Pääkirjoitus Hallitus tehnee tänä vuonna jälleen uuden ennätyksen rahankäytössään – ja siihen ei olisi varaa

Antti Rinteen (sd.) hallituksen Suomen valtiolle laatima alkuperäinen vuoden 2020 budjetti piti sisällään menoja (määrärahoja) yhteensä 57,7 miljardia euroa. Jo tämä oli selvästi väärä suunta mitä tuli valtion velkaantumiseen ja talouden tasapainotukseen, jota Juha Sipilän (kesk.) hallitus oli vuosia tehnyt.

Koronan takia nuokaan määrärahat eivät riittäneet, vaan viime vuoden aikana tehdyt useat lisäbudjetit pandemian hoitamiseksi sekä yritysten ja ihmisten tukemiseksi nostivat lopulliset kulut peräti 68,7 miljardiin euroon. Sanna Marinin (sd.) hallitus rikkoi siis kaikki aiemmat ennätykset Suomen valtion rahankäytössä.

Valtavaa menolisäystä ei tietenkään pystytty kattamaan tuloilla, koska budjetti oli jo valmiiksi alijäämäinen ja koronakriisi heikensi yhtälöä entisestään. Niinpä Suomi ja Marinin hallitus ottivat myös velkaa enemmän kuin koskaan ennen.

On selvää, että korona sotki valtion budjetin: menoja oli pakko lisätä ja velkaa ottaa suunniteltua enemmän. Yhtälailla on selvää, että korona rasittaa valtion taloutta edelleen myös tänä vuonna, ja rasittaa paljon.

Mutta onko rasitus niin suuri, että tämän vuoden budjetin kulujen loppusumman tulee olla 65,2 miljardia euroja – ennen ainuttakaan lisäbudjettia? Onko perusteltua, että rahaa aiotaan käyttää 7,5 miljardia euroa enemmän kuin vuoden 2020 alkuperäisessä budjetissa, ja lisätalousarvioiden myötä lopullinen summa päätynee jopa viime vuoden toteumaa suuremmaksi?

Mielestäni ei. Päinvastoin, nyt olisi tehokkaiden elvytyskeinojen rinnalle tarvittu myös kovia säästötoimenpiteitä. Varsinkin, kun työllisyys ja sitä kautta valtion tulot edelleen laskevat. Erityisen huolestuttavaa on se, että hallitus verhoilee menolisäykset koronalla, vaikka läheskään kaikki lisäkulut eivät siihen mitenkään liity.

Suomen talous sekä työllisyys ja niiden myötä koko hyvinvointiyhteiskunta ovat tuhon tiellä, ja vauhti vain kiihtyy. Tulevina vuosina sosiaaliturvan tasoa on pakko leikata ja työn verotusta kevennettävä. Muulla tavoin Suomen suuntaa on mahdotonta riittävästi muuttaa. Yritysten kilpailukykyedellytyksiä unohtamatta.

Karri Kannala

karri.kannala@media.fi

Päätoimittaja, paikallisjohtaja

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut