Haluatko Helsingin rajalle autoliikenteen ruuhkamaksun? Mitä mieltä olet Länsisataman ja kävelykeskustan kehittämisestä? Kuinka aiot vaikuttaa siihen, että ulkomaiset yritykset investoivat Helsinkiin? Miten kansainvälisiä huippuosaajia saadaan seudulle? Vastaako nuorten ammatillinen koulutus työelämän tarpeita?

Nämä ovat yritysten kilpailukyvylle tärkeitä asioita. Haasta ehdokkaasi puhumaan uusista työpaikoista ja kasvusta, joilla myös hyvinvointipalvelut viime kädessä maksetaan.

Markku Lahtinen Kirjoittaja on johtaja, Helsingin seudun kauppakamari

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut