Pysäköinti pihoilla muuttui villiksi – Uuden lain myötä Helsingin pysäköinninvalvonta ei enää valvo satoja taloyhtiöitä: "Tämä on ollut iso muutos"

Väärinpysäköidyt autot aiheuttavat harmia yksityisten taloyhtiöiden pihoilla.

Näyttelijäntiellä 85 huoneistoa käsittävässä taloyhtiössä on jopa kuusi vieraspaikkaa. Talossa asuva Pohjois-Haaga Seuran puheenjohtaja Timo Vuori kertoo, että liki kaikki paikat ovat jatkuvasti käytössä, mutta eivät läheskään aina talon omien vieraiden.

– Naapuritalon vieraat parkkeeraavat säännöllisesti meidän pihallemme. Koiran kanssa ulkoillessa näkee helposti, että ihmiset jättävät autonsa meidän vieraspaikallemme ja kävelevät sitten naapuritaloon.

Joka viides pysäköi taloyhtiön pihalla vaaralliselle paikalle – näitä virheitä ajattelematon autoilija tekee piittaamatta muista

Viime kesänä pihojen käyttö pysäköintiin muuttui vieläkin villimmäksi, sillä voimaan tullut uusi tieliikennelaki ei enää estä pysäköintiä yksityisalueelle ilman maanomistajan tai -haltijan lupaa.

Lisäksi yksityiset piha-alueet jäivät kunnallisen pysäköinninvalvonnan ulkopuolelle. Tieliikennelaki koskee ainoastaan kunnallista, ei yksityistä pysäköintivalvontaa.

Vuoren mukaan ongelmia tuovat myös muun muassa rappujen eteen ja niiden viereen parkkeeratut autot. – Haaste on myös se, että pihoille parkkeeratut autot vaikeuttavat muiden kulkua. Autoja jätetään sellaiseen paikkaan, että ne ovat tiellä, eivätkä ambulanssit ja paloautot pääse kulkemaan. Tällaisista olisi hyvä päästä sakottamaan ja muistuttamaan yhteisistä pelisäännöistä.

Suurimmat ongelmat ovat pihoilla, jotka ovat lähellä urheilukenttää.

Lisää parkkipaikkoja tarvittaisiin erityisesti kadunvarsille. Kunnallisia pysäköinninvalvojia Vuori ei nähnyt alueella liiemmin ennen kesän lakimuutostakaan, eikä nyt niillä ole enää yksityiselle piha-alueille asiaakaan.

– Kasvukeskuksissa, joissa pysäköintipaikat ovat muutenkin kortilla, tämä on suuri ongelma. Suurimmat ongelmat ovat pihoilla, jotka ovat lähellä urheilukenttää. Se on paikka, jonne tulee paljon ulkopuolisia, tietää lakimies Kristel Pynnönen Kiinteistöliitosta.

Taloyhtiöt ympäri Suomen ovat ottaneet liittoon yhteyttä.

Pysäköinti taloyhtiöiden pihoilla ajautunut jopa kaoottiseksi – lainmuutos vei tärkeän valvontakeinon

Helsingin kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila kertoo, että vielä viime kesään asti valvonnassa oli satoja taloyhtiötä.

– Tämä on ollut iso muutos. Palautetta on tullut jonkun verran. Ongelma on ihan joka puolella, sekä kantakaupungissa että lähiöissä.

Kunnallinen pysäköinninvalvonta voi edelleen antaa virhemaksun tieliikenne- ja maastoliikennelain vastaisesta pysäyttämisestä tai pysäköinnistä pelastustielle.

– Jos taloyhtiöt haluavat, että heidän parkkialueellaan sovelletaan tieliikennelakia, tulee suunnitella alueelle liikennejärjestelyt ja hakea niille viranomaiselta suostumus.

Polkupyörille kaavaillaan 1 370 pysäköintipaikkaa ydinkeskustaan – yhden hinta 4 000 euroa

Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että pihalla sovelletaan tieliikennelakia, se muuttuisi tieksi. Pynnösen kokemuksen mukaan taloyhtiöt eivät kuitenkaan tätä juurikaan halua, koska muutos toisi mukanaan velvoitteita, kuten liikennemerkkejä, ja korkeat nopeusrajoitukset.

Saadakseen muutoksen ongelmalliseen nykytilanteeseen, Kiinteistöliitto on lähestynyt ministeriöitä lakimuutosehdotuksella.

– Helpointa olisi, että kun meillä on laki kunnan omasta pysäköinninvalvonnasta, siihen lisättäisiin kohta, että kunnan pysäköinninvalvonta voisi sakottaa yksityisiä maanomistajia näiden pyynnöstä, Kristel Pynnönen toteaa.

Kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.) puolestaan on jättänyt lakialoitteen, jossa pysäköinninvalvonta palautettaisiin yksityisiltä kunnallisen pysäköinninvalvonnan tehtäväksi tai ainakin sen rinnalle. Kiljusen mielestä sakotuksesta on tullut bisnestä.

Kamppiin nousi jättimäinen lumivuori – Ensi viikolla alkaa katujen täysputsaus: Pois hinattavan auton omistajaa odottaa noin satasen lasku

Pysäköinninvalvonta

Laki muutti kunnan oikeuden valvoa taloyhtiöiden pihoja

Uusi tieliikennelaki ei enää estä pysäköintiä yksityisalueelle ilman maanomistajan tai -haltijan lupaa.

Lisäksi taloyhtiöiden kaltaiset yksityiset piha-alueet jäivät kunnallisen pysäköinninvalvonnan ulkopuolelle.

Yksityinen pysäkäinninvalvonta sen sijaan saa edelleen valvoa ja sakottaa.

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut