74-metriä korkean kirkon petoaiheiset patsaat vaarassa pudota ihmisten päälle Helsingissä – "Voivat murentua"

Peruskorjaus: Johanneksenkirkko huputetaan puoleksitoista vuodeksi.

Korkea ja lähellä merta oleva kirkko on altis sään rasituksille. Osa vanhimmista patsaista on suojattu kuparilevyllä. Helsingin seurakuntayhtymä
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Johanneksenkirkko valmistautuu lähikuukausina alkavaan suureen peruskorjaukseen. Reilut kuusi miljoonaa maksava remontti kestää Helsingin seurakuntayhtymän arvion mukaan 1,5 vuotta.

Työ on kiireellinen, koska osa julkisivun betonipatsaista ja koristeista ovat halkeilleet vaarallisesti.

– Betoniset patsaat voivat murentua. Työ käynnistetään nyt, etteivät ne putoa kenenkään päälle, sanoo kiinteistöjohtaja Kai Heinonen.

Vuonna 1891 valmistuneen kirkon ulkoseinissä on yli 20 erityyppistä patsasta, jotka kuvaavat muun muassa gargoili-petoja. Kirkon suurin torni on 74 metriä korkea. Patsaat ova tnoin 40 metrin korkeudella.

– Ne ovat taideteoksia. Tilalle tehdään uudet samanlaiset. Patsaiden teko on pitkä prosessi. Niistä ei ole säilynyt muotteja. Ensin patsaasta tehdään kipsimuotti, sitten betonimuotti ja lopulta uusi patsas.

Patsaat ovat vaurioituneet erityisesti sään vuoksi.

– Vaakasuoran sateen määrä on lisääntynyt, Heinonen mainitsee.

Osa patsaista on suojattu lyijylevyllä ja ne ovat säilyneet muita paremmin.

– Suojaisemmissa paikoissa osa betonikoristeista on vielä alkuperäisiä, mutta iso osa on tehty vuosikymmenten aikana jo uudestaan vanhanmallin mukaisesti.  Tulevassa remontissakaan kaikkia betonikoristeita ei uusita, vaan ainoastaan huonokuntoisimmat.

Johanneksenkirkon peruskorjauksen on tarkoitus valmistua loppukesästä 2022. Edellisen kerran julkisivua uusittiin laajasti reilut 30 vuotta sitten. Esko Jämsä

Kirkon ympärille tulee koko peruskorjauksen ajaksi korkeat rakennustelineet. Remontin ei uskota vaikuttavan kirkon sisätilojen käyttöön, koska kaikki työt tehdään ulkona.

– Tavoitteena on, että toiminta voi jatkua häiriöttömästi. Kirkko huputetaan, joten valoa tulee sisään huonommin, Heinonen sanoo.

Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun

Remontissa peruskorjataan myös muuta julkisivua ja vesikattoa, joissa on vähäisempiä vaurioita.

Arviolta 6,2 miljoonaa euroa maksava peruskorjaus kuuluu Heinosen mukaan Helsingin seurakuntayhtymän viime vuosien kalleimpiin investointeihin.

– Töölön kirkon peruskorjaus maksoi viisi vuotta sitten yhdeksän miljoonaa euroa. Koko seurakuntayhtymän investointibudjetti on vuosittain 20–27 miljoonaa euroa.

Heinonen kuvaa Johanneksenkirkon korjausta erikoistyöksi, jolle on Suomessa vähän tekijöitä.

– Työ vaatii taitoa ja sitoutumista.

Johanneksenkirkon peruskorjauksen olisi tarkoitus valmistua loppukesästä 2022. Helsingin seurakuntayhtymä

Päätös urakoitsijasta on tarkoitus tehdä tällä viikolla päättyvän kilpailutuksen jälkeen. Heinonen ei voi kommentoida onko tarjouksia jätetty.

– Tällaiseen peruskorjaukseen kohdistuu kiinnostusta. Olen toiveikas, että työhön päästään suunnitellussa aikataulussa helmi-maaliskuussa.

Oikaisu 22.1.2021: Patsaat on suojattu lyijyllä, ei kuparilla.

Töölönlahden puiston väliaikaisen pyörätien rakentaminen alkaa – Finlandia-talon väistötilojen vuoksi

Opiskelijat myyvät legendaarisen KY-talon rakennusyhtiölle – tällaiset ovat suunnitelmat tulevasta käytöstä

Ilmakuva paljasti, kuinka erikoiseen paikkaan Helsingin uusi Lidl rakennetaan – "Jos saa hehkuttaa, niin Suomessa harvoin törmää vastaaviin"

kirkko

Suomen suurin

Vuonna 1891 valmistuneen uusgoottilaisen kirkon suunnitteli ruotsalainen Adolf Emil Melander.

Korkeimmat tornit yltävät 74 metriin.

Edellinen laaja peruskorjaus tehtiin julkisivuun 1990-luvun alussa.

Seurakunnan mukaan Suomen suurin kivikirkko. Sisään mahtuu 2600 ihmistä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut