Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liikkuminen kutistui maalla, merellä ja ilmassa ennätyksellisen paljon – "Raju osuma pandemiasta"

Koronapandemia vaimensi liikennettä viime vuonna ennen näkemättömällä tavalla.

Liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin keräämien tietojen mukaan vuoden tieliikenteen määrä supistui ennakkotietojen mukaan pääteillä noin 10 prosenttia, lentojen määrät Suomen ilmatilassa liki 60 prosenttia ja junien määrät raiteilla 4 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Myös laivaliikenteessä nähtiin ennätysmäinen supistuminen matkustajaliikenteessä.

Liikennemäärien näin raju supistuminen kaikissa liikennemuodoissa on täysin poikkeuksellista.

Tieliikenteessä liikennemäärät ovat viime vuosikymmenten aikana pienentyneet hiukan ainoastaan erityisvuosina, jolloin talous on supistunut rajusti. Näin tapahtui esimerkiksi vuonna 2008.

Lentoliikenne on kasvanut Suomessa erityisesti Aasian vaihtoliikenteen ansiosta käytännössä koko 2000-luvun.

– Suomalainen liikennemarkkina ja useimmat siinä toimivat yritykset ovat saaneet poikkeuksellisen rajun osuman pandemiasta. Ihmisten liikkuminen on vähentynyt maalla, merellä ja ilmassa, ja se on merkinnyt ennen kaikkea joukkoliikenteen rajua supistumista. Tavaralogistiikassa liikennemäärät ja volyymit ovat pitäneet pintansa paremmin, toteaa liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin toimitusjohtaja Pertti Korhonen tiedotteessa.

Korona ei saa vaurioittaa suomalaista liikennejärjestelmää pysyvästi, katsoo Korhonen.

Hänen mukaansa liikennemarkkinan toimijoiden on yhdessä etsittävä ratkaisuja, joilla ala elpyy.

– Meidän on esimerkiksi huolehdittava siitä, että kaikkien ei tarvitse hankkia omaa autoa, vaan sille on tarjolla toimivia ja houkuttelevia vaihtoehtoja.

Fintrafficin tavoitteena on vauhdittaa liikennejärjestelmän digitalisaatiota. Liikenteen tuottamaa dataa voidaan hyödyntää esimerkiksi uusissa henkilö- ja tavaraliikenteen palveluissa, väyläinvestoineissa ja ajoneuvojen automaatioasteen nostamisessa.

Fintraffic tuottaa liikenteen avoimen datan palvelua Digitrafficia. Se tarjoaa alan toimijoille datayhteistyötä muun muassa aikataulu-, sijainti- ja liikennetilannetiedoissa.