Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuorten kesätyöpaikat aiotaan nostaa aallonpohjasta – EK:n johtajan mukaan työnantajat palkkaavat myös koronarajoitusten vallitessa

Nuorten kesätyöpaikkojen määrä romahti viime vuonna, mutta ensi kesänä niiden odotetaan jälleen kasvavan lähelle aiempien vuosien tasoa.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) yrityskyselyn mukaan kesätyöpaikkojen määrä putosi viime vuonna koronakriisin seurauksena 80 000 työpaikan tasolle, mikä vastaa finanssikriisin aikaista aallonpohjaa.

Tulevalla kaudella kesätyöpaikkojen lukumäärä on nousemassa kyselyn perusteella 80 000 tasolta 90 000:een. Silti ollaan vielä kaukana huippuvuosista, koronaa edeltävinä vuosina kesätyöpaikkojen määrä nousi yli 120 000 tason.

Tärkeintä on saada trendi kääntymään kunnon kasvuun, korostaa EK:n johtaja Taina Susiluoto.

– Kesätöiden osalta nähdään jo optimismia, vaikka monet yritykset toimivat yhä kriisiolosuhteissa. Työnantajat arvioivat olevansa viime vuotta paremmin valmistautuneita toimimaan ja palkkaamaan myös koronarajoituksen vallitessa, Susiluoto toteaa tiedotteessa.

Joka viides yritys aikoo lisätä työpaikkojen määrää, mutta Susiluodon mukaan rimaa halutaan nostaa vielä korkeammalle.

– Haastamme jäsenyrityksemme kesätyötalkoisiin, joilla saisimme 100 000 nuorta töihin!

Palvelualat tarjosivat viime vuoden kesätyöpaikoista noin kaksi kolmasosaa. Niistä liki puolet oli kaupan alalla, ilmenee EK:n kesätyökyselystä.

Teollisuuden puolella teknologiateollisuus on volyymiltään merkittävin kesätyöllistäjä. Eniten koronan vaikutuksista kärsivät matkailu- ja ravintola-ala sekä huvipuistot ja muut tapahtumajärjestäjät, mikä karsi kesätyömahdollisuuksia.

Etä- ja lähityön yhdistelmästä on tullut arkea yrityksissä ja ensi kesän haasteena on ottaa nuoret mukaan tähän hybridimalliin, katsoo EK.

– Tämä kasvattaa työllistämisen mahdollisuuksia merkittävästi, Susiluoto toteaa.

EK kannustaa yrityksiä tarjoamaan urapolkuja myös Suomessa opiskeleville ulkomaisille nuorille.

– Se on matalan kynnyksen keino tuoda pk-firmoihin kansainvälistä ajattelua ja lisäresursseja vientihankkeisiin. Samalla pysäytämme ulkomaisten lahjakkuuksien aivovuotoa ja ratkaisemme Suomen osaajapulaa, Susiluoto muistuttaa.

EK on pääyhteistyökumppani Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa, jossa on mukana 520 kotimaista työnantajaa.

Korjattu 22.1. klo 9.30: Palvelualojen tarjoamista viime vuoden kesätyöpaikoista liki puolet oli kaupan alalla. Ei neljäsosa kuten aiemmin mainittiin EK:n tiedotteen pohjalta.