Hus saa tällä ja ensi viikolla vain puolet luvatusta rokotemäärästä – Näin koronarokotukset ovat edenneet epävarmojen toimitusten ja muuttuvien ohjeistusten lomassa

Hoitohenkilökunnan rokotukset aloitettiin Husissa heti joulun jälkeen. Terhi Collin

Minna Harmaala

Koronarokotteiden suunnittelua on vaikeuttanut ohjeistusten muuttuminen ja toimitusten epävarmuus, tiedottaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus.

Viime viikolla, 14. tammikuuta, Husille selvisi, että sen alueelle tulee tällä ja ensi viikolla vain puolet suunnitellusta rokotemäärästä. Seuraava täydennys on tulossa rokotteiden jakelua koordinoivaan Hus Apteekkiin ensi viikon puolivälissä. Määrän odotetaan jäävän vain 6 825 rokotteeseen, mikä on noin puolet aiemmin luvatusta määrästä.

Rokotustoimitusten kutistumisesta huolimatta Hus Apteekki on pystynyt toimittamaan suunnitellun määrän rokotteita rokotuspisteisiin, kertoo tiedotteessa toimialajohtaja Kerstin Carlsson.

– Yllättäen pienentyneen rokotustoimituksen vuoksi ajanvarauksia ei ollut tarpeen perua tällä eikä ensi viikolla. Tämä on tärkeää, koska kuluvalla viikolla käynnistyivät ensimmäiset tehosterokotukset.

Tämän viikon keskiviikkona Hus Apteekissa oli 12 480 rokoteannosta, mutta niitä on toimitettu ja vielä tämän viikon aikana toimitetaan kuntiin tuhansia. Ensi viikolla kuntiin on tarkoitus toimittaa 13 000 rokoteannosta.

Myös ohjeet ovat muuttuneet matkan varrella, Hus tiedottaa. Alkuvaiheessa ohjeistettiin varaamaan tehosterokotteita syväjääpakastimiin, jotta varmistetaan tehosterokotteiden riittävyys. Ohjeistus kuitenkin muuttui loppiaisen jälkeen eikä toisen annoksen säästämistä enää suositeltu.

Vapaavuori koronatilanteesta Helsingissä: "Vakiintunut, mutta liian korkealle tasolle"

"Olemme vaarallisen korkealla tasolla" – koronatapausten määrän lasku jämähti Husin alueella noin 900 tapaukseen viikossa

Husin tavoitteena on tiedotteen mukaan ollut ripeän rokottamisen lisäksi sen varmistaminen, että rokotteita ei mene hukkaan, että kunnat saavat rokotteita tasapuolisesti eritahtisesta aloituksesta huolimatta ja että rokotteiden saatavuus kunnissa on ennakoitavaa eikä jo annettuja aikoja jouduta perumaan.

Rokotusten toimituksia kuntiin on Husin mukaan vaiheistettu, koska tällä hetkellä käytössä oleva Comirnaty-rokote edellyttää säilytystä syväjäädytyksessä. Rokote säilyy sulattamisen jälkeen vain viisi vuorokautta jääkaapissa.

– Kuntiin on lähetty rokotteita vain sellaiset määrät, jotka varmuudella voidaan antaa viiden vuorokauden sisällä. Rokotteet annetaan ajanvarauksella. Aikoja voidaan avata varattavaksi, kun on tiedossa rokotteiden määrät, sanoo Kerstin Carlsson tiedotteessa.

THL:n kuvaajassa näkyy, miten rokotukset ovat jakautuneet ikäryhmittäin. Kuva on kuvakaappaus THL:n materiaalista, jota esiteltiin torstaisessa tilannekatsauksessa. Kuvakaappaus

Koko Suomessa on tähän mennessä rokotettu valtaosa rokotusjärjestyksen kiireellisimpään ryhmään kuuluvista, selvisi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) torstaisessa tilannekatsauksessa.

Teho-osastojen henkilökunnasta on rokotettu 90 prosenttia, koronapotilaita hoitavien vuode- ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunnasta yli 80 prosenttia, koronapotilaita hoitavien infektiovastaanottojen, näytteenottojen ja näytteitä tutkivasta laboratoriotyöntekijöistä yli 80 prosenttia.

Asumisyksiköiden henkilökunnasta ja asukkaista on joissakin sairaanhoitopiireissä rokotettu jo kaikki.

Sen sijaan kriittisen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöstä, kuten elinsiirtoyksiköiden henkilökunnasta, on rokotettu pieni osa. Ikääntyneiden rokotukset on vasta aloitettu tai aloitetaan ensi tai sitä seuraavalla viikolla.

Korona-aika nosti tehohoidon otsikoihin, mutta kuka saa tätä raskasta hoitoa ja millaista se on? – "Joka kerran arvioidaan, voiko potilas todella hyötyä tehohoidosta", sanoo ylilääkäri Mika Valtonen

Helsinki julkaisi kaupunginosien uudet koronatilastot – Kaikkein eniten tartuntoja nyt muualla kuin Itä-Helsingissä

"Niitä varmuudella tulee lisää" – uuden koronavirustyypin aiheuttamat tautitapaukset ovat nyt iso huolenaihe Suomessa

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut