Sisustus: Helsingistä löytyy maailmanluokan ravintoloita. Kaikki ei ole vain kertakäyttöä.
Ei vain se, mitä on lautasella. Ei vain viisitoista oluthanaa. Helsingissä löytyy kymmenittäin ravintoloita, jotka voivat ylpeillä ainutlaatuisilla sisustuksillaan.
Toimittaja Juhani Tolvanen ja valokuvaaja Ilari Järvinen julkaisivat 1999 kirjan Saunasta Savoyhin alaotsikolla: Sisätilojen Helsinkiä.
– Ilahduttavasti kaikki ravintolat ovat säilyneet – päinvastoin kuin monet muut liiketilat, eläkkeelle jäänyt Tolvanen sanoo nyt. Hän piipahtelee usein näissä kohteissa, joista on tullut muutenkin suosikkeja.
Kunniamaininnan vuoden kauneimpana tietokirjana saaneessa kuvastossa olivat esillä Savoy sekä Ekberg Café, Kolme kruunua, Svenska Klubben, Kosmos, Hopian kahvila ja Kuusihokki, joka toimii nykyään nimellä Meiccu.
Meiccu on alunperin rakennettu osin niistä tarpeista, jotka jäivät yli Hotelli Vaakunan työmaalta. Paikan ylpeys ovat muiden muassa Paavo Tynellin suunnittelemat lamput.
Tolvasen erityinen lemmikki on ollut Töölössä Hesperiankadulla sijaitseva Hopia, joka on kuuluisa karjalanpiirakoistaan ja korvapuusteistaan sekä kansallisromanttisesta sisustuksestaan.
Ilahduttavasti kaikki ravintolat ovat säilyneet.
Pari päivää haastattelun jälkeen Tolvanen soittaa kiihtyneenä kertoakseen, että se on pilattu! Lähes kaikki vanha on poistettu – ei kuitenkaan piirakoita.
Hopia on siinä mielessä erikoinen, että sen noteerasi korkealle myös ruotsalainen huippukokki Magnus Nilsson vuonna 2015 julkaistussa The Nordic Cookbook -kirjassa. Se saa suorastaan erityisaseman. Hän kirjoittaa innostuneesti kuvaillen monta sivua Hopiasta ja sen piirakoista.
Liki 800-sivuiseen kirjaan ovat kuvilla päässeet suomalaisravintoloista ainoastaan Ekberg ja Kosmos. Muuten kuvitus koostuu maisemista, ruoanlaitto-, metsästys-, kalastus- ja annoskuvista. ”Nordic”-käsite yltää rajantakaisesta Karjalasta Grönlantiin. Kirjaa ei ole käännetty suomeksi.
Sisätilojensa ansiosta Tolvanen nostaisi nyt omaan kirjaansa myös HSS Paviljongin Liuskasaaresta, Lehtovaaran Töölöstä ja Bellevuen Katajanokalta.
HSS:n paviljonki rakennettiin 1940-luvun lopulla, Lehtovaara avattiin kesällä 1940, jolloin siihen muutti Viipurista evakkoon lähtenyt samanniminen ravintola ja Bellevue avattiin Katajanokalla yli sata vuotta sitten. Jälkimmäistä pidetään länsimaiden vanhimpana venäläisravintolana.
Näiden lisäksi hän mainitsee muun muassa Salutorgetin.
– Vaikka se ei alunperin ollutkaan ravintola, vaan rahatoimisto. Kävin joskus maksamassa siellä jotain laskua ja ihastuin heti paikkaan.
– Alexanderplats tuntuu kuin se olisi aina ollut.
– Elite on jälleen vain parantunut, koska ruokakin on nyt aivan huippulaatuista. Ennen se ei herättänyt suuria tunteita, Tolvanen sanoo ja muistelee viimeksi syömäänsä maa-artisokkakeittoa ja paistettua maksaa.
40 vuotta Ekbergin vakioasiakkaana ollut Tolvanen ei ole innostunut sen uusimisesta. Nyt käynnit Bulevardilla ovatkin jääneet noin kertaan puolessa vuodessa.
– Munkkivuoren Fazer on mukava paikka asioida. Se on sellainen reilu kahvila, hän toteaa.