Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL:n kysely: Maskin käyttö on yleistynyt, mutta ei tarpeeksi – "Virusmuunnosten vuoksi kaikkien näiden toimien käyttöönotto olisi kiireellistä"

Valtaosa suomalaisista on muuttanut käyttäytymistään koronapandemian vuoksi, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta kyselystä.

Yleisimmin suomalaiset torjuvat koronaa huolehtimalla käsihygieniasta (93 prosenttia), huolehtimalla turvaväleistä (90 prosenttia) ja käyttämällä maskia (88 prosenttia).

Vielä lokakuussa maskia kertoi käyttävänsä vain 35 prosenttia.

– Maskin käyttö on ilahduttavasti yleistynyt ja toivomme, että se edelleen yleistyisi. Itsekin joudun työn puolesta liikkumaan kaupungilla ja kyllä siellä edelleen näkyy ihmisiä, joilla ei maskia ole, sanoi ylilääkäri Taneli Puumalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) tämänaamuisessa tilannekatsauksessa.

Monessa maassa kangasmaskeista on luovuttu ja suojaavammat kertakäyttömaskit tehty pakollisiksi. Maskipakkoon ei kuitenkaan Suomessa edelleenkään olla menossa, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Valtaosa (80 prosenttia) suomalaisista kertoo myös välttävänsä ruuhkia ja väkijoukkoja, vähentäneensä ihmisten tapaamista (75 prosenttia) ja pysyvänsä kotona, jos tuntevat olonsa kipeäksi (73 prosenttia).

– Suomalaiset ovat ottaneet eri keinoja hyvin käyttöön, mutta vielä olisi parantamisen varaa ja erityisesti virusmuunnoksen vuoksi kaikkien näiden toimien käyttöönotto olisi kiireellistäkin, Puumalainen sanoi.

Kyselyssä toimien listalla olivat myös koronatestiin hakeutuminen, jos oireita ilmenee (61 prosenttia vastaajista), koronavilkun asentaminen (61 prosenttia), koronapandemian torjumisesta keskusteleminen (53 prosenttia), THL:n sivuilla käyminen (42 prosenttia), lisätiedon hakeminen (39 prosenttia) ja koronavilkku.fi-sivustolla käyminen (38 prosenttia).