Paavo Arhinmäki "asuu kaavoittamallaan alueella" ja pyrkii Helsingin pormestariksi – "Ne, jotka maalaavat Itä-Helsingistä kuvaa, jossa autot palavat, eivät yleensä ole täällä edes käyneet"

Kuntavaalit: Vasemmistoliitto nostaisi mieluummin maltillisesti kuntaveroprosenttia kuin leikkaisi palveluista, linjaa puolueen pormestariehdokas Paavo Arhinmäki.

Itseään 5. polven helsinkiläiseksi kuvaileva kansanedustaja ja vasemmistoliiton pormestariehdokas Paavo Arhinmäki kertoo, että on perheineen muuttanut Herttoniemenrannasta Kruunuvuorenrantaan.nas

– Samasta talosta muutti neljä tai viisi perhettä Laajasaloon. Korona-aika on saanut ihmiset kaipaamaan lisää huoneita ja täällä on kuitenkin vähän edullisempi hintataso kuin Herttoniemessä, hän mainitsee.

– Hauska asua kaavoittamallaan alueella, veistelee Arhinmäki tarkoittaen sitä, että hän istui silloisessa kaupunkisuunnittelulautakunnassa, kun öljysataman paikalle Laajasaloon nousevaa asuinaluetta suunniteltiin.

Arhinmäen mukaan uusia asuntoja tarvitaan, mutta arvokkaimmat kalliot ja metsät tulee säilyttää kaupungin kasvaessakin. Silloin kun luontoarvoja ei ole, kuten vaikkapa vanhalla satamamaalla, voi rakentaa tiiviisti ja korkeallekin.

"Emme ole mikään vihreiden tai kokoomuksen apupuolue" – Helsingin pormestariksi pyrkivä SDP:n Nasima Razmyar listaa tavoitteensa ja kertoo mikä häntä riepoo nuorisojengikohussa

Aivan Arhinmäen mielen mukaan ei Laajasalon rantojakaan ole kaavoitettu.

– Stansvikinkallion olisin säästänyt.

Viime syksynä korkein hallinto-oikeus kumosi Kruunuvuorenrannasta kahden asuinkorttelin kaavan lepakoiden vuoksi. Stansvikinkallion rakentamissuunnitelmat kuitenkin etenevät.

Uudet kotikulmat ovat työmaana vielä pitkään, mutta ensivaikutelma on hyvä.

– Onhan se hienoa kävellä tuonne rantaan ja katsoa kaupungin valoja vastarannalla, kahden lapsen isä sanoo.

Palveluita Kruunuvuorenrannassa ei vielä juuri ole, lähikauppa on reilun kilometrin päässä. Julkisten suhteen Arhinmäki oli alkuun hieman epäileväinen.

– Mutta yllättävän näppärästi pääsen 88:lla metrolle ja eduskuntaan.

Helsinkiläiset Toni, 26, ja Tiina, 25, edustavat puoluetta, jota moni ei vieläkään tunne – silti ura politiikassa kiinnostaa ja puolisokin löytyi sieltä: "Moni muu olisi varmaan jo kyllästynyt"

Lähiöiden palvelut, kuten koulut sekä toimiva joukkoliikenne ovatkin Arhinmäen mukaan tärkeitä kun torjutaan kaupunginosien eriytymistä. Samoin sekoittunut kaupunkirakenne.

– Se, että Helsingissä on vierekkäin kaikenlaista asumista miljoonataloista kaupungin vuokrataloihin, on ehdottomasti vahvuus.

– Ne, jotka maalaavat Itä-Helsingistä kuvaa, jossa autot palavat, eivät yleensä ole täällä koskaan edes käyneet, Arhinmäki kuittaa.

– Segregaatio on eurooppalaisittain vertaillen Helsingissä matalaa, ja esimerkiksi huonoja lähikouluja meillä ei ole. Maahanmuuttokin vaikuttaa mietityttävän enemmän aikuisia, kuin lapsia, joille monenlaisista taustoista tulevat luokkakaverit ovat luonnollinen osa arkea.

Talouspuolesta Arhinmäki toteaa, että Helsinki on tehnyt useina vuosina ylijäämäisiä tuloksia, joten palveluja voidaan parantaa korottamatta veroprosenttia. Ja jos palveluiden turvaaminen esimerkiksi koronakriisin jälkeen vaatisi veroprosentin puolikkaan korottamista, puolue tekisi sen mieluummin kuin leikkaisi palveluista.

"Se on vastavoima ja se kasvaa" – Asukkaat heräsivät puolustamaan Helsingin metsiä ja taistelussa heitä auttaa mies, jonka mukaan kaupungin nykyinen kasvutahti on aivan liian kova

Kolmas tärkeä asia on asumisen hinta.

– Helsingin pitää rakentaa niin valtion tukemaa vuokra-asuntotuotantoa kuin kohtuuhintaista omistusasumista ja mahdollisimman paljon omakustanteisesti.

Ara-vuokra-asuntojen osuutta uusista asunnoista Helsingissä nostettiin juuri 30 prosenttiin. Arhinmäen mukaan päättäjät sitoutuivat pitämään myös huolen siitä, että tavoite toteutuu.

– Aiemmin ara-vuokratuotantoa ei ole rakennettu läheskään sitä, mitä asunto-ohjelmiin on kirjattu. Se muuttuu nyt.

Helsingillä on pakkomielle kasvaa, sanoo pormestarikisaan lähtenyt Jussi Halla-aho – "Valtaosa muuttovoitosta tulee ulkomailta ja se edistää kaikkea kielteistä"

Entä päästäänkö leipäjonoista koskaan eroon?

– En valitettavasti usko, että kokonaan päästään. Perusturvan taso on liian heikko, ja siihen pyrin eduskunnassa vaikuttamaan. Toinen syy on asumisen hinta. Isoja ryhmiä jonoissa ovat muun muassa ne, joilla on liian pienet eläkkeet ja ne, joilla ei palkka riitä elämiseen.

– Leipäjonot syntyivät 90-luvun lamassa ja ovat kyllä yksi suurimpia hyvinvointivaltion häpeätahroja, Arhinmäki jatkaa.

Vaikka ruoka-apua tarvitaan, sen jakamisjärjestelyt tulee miettiä:

– Ulkona räntäsateessa satojen metrien jonossa seisominen ei ole inhimillistä.

Luontoa puolustava uusi liike pyrkii Helsingin valtuustoon – onko se kantona kaskessa vihreille?

Kuka?

Paavo Arhinmäki

Vasemmistoliiton 44-vuotias pitkän linjan kansanedustaja ja entinen ministeri, ollut mukana Helsingin kuntapolitiikassa vuodesta 1997 ja valtuutettuna 2001 lähtien.

Asuu perheineen Kruunuvuorenrannassa, kotoisin Pasilasta.

HU:n juttusarjassa esitellään kuntavaalien 2021 pormestariehdokkaita.

Halla-aho: Rivipoliisit kertovat aivan toisenlaisesta todellisuudesta kuin viralliset tiedotteet – Näin poliitikot kommentoivat jengiväkivaltaa

Anni Sinnemäki odotetusti vihreiden pormestariehdokkaaksi – Helsingin kokoomuksella ratkaisu venyy: "Tämä on hassu kulma tähän asiaan, että kiire, kiire"

Tutkijat suosittavat nyt metsäkylpyjä kaikille – helsinkiläisiä aikuisia kaivataan myös mukaan terveystutkimukseen: "Saadaan arvokasta tietoa"

Paavo Arhinmäki vasemmistoliiton pormestariehdokas – "Julkinen keskustelu brändää kuntavaaleista pormestarivaaleja"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut