Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

74-metriä korkean kirkon petoaiheiset patsaat vaarassa pudota ihmisten päälle Helsingissä – "Voivat murentua"

Peruskorjaus: Johanneksenkirkko huputetaan puoleksitoista vuodeksi.

Johanneksenkirkko valmistautuu lähikuukausina alkavaan suureen peruskorjaukseen. Reilut kuusi miljoonaa maksava remontti kestää Helsingin seurakuntayhtymän arvion mukaan 1,5 vuotta.

Työ on kiireellinen, koska osa julkisivun betonipatsaista ja koristeista ovat halkeilleet vaarallisesti.

– Betoniset patsaat voivat murentua. Työ käynnistetään nyt, etteivät ne putoa kenenkään päälle, sanoo kiinteistöjohtaja Kai Heinonen.

Vuonna 1891 valmistuneen kirkon ulkoseinissä on yli 20 erityyppistä patsasta, jotka kuvaavat muun muassa gargoili-petoja. Kirkon suurin torni on 74 metriä korkea. Patsaat ova tnoin 40 metrin korkeudella.

– Ne ovat taideteoksia. Tilalle tehdään uudet samanlaiset. Patsaiden teko on pitkä prosessi. Niistä ei ole säilynyt muotteja. Ensin patsaasta tehdään kipsimuotti, sitten betonimuotti ja lopulta uusi patsas.

Patsaat ovat vaurioituneet erityisesti sään vuoksi.

– Vaakasuoran sateen määrä on lisääntynyt, Heinonen mainitsee.

Osa patsaista on suojattu lyijylevyllä ja ne ovat säilyneet muita paremmin.

– Suojaisemmissa paikoissa osa betonikoristeista on vielä alkuperäisiä, mutta iso osa on tehty vuosikymmenten aikana jo uudestaan vanhanmallin mukaisesti.  Tulevassa remontissakaan kaikkia betonikoristeita ei uusita, vaan ainoastaan huonokuntoisimmat.

Kirkon ympärille tulee koko peruskorjauksen ajaksi korkeat rakennustelineet. Remontin ei uskota vaikuttavan kirkon sisätilojen käyttöön, koska kaikki työt tehdään ulkona.

– Tavoitteena on, että toiminta voi jatkua häiriöttömästi. Kirkko huputetaan, joten valoa tulee sisään huonommin, Heinonen sanoo.

Remontissa peruskorjataan myös muuta julkisivua ja vesikattoa, joissa on vähäisempiä vaurioita.

Arviolta 6,2 miljoonaa euroa maksava peruskorjaus kuuluu Heinosen mukaan Helsingin seurakuntayhtymän viime vuosien kalleimpiin investointeihin.

– Töölön kirkon peruskorjaus maksoi viisi vuotta sitten yhdeksän miljoonaa euroa. Koko seurakuntayhtymän investointibudjetti on vuosittain 20–27 miljoonaa euroa.

Heinonen kuvaa Johanneksenkirkon korjausta erikoistyöksi, jolle on Suomessa vähän tekijöitä.

– Työ vaatii taitoa ja sitoutumista.

Päätös urakoitsijasta on tarkoitus tehdä tällä viikolla päättyvän kilpailutuksen jälkeen. Heinonen ei voi kommentoida onko tarjouksia jätetty.

– Tällaiseen peruskorjaukseen kohdistuu kiinnostusta. Olen toiveikas, että työhön päästään suunnitellussa aikataulussa helmi-maaliskuussa.

Oikaisu 22.1.2021: Patsaat on suojattu lyijyllä, ei kuparilla.