Maskikeskustelu otti Suomessa jälleen uusia kierroksia, kun Saksa alkoi edellyttää vähintään kirurginmaskia ja mielellään ffp2-suojainta yhteisissä tiloissa ja myös Itävallassa ja Baijerissa lääketieteelliseen käyttöön tarkoitetuista suojaimista tulee pakollisia julkisilla paikoilla.
Aiheesta ovat kirjoittaneet muun muassa molemmat iltapäivälehdet, Helsingin Sanomat ja Yle, jotka ovat kysyneet useilta asiantuntijoilta, pitäisikö Suomessakin suositella kirurginmaskia tai ffp2-hengityksensuojainta – etenkin nyt kun koronaviruksesta on liikkeellä herkemmin tarttuvia muunnoksia.
Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrottiin torstaina, ettei maskipakko ole Suomeen näillä näkymin harkinnassa.
– Sanoisin, että kannattaisi suositella hyvälaatuisten suojainten käyttöä, arvioi Iltalehdelle tutkimusprofessori Ali Harlin Teknologian tutkimuskeskus VTT:stä.
Ffp2-maskeja ei kuitenkaan ole Harlinin mukaan rajoituksetta saatavilla, sen sijaan kirurgisia maskeja tuotetaan kovalla tahdilla esimerkiksi Kiinassa.
Joillekin käytön esteeksi voi muodostua myös hinta.
Nopea vilkaisu verkkokauppoihin kertoo, että ffp2-maskin hinnat vaihtelevat alle eurosta jopa kolmeen euroon kappaleelta.
Helsingin kaupunki on jakanut vähävaraisille maskeja.
Myös peruskoulun oppilaille tarjotaan heidän koulupäivän aikana tarvitsemansa maskit. Tosin vanhemmat kertoivat aiemmin tällä viikolla apulaispormestari Pia Pakarisen avoimessa someryhmässä saaneensa paketin kangasmaskeja lapselleen.
Moni muistutti syntyneessä keskustelussa, että kestomaski ei suojaa yhtä hyvin kuin kertakäyttöinen. Osa oppilaista ei myöskään halua käyttää "vaipalta näyttäviä" kestomaskeja.
Pakarinen vastasi keskustelussa huolestuneille vanhemmille:
– Kertakäyttömaskeja menee Helsingissä kymmeniätuhansia päivässä, joten kestävän kehityksen nimissä on mahdollisuus ottaa myös kangasmaskeja. Molempia on kouluilla jaossa.
Koululaisten maskisuositus laajeni äskettäin kattamaan myös 6.luokkalaiset.