Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Säätaloa rouhitaan maan tasalle Kaisaniemessä – Työmaa jätti asukkaat mottiin

Työmaa: Kaksi vuotta kestävä rakennustyömaa tukkiitaloyhtiön pelastusreitin. Porttikonkikin on liian ahdas hälytysajoneuvoille.

Vuorikadulla Kaisaniemenpuiston laidassa asuva Jorma Väkiparta on ottanut yhteyttä lukuisiin eri kaupungin tahoihin ja ollut huolissaan mahdollisen tulipalon varalta, missä talon pelastusreitti nyt kulkee.

Ongelmat liittyvät vieressä sijaitsevaan Säätalon purkutyömaahan, jonka aita on tukkinut Väkiparran talon, Asunto Oy Oravamäen B- ja C-rappujen Säätalon ympäri kulkevan huoltoreitin, joka on soveltunut myös pelastustieksi.

– Jos nyt sattuisi tulipalo ja meidät pitäisi pelastaa, parvekkeelta pystyisimme huutamaan apua, mutta mitä siteen? Tänne ei pääse mistään.

Runsas lumi ja työmaan aita estävät tällä hetkellä myös puiston kautta talolle kulkevan kapeamman puistokäytävän käytön.

Väkiparta asuu vuonna 1937 rakennetun talon seitsemännessä kerroksessa. Talossa asuu paljon ikäihmisiä.

– Olemme huolissamme siitä, jätetäänkö meidät tulipalon sattuessa asuntoihimme, kun asia ei näytä kuuluvan kenellekään. Tarvitaanko kuolonuhreja ennen kuin ryhdytään toimenpiteisiin? Väkiparta miettii.

Säätalon purkaminen alkoi viime vuoden lopussa, kun työmaan ympärille ilmestyi marraskuussa tuhti vaneriaita. Työmaa kestää kaikkinensa yli kaksi vuotta. Talon purkutöiden kesto on viisi kuukautta. Purkamisen jälkeen tontilla alkaa uuden rakentaminen. Paikalle on tulossa hotelli, jonka pitäisi valmistua keväällä vuonna 2023.

Helsingin Uutiset ei lukuisista yrityksistä huolimatta tavoittanut rakennusyhtiön Jatketta kommentoimaan asiaa.

Pelastusreitistä huolestunut Väkiparta on työmaan alettua ottanut yhteyttä pormestari Jan Vapaavuoreen, pelastustoimeen, kaupunkiympäristön toimialan johtoon ja puistosuunnittelijaan.

– Mistään en ole saanut kunnon vastausta. Pelastuslaitokselta sanoivat, että menkää parvekkeelle. Mutta mitä sitten, jos tikkaat eivät riitä? Ihmettelee talon toiseksi ylimmässä kerroksessa asuva Väkiparta.

Myöskään rapulle vievää ainoaa kävelyreittiä ei kaupungin toimesta ole aurattu kertaakaan. Vuorikadulle kulkeva kevyen liikenteen kulkuväylä on suosittu oikotie Rautatieasemalta Kruunuhakaan ja Hakaniemeen, mutta nyt sitä ei voi käyttää, koska työmaa-aita tukkii reitin.

Sähköpostilla vastauksensa lähettäneen palotarkastaja Katja Kärkkäisen mukaan virallisen pelastustien nimikoiminen näin vanhassa talossa ei ole itsestään selvää.

– Vanhemmissa kiinteistöissä ei näitä kohtia ole tarkasteltu siten kuin nykyisin tehdään pelastustiet huomioiden. Nähdäkseni Vuorikatu 22 kiinteistöllä ei ole rakennusluvassa esitettyä pelastustietä. Ambulanssihenkilökunnan pääsy porrashuoneisiin on palotarkastajan mukaan varmistettava sisäpihan tai Puutarhakadun puolelta.

Puutarhakadulta tulon estää kuitenkin työmaan aita. Sisäpihan porttikongista ei mahdu palo- eikä nostolava-auto. Sammutusletkuja voi tätä kautta kuitenkin vetää.

Palomestari Sami Lappalainen vastaa Väkiparralle, että pelastusteiden järjestäminen on taloyhtiön vastuulla. Pelastautuminen hätätilanteessa tapahtuu kuitenkin ikkunan kautta.

– Pelastuslaitoksen menetelmät pelastaa henkilöitä asunnosta, josta ei pääse poistumaan porrashuoneen kautta tapahtuu hätäpoistumistien kautta. Hätäpoistumistieksi voidaan käsittää avattava ikkuna tai parveke.

Tulipalon sattuessa Lappalainen muistuttaa viestissään pysymään asunnossa ja odottamaan pelastajia.

– Omasta huoneistosta suljetaan ovet ja ikkunat ja odotetaan pelastuslaitoksen sammutustoimenpiteitä. Savuiseen rappuun ei pidä mennä.