Helmikuu näyttää, saavatko Malmin kutojamummot sittenkin jatkaa – Epätietoisuus kalvaa: "Itku tulee, jos tämä loppuu"

Katumyynti: Tämä on kaikkea muuta kuin ammattimaista myyntiä, välillä menee päiviä ettei saa mitään myytyä, kertoo Heidi Lohti.

Malmin kutojamummoilla saattaa sittenkin olla mahdollisuuksia jatkaa vuosia jatkunutta myyntitoimintaansa Malmin aseman ylikulkusillalla eli tuubissa.

– Kaupanteko voi edelleen olla mahdollista liikkuvan myynnin periaatteiden mukaisesti. Kunhan paikalle ei tuoda mitään kalusteita tai muita rakenteita, kertoo asukas- ja yrityspalvelupäällikkö Antti Mäkinen kaupunkiympäristön toimialalta.

Samassa paikassa saa periaatteen mukaan olla korkeintaan yhden tunnin. Lattialla ei saa olla pöytiä, tuoleja tai telineitä.

Mitä tämä sitten myyntitoiminnan jatkumisen kannalta käytännössä tarkoittaakaan, jää nähtäväksi. Kaupunki tiedotti viime viikolla, että ammattimainen myyntitoiminta ylikulkusillalla loppuu helmikuun alussa, ja tuolloisen ilmoituksen mukaan tilapäinen myyntikään ei paikassa olisi mahdollista.

Tuubissa vuosia käsitöitään kaupanneelle Alli Ruokolaiselle syttyy ilo silmiin hänen kuullessaan, että kielto ei välttämättä olisikaan niin ehdoton.

– Jos saisimme luvan olla täällä, juhlisimme sitä kahveilla.

Kuluneella viikolla tunnelma Malmin ylikulkusillalla on ollut hämmentynyt.

– Vartija tuli viime viikon lauantaina antamaan minulle tällaisen lapun, jossa todetaan, että ammattimainen myynti loppuu. Ammattilainen? Eihän meillä kenelläkään ole edes nettisivuja tai mitään, toteaa käsitöitä ja vanhoja astioita lähes päivittäin kauppaava Heidi Lohti ja jatkaa kyyneleet silmissään:

– Itku tulee, jos tämä loppuu. Tällä ei ole ammattimaisuuden kanssa mitään tekemistä. Välillä menee päiviä, että ei saa yhtään mitään myytyä.

Ruokolainen sanoo olevansa tyrmistynyt kaupungin suunnitelmista.

– Olemme erittäin vihaisia. Tämä on ollut meille kuin joulu, kun olemme saaneet olla täällä yhdessä. Ketä tämä on haitannut?

Perinteisiä kutojamummoja tuubissa on tällä kertaa paikalla 5. Muutama on joutunut jäämään jo pois sairauksien ja huonon kunnon vuoksi. Kutojaporukka on tiivis ja se on sosiaalisestikin yksin asuville naisille tärkeä.

– Meikäläisillä ei ole muuta paikkaa. Tämä paikka on sitä paitsi meille kutojamummoille aikoinaan annettu, sanoo Eija Lahtinen.

Silloinen apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri lupasi vuosia sitten Ruokolaisen mukaan paikan mummoille itse tehtyjen käsitöiden kauppaamista varten.

– Meidän ansiostamme täällä ei ole enää edes juoppoja eikä huumeidenkäyttäjiä.

Käytävän toisella puolella mies kauppaa uuden näköistä tavaraa.

Vuosien varrella paikasta on muodostunut pysyvä kauppapaikka. Ammattimaisten myyjien osuus on kasvanut ja valitukset asukkailta lisääntyneet. Siksi tilanteeseen nyt puututtiin.

– Tuubissa on ollut useampia kaupustelijoita pöytineen, tuoleineen ja telineineen. Kalusteet muodostavat ongelman ahtaassa paikassa, Antti Mäkinen toteaa.

Myyntitoiminta

Ammattimainen myyntitoiminta loppuu

Kaupunki tiedotti viime viikolla, että ammattimainen myyntitoiminta Malmin aseman ylikulkusillalla päättyy. Putkessa on vuosikausia myyty muun muassa käsitöitä.

Kaupunki alkaa puuttua toimintaan helmikuun alussa.

Paikka on houkutellut paikalle myös ammattimaisia myyjiä, jotka ovat tuoneet mukanaan myyntikalusteita.

Tällainen myyntitoiminta edellyttäisi paikan vuokraamista kaupungilta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut