Kesän lämpö saa suomalaiskuljettajien kaasujalan painamaan, kun taas sadepäivinä nopeusrajoituksia muistetaan paremmin noudattaa. Tämä selvisi, kun Helsingin poliisilaitoksen liikenneturvallisuuskeskus tutki sään vaikutusta automaattisessa nopeusvalvonnassa todettujen ylinopeuksien määrään.
Tuoreen tutkimuksen mukaan ylinopeuksia ilmenee enemmän, kun lämpötila nousee yli 20 asteen, mutta sadepäivinä peltipoliisilla on vähemmän työtä. Tutkimuksesta kirjoittaa sen tekijä, liikenneturvallisuuskeskuksen tietoanalyytikko, dosentti Mika Sutela Poliisiblogissa.
Tutkimuksessa tarkasteltiin Kehä I:n ja Kehän III:n automaattista nopeusvalvontaa vuosilta 2017–2018. Yhteensä kameratolpan välähdykset poikivat tuona aikana 3 727 seuraamusmaksua. Aineistona oli myös Väyläviraston ja Ilmatieteen laitoksen tilastoja.
– Tutkimusten mukaan ylinopeudella ajamista ei pidetä kovinkaan vakavana laittomuutena ja se on myös jäänyt melko vähälle huomiolle kriminologisessa kirjallisuudessa. Tutkimuksemme tavoitteena oli täyttää tätä tutkimuksellista aukkoa tarkastelemalla ajallisia vaihteluita ja säätilaa kuvaavien indikaattoreiden yhteyksiä automaattisessa nopeusvalvonnassa todetuista ylinopeuksista määrättyjen seuraamusten määrään, Sutela kirjoittaa.
Tutkimuksessa tarkasteltiin myös sitä, vaikuttaako ylinopeussakkoihin se, miten pitkään kamera on päällä yksittäisessä valvontapisteessä.
Kameran päälläolo ei vaikuttanut seuraamusten määrään. Kun tolppa on pystyssä, autoilijat noudattavat nopeusrajoituksia samalla tavalla riippumatta siitä, välähteleekö kamera vai ei.
Ylinopeudella ajamista ei pidetä kovinkaan vakavana laittomuutena.
Tietoanalyytikko Mika Sutela, liikenneturvallisuuskeskus
– Näin ollen pelkällä kameratolpan havaitsemisella vaikuttaa olevan vaikutusta kuljettajien ajokäyttäytymiseen. Kyseinen havainto antaa tukea rangaistuksen pelotevaikutukselle, Sutela kirjoittaa.
Hänen mukaansa ihmisten lainkuuliaisuuteen liikenteessä vaikuttaa myös se, kuinka aktiivisesti nopeuksia valvontaan.
– Tutkimusaineistosta tehtyjen havaintojen perusteella vaikuttaa siltä, että mitä intensiivisempää automaattinen nopeusvalvonta on, sitä paremmin ihmiset noudattavat nopeusrajoituksia.