Ihmisiltä piilossa pidetty, neitseellisesti syntynyt poikanen kasvaa nopeaa vauhtia helsinkiläisessä eläintalossa – "Epäilijöitä on löytynyt"

Eläimet: Eksoottinen ja harvinainen laji teki eläinhistoriaa Vallilassa. Varaanin neitseellisestä munasta kuoriutui elävä poikanen.

Tiettävästi maailman ainoalle suvuttomasti syntyneelle mustavesivaraanin poikaselle rakennetaan parhaillaan omaa terraariota Tropicarioon Vallilassa. Eläintenhoitaja Jarmo Lanki kertoo, että poikanen voi hyvin ja kasvaa nopeaa vauhtia.

– Olemme juuri viimeistelemässä poikaselle omaa terraariota yleisön puolella ja toivottavasti poikanen saadaan pian nähtäville. Tähän mennessä poikasen on nähnyt vain kuusi ihmistä. Poikanen on edelleen maailman ainoa lajissaan, Lanki sanoo.

Trooppisessa eläintalossa oli ennen poikasen syntymää kolme aikuista mustavesivaraania, kaksi naarasta ja yksi koiras. Yhden naaraan munasta kuoriutui viime keväänä poikanen (HU 13.7.2020). Eläintalo tiedotti siitä vasta kuukausien jälkeen, koska ensimmäisen kerran samalla tavalla syntynyt poikanen menehtyi muutaman viikon kuluttua.

– Ajateltiin, että kun ensimmäisen kanssa alkoi se mediahässäkkä, siitä aiheutui liikaa stressiä poikaselle. Sen on parempi elää mahdollisimman vähillä ihmiskontakteilla. Nyt alkaa olla jo kokoa ja voimaa, Lanki sanoo.

Muutoin syntymässä ei ehkä olisi mitään kummallista, mutta poikasen emo on ollut kymmenen vuotta yksin ilman kontaktia koiraaseen. Poikanen on siis kuoriutunut neitseellisesti. Toisaalta mustavesivaraanien lisääntyminen eläintarhaoloissa on ylipäätään hyvin harvinaista.

– Ennen tätä munintaa sieltä on tullut ainakin 150 munaa. Päältäpäin näkee, mitkä ovat parhaimpia ja osasta huomaa, jos ne ovat tyhjiä. Hyvät munat olemme laittaneet hautomoon, Lanki sanoo.

Mustavesivaraanin munat ovat kananmunia suurempia ja soikeita. Naaraat munivat noin 3–4 kertaa vuodessa.

– Tälläkin hetkellä meillä on kaksi munaa hautomossa, Lanki sanoo.

Viime keväänä Lanki huomasi, että yhteen hautomon munista oli tullut pitkä viilto, mutta muutoin se oli edelleen ehjä. Vasta seuraavana päivänä työntekijät hoksasivat, että hautomolaatikossa onkin pieni varaaninpoikanen piilossa.

– Siellä se irvisteli. Ei voitu uskoa, että tästäkään kuoriutuisi mitään. Ei sen suurempaa yllätystä voi olla. Ja onhan se eläinhistoriallisesti järjetön uutinen.

Lanki kertoo, että myös epäilijöitä on löytynyt, tapahtumaa on vaikea uskoa todeksi.

– Varaaneita pidetään täysin erillään, koska muuten ne olisivat jo tappaneet toisensa.

Saksalaiset tutkijat ovat olleet kiinnostuneita neitseellisesti syntyneestä harvinaisuudesta, mutta he eivät ole koronan vuoksi päässeet tutkimaan tapausta kunnolla.

Koronan vuoksi myös eläinten siirtämiset eläintarhasta toiseen seisovat.

– Eläintarhoissa ei haluta ottaa riskiä, että se yksi eläimen hoidon tunteva ihminen sairastuisi, koska sijaista ei noin vain löydetä, Lanki kertoo.

Mustavesivaraani

Suvuttomasti lisääntyminen harvinaista

Mustavesivaraani (Varanus s.komaini) on nimensä mukaan täysin musta.

Se voi kasvaa jopa kolmen metrin pituiseksi ja painaa yli 60 kiloa.

Mustavesivaraanin hautomisaika on kahdeksasta kahteentoista kuukauteen.

Eläintarhoissa mustavesivaraaneja on muutamia yksilöitä, ja Euroopan ainoat ovat Helsingin Tropicariossa.

Luonnossa mustavesivaraanit elävät Thaimaassa ja Malesiassa.

Partenogeneesi eli suvuton lisääntyminen on matelijoilla harvinaista.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut